精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.It's not easy to be an astronaut's son.Everybody expects you to be special or perfect.I often wonder how my father ever had a son like me.I mean he's so special and so good at everything he does.Even in middle school he was class president and captain of the football team.
Well,to be honest,I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a burning building or discovering a new star.I was daydreaming at school one morning when my teacher said there would be a Father's Day writing competition for the whole schoo1."I hope we have a winner right here in my class."
When I got home,I started to think about what to write.My father is an astronaut.No,I wouldn't start like that.That was the way others saw him.How did I see my father?Hmm.
I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream.I remembered how he hugged me for hours when my dog Spotty was killed by a car.Yes,these were the things I was going to write.To me,he wasn't just a world-famous astronaut.He was my dad.
My parents and I went to school on Thursday night.There were so many people in the big hall!My dad looked at me,and I shrugged(耸肩).
The third prize was announced and it was not me.I was relieved(释然)and disappointed at the same time.The second prize was announced.It was me.
I went up to the stage and read what I had written,"My father's son".When I finished,the people stood up and cheered.I saw my father blowing his nose.Tears were running down my mother's face.Dad cleared his throat and put his hand on my shoulder."Son,this is the proudest moment of my life."
It was the proudest moment of my life,too.Maybe I'll never be a great hero or win a Nobel Prize,but it was enough just to be my father's son.

根据短文内容,选最佳择答案,并在答题卡上按要求作答.
61.The writer felt itCto be the son of a famous person.
A.1ucky    
B.natural    
C.hard         
D.pleasant
62.In order toDthe writer would like to save a child from a burning building.
A.become an astronaut            
B.become a class president
C.become a school team captain     
D.become a great hero
63.What did the boy probably write in his composition?C
A.A lot of special things he had done.
B.The story of his father as an astronaut.
C.The unforgettable time he spent with his father.
D.The experiences his father had in middle school.
64.The writer felt proud when heA.
A.got a prize in a writing competition           
B.won a Nobel Prize
C.saved a child from a burning building         
D.discovered a new star
65.What is the best title for the passage?B
A.My daydream.
B.My father's son.
C.My famous father.                 
D.My happy family.

分析 这篇文章讲述了作者认为作为一名宇航员的儿子,他感到很不容易,他常常梦想自己变成一个英雄,像从发生火灾的房子里救出一个孩子.他的爸爸是名宇航员,在作者眼里,爸爸非常出众,做一切事情都十分内行.有一次学校里组织父亲节写作比赛,在写作时作者写到:对他来说爸爸不仅仅是个闻名世界的宇航员,更是他的爸爸.他做噩梦时,爸爸会坐在黑暗里陪着他;他的小狗被车撞死时,爸爸抱着他好几个小时;他获得了二等奖,爸爸说这是他最自豪的时刻.从这篇文章中作者知道了只要做爸爸的儿子就很知足了.

解答 61-65 CDCAB
61.C.细节理解题.根据It's not easy to be an astronaut's son.可知,作者认为作为一名宇航员的儿子,是不容易的.故选C.
62.D.细节理解题.根据Well,to be honest,I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a burning building or discovering a new star.可知,作者梦想作者一个英雄或者一些特殊的事情,像从发生火灾的房子里救出一个孩子.故选D.
63.C.细节理解题.根据文中语句"I saw him sitting with me in the dark when I had a terrible dream.I remembered how he hugged me for hours when my dog Spotty was killed by a car.Yes,these were the things I was going to write"可知作者在作文竞赛中写的是当他做噩梦的时候,爸爸陪着他;当他的小狗出车祸时,爸爸抱着他;在这里写了他和爸爸在生活中发生的难忘的事情.故选C.
64.A.细节理解题,根据文中语句The second prize was announced.It was me.I went up to the stage and read what I had written以及"It was the proudest moment of my life,too.可知在一次学校里组织父亲节写作比赛时他获得了二等奖,这是他一生中最骄傲的时刻.故选A.
65.B.主旨大意题.根据作者在最后时说的话but it was enough just to be my father's son.就是对全文的总结.故选B.

点评 本文风趣富有哲理,结构简单.对于此类记叙文章,学生在答题时需要把握好答题的方法,首先对文章进行整体的阅读,本文全部多以细节题进行考察,重在对比文章和题目的关系.对于主旨题,把握好总起句或是总起段,结合作者的写作意图来作答,平时的学习需要适当做题,保持良好的语感与阅读的习惯.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.这个会议很重要,持续了三天.
The meeting was very important.Itlasted for three days.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.We Chat is widely used all over the country.____ the young ____ the old are interested in it.(  )
A.Neither,norB.Either,or
C.Between,andD.Not only,but also

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.---Have you watched the movie The Mermaid by Stephen Chow?
---Yes,I ________ it last week with my sister.(  )
A.have watchedB.watchedC.will watchD.was watching

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.---Sorry,Miss Li,I left my homework at home.
---                         .Bring it here tomorrow.(  )
A.That's rightB.It doesn't matter
C.I'm sorry to hear thatD.I disagree

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.After months of study,you have some time to relax.So,why not read a book?Well,some people will say,"Why trouble with books?We have the Internet and other media(媒体)that offer a lot more colorful programs.Books are history!"But don't be fooled.There's still a lot to be said for reading.①One clear reason is that a well-chosen         is a wonderful collection of       and expressions,as long as you have a good dictionary,of course.Believe me,it's far easier to get standard English than from the TV or the Internet.②But an even more important point is that books give you something that modern media cannot.The webpage is always full of pictures and the text is often designed to make it as easy to read as possible.Though"easy"may be welcome,unluckily it's of little use for any long-time development of reading skills and the general language level.For that,there's still no substitute(替代品) for a book.But perhaps the best reason is that simply choosing what you read and doing it by yourself means that it's something you do by and for yourself.You can choose what you want to read.It's hard work,but while you are reading,you'll find that what once seemed like a duty is now a pleasure.Reading can bring us pleasure.

78.请在①句空白处各填入一个适当的词.book,words
79.请将②处划线句子译成汉语.
但(是)(甚至)更重要的一点是书本可以给你教授一些现代媒体所不能教授你的知识.
80.How many reasons for reading books does the text mention?
.Three (reasons)./3 (reasons)./It mentions three/3 (reasons).
81.请在文中找出与所给句子意思相近的句子.It's nearly useless.
It's of little use.
82.请在文中找出最能表达文章主题的句子.
Reading can bring us pleasure..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.I'm so hungry now.I ______ since breakfast.(  )
A.won't eatB.haven't eatenC.didn't eatD.don't eat

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.I found a snake _______on the ground just now.(  )
A.is lyingB.lyingC.was lyingD.lie

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

15.The Reed Flute Cave in Guilin ispraised (赞扬)as the"Art Palace of Nature".

查看答案和解析>>

同步练习册答案