June 11,2013 was another big day for Chinese space exploration. Shenzhou X, China’s fifth manned spacecraft, was sent into space. Three astronauts, Nie Haisheng, 49, Zhang Xiaoguang, 47, and Wang Yaping, 33, stayed in space for 15 days.
Tiangong-1 is China’s first space module(舱). It was sent into space in 2011. It will be developed into a large space station around 2020. A space station is a lab for scientific studies.Shenzhou X performed its first docking(对接)with Tangong-1 on June 13. It docked twice during the 15 days.
The US, Russia, Japan, Canada and Europe are working together on the International Space Station (ISS).China wanted to join the ISS but was refused by the US. China decided to build its own space station.
Shenzhou X flew around the Tianggong-1 lab for the first time. This was to make sure that spacecraft could dock from more than just one direction. The astronauts carried out repair work and did experiments on the Tiangong-1.
Teaching from space
Wang Yaping, China’s second woman astronaut, taught high school and primary school students about space science. Wang talked about how things move in a micro-gravity(微重量)environment. This helped the students better understand some physics ideas, like Newton’s Law. The lessons aimed to encourage more students to learn about the universe and science.
Life up in space
The three astronauts followed a work and rest schedule(作息时间)that is similar on the Earth. They had Chinese dishes, such as Kung Pao Chicken and fried rice. The food was kept in special bags. At the time of the Dragon Boat Festival, they had Zongzi.
1. Shenzhou X, China’s fifth manned spacecraft was sent into space _______.
A.on June 11, 2013B.on June 13, 2013
C.on June 11, 2011D.on June 13, 2011
2. Among the three astronauts Nie Haisheng is _______.
A.the youngestB.the oldest
C.the tallestD.the strongest
3. Tiangong-1 is _______ which was sent into space in 2011.
A.a space stationB.a manned spacecraft
C.a space moduleD.a space lab
4. China decided to build its own space station because________.
A.China was very rich
B.the US refused China to join the ISS
C.Chinese scientists wanted to do experiment in space
D.the astronauts wanted to stay there
5. Wang Yaping taught the lesson to encourage students to________.
A.become the next Newton
B.experience micro-gravity
C.learn more about the universe and science
D.know more about the life of astronauts
6. From the last paragraph, we can learn that the three astronauts _______.
A.had a different time schedule in space
B.cooked Chinese food for dinner
C.celebrated Dragon Boat Festival by having Zongzi
D.slept in special sleeping bags
1.A
2.B
3.C
4.B
5.C
6.C
【解析】
试题分析:这篇短文告诉我们神州十号,中国第五艘人造飞船在2013年6月11日发射升空。三名飞行员有聂海胜、王亚平、张晓光。王亚平在太空授课以鼓励学生们学习更多关于宇宙科学的知识。三名飞行员遵循的是和地球上一样的作息时间, 三个飞行员用吃粽子来庆祝龙舟节。
1.神州十号,中国第五艘人造飞船在2013年6月11日发射升空。根据短文第一段中June 11,2013 was another big day for Chinese space exploration. Shenzhou X, China’s fifth manned spacecraft, was sent into space.可知答案,故选A。
2.在三个飞行员中聂海胜是年龄最大的。根据短文第一段的Three astronauts, Nie Haisheng, 49, Zhang Xiaoguang, 47, and Wang Yaping, 33,可知聂年龄最大,故选B。
3. 细节理解题。天宫一号是一个2011年发射升空的太空舱。根据短文第二段中It was sent into space in 2011可知答案,故选C。
4. 细节理解题。因为美国拒绝中国加入国际太空站,所以中国决定建造自己的空间站。根据短文第三段中China wanted to join the ISS but was refused by the US. China decided to build its own space station.可知答案,由此可知选B。
5.细节理解题。王亚平授课以鼓励学生们学习更多关于宇宙科学的知识。根据短文第五段最后一句The lessons aimed to encourage more students to learn about the universe and science.可知,故选C。
6.细节理解题。从最后一段我们能知道这三个飞行员用吃粽子来庆祝龙舟节。根据短文最后一段最后一句At the time of the Dragon Boat Festival, they had Zongzi. 可知答案,故选C。
考点:科普类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年上海市松江区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
100,000 yuan is a large amount of money, but it’s _______ than we need for the new flat.
A.far less B.much fewer
C.far more D.much little
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年上海市宝山区、嘉定区中考二模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Pubs are an important part of British life. Pubs, formally public houses, are common in towns and villages in England.People usually talk,eat, drink,meet their friends and relax there.You can order soft drinks like orange juice,cola or coffee ,but many people go to pubs to have an alcoholic drink.Many types of alcoholic drinks are available, but the most popular drink is beer.
Traditional English beer comes in a variety of local flavors and is called ‘draught’beer .All draught beer is served from a hand pump on the bar rather than in bottles or cans. Unlike American or other European beers, it is served cool but not cold.Nowadays,a lot of English people enjoy a European beers called lager(淡味啤酒).This is lighter, more refreshing(清新的) and is served cold. Beer is sold in pint or half-pint glasses (a pint is just over half a litre).When you order a drink, ask for a ‘pint’ or a ‘half’ of the beer you want to try.
There is no waiter service in an English pub.You go to the bar and place your order to the pub staff. They will pour your drinks and pass them to you. They will then tell you how much to pay.You have to pay your drinks there and then. After receiving your change,you can carry your drinks back to a table to enjoy. It is usual for friends to take turns buying drinks for each other.This is known as’buying a round’.
Pubs sell cheap food too.The choice of food ranges(涉及) from small bar snacks such as crisps and peanuts ,to three-course meals.A popular meal during the summer months is a ‘ploughman’s lunch ’.This is a dish of bread ,cheese or ham ,and salad which is served cold.You will often find a pub’s menu written on a blackboard .There may even be daily specials for you to try.
You must be at least 18 years old to buy alcohol(含酒精的饮料)in England. Children under 14 years old are not usually allowed inside a pub, but families with children can sit outside in the garden, known as the beer garden ,when the weather is warm .Parents are allowed to buy soft drinks for their children.
Pubs are places where people go to enjoy themselves .People like to drink, eat ,talk with friends and have a good time.If you go to an English pub ,you will get a true taste of English life.
1.Traditional English beer is __________.
A.served slightly cold B.served in pint glasses only
C.Served by waiters D.called lager
2.The bar staff ___________________.
A.are called waiters B.expect you to tip them
C.pour your drinks before you pay D.pour your drinks after you pay
3.If you ‘buy a round’,you ______
A.pay for your drinks at the end of a meal
B.taste a variety of beers
C.share the cost of drinking with friends
D.pay for your own drinks
4..Pub food _______
A.is cheese or ham B. doesn’t cost much money
C.is called a ‘bar snack’ D.is special English meal
5..Children _________
A.are allowed in pubs B.can not drink alcohol
C.must not eat pub food D.must buy rounds of drinks
6.English pubs______
A.serve only alcoholic drinks B.are for families only
C.serve both food and drink D.are no longer common in England
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年上海市宝山区、嘉定区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
We felt very ______after we watched the ______ football matches in FIFA.
A.exciting…excited B.exciting…exciting
C.excited…exciting D.excited…excited
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年上海市宝山区、嘉定区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
When I was young,I always read books at night.Which of the following is correct for the underlined word in the sentence?
A./ri:d/ B./red/
C./reid/ D./rid/
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年上海市奉贤区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
---Our class won the first prize in the school football match last week.
---________
A)Take care!B.Congratulations!
C.What a pity! D.Good Luck!
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年上海市奉贤区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
---I don’t know where to find something about the rainforest.
---Why ______on the Internet? There is a lot of information about it.
A.don’t go B.not to go
C.not going D.not go
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年5月湖北省随州市开发区九年级五校联考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Learners of English, especially self-taught learners may have troubles in understanding speeches by native speakers. The following ways might help improve their listening ability.
First of all, do things step by step. It is not good to listen something beyond your level. Better choose a suitable course and start the first book. Go on to the second book only after you are sure you understand the first one.
Secondly, stick to one course of study. Don’t change books often. Never let your attention be attracted by another course just because it seems to be more “fashionable.”
Thirdly, listen to the English news program over the radio from time to time. Better go through the news stories in the Chinese-language newspaper first. That will make it easy for you to understand the English news on the radio.
Fourthly, if you have time, listen to some interesting stories in some special English programs, such as V.O.A. or other listening materials of the same level as that of your textbook.
1.“ Beyond your level”means something___________________________
A. easy for you
B. too difficult for you
C. not too easy and not difficult for you
D. just all right for you
2.The author advised that once you have taken up a course, you_______________.
A. should stick to it
B. should begin with the last book
C. should take up other courses if they are more fashionable
D. shouldn’t do anything else
3.In this passage, VOA stands for_________________.
A. a book B. a magazine
C. a textbook D. a radio program
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014届湖南长沙麓山国际实验学校下初三第二次模拟英语试卷(解析版) 题型:书面表达
情景作文(10分)
请你根据下表中提供的材料,为中学生朋友写一篇题为“Always Be Careful”的短文,并谈谈你对中学生自我安全保护的看法。
在家 | 不要让陌生人进屋或单独出去见网友…… |
在学校 | 不要在教室里互相追逐;运动时,注意保护自己…… |
在路上 | 放学按时回家,遵守交通规则,不要横穿马路…… |
我的看法: | |
注意:1.文中不得使用自己的真实姓名和地名。
2. 词数80左右。
Always Be Careful
As a middle school student, we should try to stay away from danger .
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com