精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)

How much pocket money do you get? How do you spend it? The Blue Book of Chinese Teenager Financial(金融的) Study shows that social activities now take up more of teenagers spending. The book was about teenagers spending habits. It was based on studies in nine cities in China, such as Beijing, Shanghai and Guangzhou. The results show that students are spending more and more on their relationships with friends and classmates, such as having meals together and buying birthday gifts. Only one-third of high school students think about the price when choosing gifts. Most say they only care about what their friends like.

Xiao Hao, 17, a student at Gaoyou Normal School in Jiangsu, spent more than 1,000 yuan on his birthday meal this February. They had given me gifts. If I hadnt done anything in return, I’d have lost face, Xia said.

Xias experience is quite usual among the young students. A meal can cost a students pocket money for a month. Many just ask more from parents when they use up their money.

Zhang Wei, an expert on teenagers financial study, suggested that teenagers should learn to make a budget. A budget is a plan of how money will be spent. It helps make decisions about money. To make good use of your money, you can also set a limit. Learn to balance your wants and needs. When choosing gifts for friends, let them know that you care. Sometimes a handmade gift is much better than an expensive one.

1.Were there 3 cities in China taking part in the study?(1分)

____________,_______________________________________________________.

2.According to the results, how do students spend most their pocket money? (2分)

_____________________________________________________________________.

3.Which do most students consider when choosing a gift, the price or the things their friends like?(2分)

_____________________________________________________________________.

4.How much money can a meal usually cost? (2分)

_____________________________________________________________________.

5.What suggestions are given in the passage to help students make good use of the pocket money? (2分)

_____________________________________________________________________.

6.Which of the given suggestions do you think is the most useful to you? Why? (3分)

I think______________________________because___________________________.

 

1.No, there werent.

2.On their relationship with friends and classmates.

3.The things their friends like.

4.A meal can usually cost a students pocket money for a month.

5.It is suggested that teenagers should learn to make a budget and set a limit to balance wants and needs and let friends know you care when choosing gifts.

6.I think making a budget is the most useful to me because I can plan how money will be spent and it helps me make wise decisions about money.

【解析】

试题分析:本文叙述了中国金融研究青少年蓝皮书中主要讲述了关于青少年的花费习惯,根据中国的九个城市的研究,例如北京、上海和广州,结果显示学生们花费越来越多的是在与朋友和同学的交往上,例如一起吃饭和买生日礼物,只有三分之一的学生们考虑的是价格,大部分学生关心的是同学喜欢什么,并举出两个相反的例子说明。

1.1】细节理解题。根据文中第一段内容It was based on studies in nine cities in China, such as Beijing, Shanghai and Guangzhou.可知是九个城市,故答案是No ,there werent.。

2.2细节理解题。根据文中第一段内容The results show that students are spending more and more on their relationships with friends and classmates,可知大部分学生花费在与朋友和同学的关系上,故答案是On their relationship with friends and classmates.

3.3细节理解题。根据文中第一段内容Most say they only care about what their friends like. 可知答案是The things their friends like.

4.4细节理解题。根据文中第三段内容A meal can cost a students pocket money for a month.可知答案是A meal can usually cost a students pocket money for a month.

5.5细节理解题。根据文中最后一段内容To make good use of your money, you can also set a limit. Learn to balance your wants and needs. When choosing gifts for friends, let them know that you care.可知答案是It is suggested that teenagers learn to make a budget and set a limit to balance wants and needs and let friends know you care when choosing gifts.

6.6细节理解题。根据对整篇文章的理解,我认为对我来说做一个预算是最好的使用方法,因为可以计划怎样去花钱并且帮助我关于钱做出英明的决定。故答案是I think making a budget is the most useful to me because I can plan how money will be spent and it helps me make wise decisions about money.

考点:社会现象类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年上海市虹口区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

-________ are you always surfing the Internet these days?

-To find some information about cooking.

A. What B. Why C. Where D) Who

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市松江区中考二模英语试卷(解析版) 题型:其他题

When I was a boy growing up in New Jersey in the 1960s, we had a milkman delivering milk to our doorstep. His name was Mr. Basille. He wore a white cap and drove a white truck. As a 5-year-old boy, I couldn’t take my eyes off the coin changer(自动换币器) fixed to his belt. He noticed this one day during a delivery and gave me a quarter(两角五分钱) out of his coin changer.

Of course, he delivered more than milk. There was cheese, eggs and so on. If we needed to change our order, my mother would pen a note --- “Please add a bottle of buttermilk next delivery.”--- and place it in the box along with the empty bottles. And then, the buttermilk would magically appear.

All of this was about more than convenience. There existed a close relationship between families and their milkmen. Mr. Basille even had a key to our house, for those times when it was so cold outside that we put the box indoors, so that the milk wouldn’t freeze. And I remember Mr. Basille from time to time taking a break at our kitchen table, having a cup of tea and telling stories about his delivery.

There is sadly no home milk delivery today. Big companies allowed the production of cheaper milk, thus making it difficult for milkmen to compete. Besides, milk is for sale everywhere, and it may just not have been practical to have a delivery service.

Recently, an old milk box in the countryside I saw brought back my childhood memories. I took it home and planted it on the back porch(门廊). Every so often my son’s friends will ask what it is. So I start telling stories of my boyhood, and of the milkman who brought us friendship along with his milk.

1.What was Mr. Basille?

2.How did Mr. Basille deliver milk to people’s doorsteps?

3.What else did Mr. Basille deliver besides milk?

4.What would the boy’s mother do if she wanted to add a bottle of buttermilk?

5.What can we learn from the fact that Mr. Basille had the key to the boy’s house?

6.Why did the writer bring back home an old milk box?

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市松江区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Could you tell us _______ we are going to have the meeting this Friday afternoon?

A.whatB.whereC.whoD.which

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市松江区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I know _______ of the twins have been to Hainan Island before.

A.neitherB.either

C.bothD.none

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市徐汇区中考二模英语试卷(解析版) 题型:其他题

Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子): (共8分)

1.Jeff received quite a few ________ as presents on his birthday. (toy)

2.you won’t believe it’s the ________ job he has ever done. (six)

3.Jenny’s parents know that their daughter can solve the problem by________. (she)

4.The writer wrote this book according to his ________ experiences. (truth)

5.It’s ________ that the Malaysian airplane MH370 suddenly disappeared at midnight. (surprise)

6.It doesn’t sound like a wise________. You had better think it over. (choose)

7.Sally was so careful that she spelt all the words ________ in the test. (correct)

8.The broadcast of the Oscar Academy Award can always ________ many people. (attraction)

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市徐汇区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Michael promised he ________ my e-mail as soon as he went back home.

A. would reply B. replied C. will reply D. had replied

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市宝山区、嘉定区中考二模英语试卷(解析版) 题型:其他题

We are now living in the modern society. Most of the energy we use for heating, lighting, transportation and manufacturing (制造业) comes from fossil (化石) fuels. These are carbon-based fuels from oil, coal and natural gas. When we burn these fuels we release heat which p__1.___ the energy.

There are three main disadvantages to using these fuels. Firstly, they are causing climate problems because of the G_2.___ Effect. When we burn fossil fuels they produce carbon dioxide which causes global warming. Secondly, when we have used up all our coal, oil and natural gas, we will have n__3.__ left to burn. Thirdly, they are not very efficient. The internal combustion engine (内燃机) that we use in most cars, trucks and buses, for example, is only about 14% efficient.

Scientists are working on another fuel—hydrogen. There are a couple of advantages to using hydrogen as a fuel. Firstly, because two-thirds of the e__4.__ surface is water and water is made of hydrogen and oxygen. There is an almost unlimited supply of hydrogen. Secondly, burning hydrogen does not cause global warming. Thirdly, it is much more efficient than carbon-based fuels.

Unfortunately there are problems with hydrogen at the present time: there is the problem of separating (分离) it from water c_5.___, and there is the difficulty of storing it. It can be stored under pressure but high pressure tanks are far from safe. It can also be stored as a liquid but only at extremely low temperatures. It seems likely, therefore, that there will have to be a completely new technology before hydrogen replaces fossil fuels. S__6.___ these problems is an urgent (急迫的) matter. Although China, India and Australia have huge amounts of cheap coal, and there are still l__7.___ oil and gas reserves(储藏量) elsewhere, the effects on the planet’s climate will be bad if they are used.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年上海市奉贤区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

---How often do I need to feed the birds?

---They______ food every day, or they will be hungry.

A.must give B.mustn’t give

C.must be givenD.mustn’t be given

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案