精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Butterflies are common all over the world,but butterflies in hotter countries are usually bigger and more brightly colored than those in coo1er countries,and there are more different kinds.
Usually the male(雄性的)butterflies are more brightly colored than the females.The females have bigger and heavier bodies since they carry the eggs.The bright colors of the males help to attract the females,and the duller(较暗淡的)colors of the females make them less likely(可能的)to be caught by enemies before they have laid their eggs.
Some butterflies have bright pattern colors on the upper surface of their wings thatshow when flying,but when they rest on a tree or leaves,they close their wings.On the undersides of their wings there are green and brown marks which look like the tree or leaves.They are then difficult to be seen.The best example of this is the Dead Leaf Butterfly.When its wings are c1osed,it looks exactly like a dead leaf.There are even marks that look like the holes in a dead leaf.When the butterfly is run after by a bird,it closes its wings and seems to have disappeared completely.
Many butterflies have round marks on their wings that look like eyes.The round marks have a useful function(功能).When the butterflies are resting,their wings are closed,and these marks can't be seen.When a bird sees one,and begins to attack it,the butterfly will open its Wings.The bird thinks that it sees two eyes staring at it,frightened,and flies away.

66.The female butterflies have bigger and heavier bodies than the males becauseA
A.the females carry the eggs          B.the females eat more
C.the males are more active          D.the males have smaller wings
67.The duller colors of the female butterfliesD.
A.help to fly easily                 B.help to attract the males
C.make them look fearful            D.make them harder to be caught
68.The underlined word"that"in Paragraph 3refer toB.
A.their wings                     B.pattern colors
C.green leaves                    D.some butterflies
69.when run after by a bird,the Dead Leaf ButterflyC.
A.is frightened and flies away at once         B.opens its eyes and stares at the bird
C.closes its wings and seems to have gone     D.opens its wings to frighten the bird away
70.The last paragraph mainly tells usD
A.why the butterfly can not be seen         B.how the butterfly opens its wings
C.what the round marks look like          D.what the function of the round marks is.

分析 本文介绍了世界上有许多不同种类的蝴蝶,雌性的蝴碟的体形比雄性蝴蝶的大,雌性的蝴碟因为身上带着卵,所以身体体形大.暗淡的颜色能够使雌蝴蝶防止被抓住.当蝴蝶被鸟追赶的时候,它就关闭翅膀,好像翅膀早就消失了一样,鸟看见蝴蝶身上的圆斑,就认为是两只眼睛在盯着看它,就吓得飞走了.

解答 66.A.细节理解题.根据The females have bigger and heavier bodies since they carry the eggs.雌性的蝴碟因为身上带着卵,所以身体体形大,故选A.
67.D.细节理解题.根据the duller(较暗淡的)colors of the females make them less likely(可能的)to be caught by enemies 暗淡的颜色能够使雌蝴蝶防止被抓住,故选D.
68.B.词义猜测题.根据Some butterflies have bright pattern colors on the upper surface of their wings that show when flying可知这里前文提到的pattern colors,指颜色类型.故选B.
69.C.细节理解题.根据When the butterfly is run after by a bird,it closes its wings and seems to have disappeared completely.当枯叶蝶被鸟追赶的时候,它就关闭翅膀,好像翅膀早就消失了一样,故选C.
70.D.段落大意题.根据中心句Many butterflies have round marks on their wings that look like eyes及The bird thinks that it sees two eyes staring at it,frightened,and flies away等描述,可知这一段主要叙述的是蝴蝶圆斑的作用,故选D.

点评 本篇是一篇科普知识类阅读短文.本文主要介绍了世界上不同种类的蝴蝶.解答这类阅读短文时,应加强整体意识,把握文章的主要内容.在阅读的时候可给段落标上序号,并给重要的句子和关键词做上记号,尤其是各段中心句,为答题提供更快捷更多的信息源;还应审清题干,发觉和把握试题中有效的提示性信息,确认命题的角度、阅读范围和答题方式;最后定位阅读,强化对应意识.同时要注意原文利用和自我加工相结合.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-When are you going to Beijing for your holiday?
-I haven't decided,     this Sunday     next Sunday is OK.(  )
A.Not only,but alsoB.Neither,nor
C.Either,or   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.一Mom,I'm leaving for Beijing tomorrow.
一That'S nice.You'd better ring me up___you get there.(  )
A.untilB.as soon asC.because

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

11.A:Hey,Steve.
B:Hi!How's it going recently?
A:Terrible!Ialways feel upset.
B:(21)C
A:My parents alwayswish me to study hard and always compare me with others.It makes me stressed out.(22)E
B:Don't worry.Why don't you chat on the Internet toshare your feelings with others?
A:Really?(23)D
B:Sure.It's very popular among us young people.Youcan also get many replies from friends.
A:(24)A
B:Let me see.Well,you'd better have a try first.If you have a chance,you should invite them to read your micro blog(微博),they'll know you better.
A:(25)BThank you.
B:You're welcom e.
A.But what if my parents don't let me do it?
B.That sounds great.
C.What happened to you?
D.Is it helpful to me?
E.I don't know how to deal with it.
F.It's so embarrassing.
G.I won't do it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.The World Expo(世博会)               in Shanghai now.(  )
A.being hadB.is havingC.is holdingD.is being held

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.       was born being good at all things.You can do well in things through hard work.As an English learner,you can't be excellent without enough practice.(  )
A.EverybodyB.SomebodyC.Nobody

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.Not only my friends but also I _______ interested in football and Messi is our favorite star.(  )
A.beB.amC.isD.are

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Be sure to calm down and read every sentence carefully!-_________(  )
A.OK,I'll do itB.Never mindC.It's OKD.Not at all

查看答案和解析>>

同步练习册答案