11.The day when the jobs were handed out was the most exciting for the children in the class.Every child was given a job for which they would be responsible for the rest of that school year.
As some jobs were more interesting than others,the children were eager to be given one of the best.Among them Rita stood out.She was a kind and quiet girl.Last year she carried out the teacher's instructions perfectly.She was the favorite to be given the best job---to look after the class dog.
But this year there was a big surprise.Each child received one of the normal jobs,like preparing the books for the lessons,cleaning the blackboard or looking after one of the pets.But Rita's job was very different.She was given a little box with some sand and one ant.Although the teacher insisted that this ant was very special,Rita could not help feeling disappointed.
"I will turn this little task into something great,"Rita said to herself.She started to study everything about the little ant,gave it the best food and made the box perfect.The ant ended up growing quite a little bigger.
One day,the teacher announced that Rita's class had been chosen to accompany Doctor Martinez to the tropical rainforest to study all kinds of insects in summer,because the class had best cared for the little ant.
The class was filled with joy.Everyone thanked Rita for having been so patient and responsible.And children learnt that to be given the most important tasks you have to know how to be responsible even in what are apparently the smallest tasks.
74.How did Rita feel when she was given her job?A
A.Disappointed.
B.Interested.
C.Worried.
D.Excited.
75.The class was chosen to go to the rainforest becauseB.
A.everyone did a good job
B.Rita looked after the ant well
C.Rita was given the best job
D.the children studied the ant
76.Which of the following is mentioned in the passage?D
A.Being a good student will get praise and prizes.
B.Every teacher thanked Rita for being kind and quiet.
C.Studying insects can help people become more successful.
D.We should be responsible for the job even if it seems small.
分析 本文叙述了只有认真做好一些小事,才有可能赢得更重要的机会.在班里每个孩子会被给予一份工作,要求他们在这一学期对其负责,老师在分配任务时会考虑到孩子们去年的表现.Rita表现最突出并没有得到最好的工作,Rita的工作是照顾蚂蚁,她感到很失望,但是她还是认真地去做她通过调查了解了很多关于蚂蚁的知识.正好学校组织一次旅游去研究昆虫,她学到的知识用上了.
解答 74.A.细节题.结合Rita could not help feeling disappointed.可知是感到失望,故选A.
75.B.细节题,结合One day,the teacher announced that Rita's class had been chosen to accompany Doctor Martinez to the tropical rainforest to study all kinds of insects in summer,because the class had best cared for the little ant.可知是因为Rita照顾蚂蚁照顾的很好,故选B.
76.D.细节题.结合And children learnt that to be given the most important tasks you have to know how to be responsible even in what are apparently the smallest tasks.可知本文是说即使是小事也要负责任,故选D.
点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文找出相关的信息,就可以确定正确答案.