精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
2.阅读短文,完成内容摘要.
On September 12this year,you will see a full moon(满月).It is the Mid-Autumn Festival(中秋节).The festival is on the 15th day of the eighth lunar(农历) month.And it is one of the most important festivals in China.
It is a big time for families and friends to get together.In the evening,people sit around a table and look at the bright moon.They eat sweet or salty moon cakes(月饼).People can see a lot of lanterns(灯笼) in the street.Children like guessing(猜) the answers to the lantern riddles(灯谜).
The Mid-Autumn Festival is also a harvest(收获) festival.Farmers begin to harvest fruits and vegetable.
Name of the festivalThe (76)Mid-autumn Festival
Date of the festivalThe 15th day of (77)the eighth lunarmonth
What to eatSweet or salty (78)moon cakes
What children like doingGuessing (79)the answers to the lantern riddles
What farmers harvest(80)fruits and vegetable

分析 本文是一篇社会文化类短文.主要叙述了中秋节的名字、时间,在中国中秋节是一个重要的节日,也是家人、好友团聚的节日.人们围坐在一起,吃着甜的或者咸的月饼,欣赏明亮的月亮.人们在街上还能看到很多灯笼,孩子们喜欢猜上面的灯谜的答案.中秋节还是一个收获的节日,农民开始收获水果和蔬菜.

解答 76.答案:Mid-autumn.细节理解题.根据"It is the Mid-Autumn Festival(中秋节)."可知这个节日的名字是中秋节,故填Mid-autumn.

77.答案:the eighth lunar.细节理解题.根据"The festival is on the 15th day of the eighth lunar(农历) month."可知中秋节的时间是农历八月十五,故填the eighth lunar.

78.答案:moon cakes.细节理解题.根据"They eat sweet or salty moon cakes(月饼)."可知他们在中秋节的时候吃甜的或者咸的月饼,故填 moon cakes.

79.答案:the answers.细节理解题.根据"Children like guessing(猜) the answers to the lantern riddles(灯谜)."可知孩子们喜欢猜灯谜的答案,故填the answers.

80.答案:fruits and vegetable.细节理解题.根据"Farmers begin to harvest fruits and vegetable."可知农民开始收获水果或者蔬菜,故填fruits and vegetable.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关的信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.They were all so tired that they could ______.(  )
A.do nothing but sleepB.do anything but sleep
C.do nothing but to sleepD.do anything but to sleep

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.Expo 2010Shanghai China is a happy reunion of people from all over the world.(  )
A.再联合B.再相聚C.聚会D.会议

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Could you lend me your              ?I want to take some photos.(  )
A.watchB.radioC.cameraD.telephone

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.His work is better than           .(  )
A.anyoneB.anyone elseC.anyone else'sD.anyone's else

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.I'm sorry to hear that the dog you once played a trick onbit (咬) you on the      hand.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.She is good at playing the piano.(改为一般疑问句)
Is she good at playing the piano?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Hello!Do you know that boy?He is Michael.He is from the USA,but he and his family live in China now.He is twelve.He is in Class one,Grade seven.He has big eyes and a big nose.His father,John,is a teacher.He teaches Michael English in the same school.He has big eyes and a big nose.His mother,Joan,is an English teacher too.But she teaches in a different school.She has small eyes and a small nose.Michael has a sister,Kate.She is six and in Grade one.Her mother teaches her English.She has small eyes and a small nose.

61.Michael is fromD.
A.China     
B.England    
C.Japan     
D.the USA
62.Michael andBhave big eyes.
A.his mother  
B.his father   
C.his brother  
D.his sister
63.Michael isB.
A.a girl    
B.12years old   
C.a sister  
D.old
64.John teachesA English.
A.Michael's    
B.Joan's     
C.Kate's    
D.Amy's
65.Kate looks likeB.
A.her father    
B.her mother    
C.her brother   
D.her student.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.Do you think maths is         than English?(  )
A.difficultB.as difficultC.more difficultD.most difficult

查看答案和解析>>

同步练习册答案