精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Literature is a word used to describe written as well as spoken material.Generally speaking,it is often used to describe anything from creative imagination,including works of poetry,drama and fiction.
Then why read literature,since it is often imaginary and seems unconnected with real life?
A lot of us read literature for enjoyment and relaxation.It's always pleasant to read some interesting books in our spare time.In a modern life full of stress,it is our common wish to read some imaginary works and look for relaxation from the stress in life.
Reading literature is more than fun,it also allows us to get knowledge.As a general rule,literature represents a language of a people,and it often helps us know more about the traditions,attitudes and values of the age in which it was written.
Sometimes literature can even offer us new,creative ways to have a better understanding of the world.It introduces us to new worlds of experiences.We enjoy the comedy and the tragedy of poems,stories and plays,and we may even grow through our literary journey with books.At last we may discover meaning in literature by looking at what the writer says and how he or she says it.In some ways,we explore the human condition and study the way they think and feel the way they feel.Literature helps us think clearly and encourages us to open minds.
So we can certainly say literature is of great importance to us.Why not get going with one poem,drama or fiction at once?
Topic(56)Why  should we read literature?
ExplanationIt(57)describes anything from creative imagination.
TypesIt(58)includes  poems,drama,fiction and so on.
(59)Reasons to read literature◇To get enjoyment and relaxation to forget stress in (60)Life.
◇To get (61)knowledge to make us learn about traditions,attitudes and values of the age in which it was written.
◇To offer people ways to(62)understand better about the world,to enjoy (63)works  of literary,to grow through the literary journey,to discover meaning in literature,and even explore how humans think and feel.
◇To help us think(64)clearly and make us open our minds.
SuggestionLiterature is(65)important  to us,so we'd better read literature at once.

分析 试题分析:本文主要告诉我们要阅读文学作品的原因.文学包括诗歌、戏剧、虚构的小说等.阅读文学可以获得乐趣和放松以忘记生活中的压力,可以获得知识让我们了解传统、态度及它所在的时代的价值等.文学对我们是重要的.

解答 56.主旨归纳题.通读全文且根据Then why read literature,since it is often imaginary and seems unconnected with real life?可知本文主要给我们介绍了阅读文学作品的原因,所以题目应是我们为什么应该阅读文学,故该空应填疑问副词Why..
57.细节理解题.根据Generally speaking,it is often used to describe anything from creative imagination,includingworks of poetry,drama and fiction.可知它描述来自创造性想象的任何东西,题干主语为三单it,时态为一般现在时,故该空填describe的三单形式describes.
58.细节理解题.根据Generally speaking,it is often used to describe anything from creative imagination,including works of poetry,drama and fiction可知它包括诗歌、戏剧、虚构的小说等,题干主语为三单it,时态为一般现在时,故该空填include的三单形式includes.
59.段落大意题.根据Then why read literature,since it is often imaginary and seems unconnected with real life?可知以下应是具体解释说明人们为什么喜欢读文学作品的原因,应填名词原因reason,原因不止一点,所以应用其复数形式reasons.
60.细节理解题.根据A lot of us read literature for enjoyment and relaxation.It's always pleasant to read some interesting books in our spare time.In a modern life full of stress,it is our common wish to read some imaginary works and look for relaxation from the stress in life.可知,阅读文学作品以获得乐趣和放松以忘记生活中的压力,故该空应填名词Life生活.
61.细节理解题.根据Reading literature is more than fun,it also allows us to get knowledge.可知阅读文学作品获得知识让我们了解传统、态度及它所在的时代的价值,故该空应填不可数名词knowledge知识.
62.细节理解题.根据Sometimes literature can even offer us new,creative ways to have a better understanding of the world.可知文学作品提供人们更好理解这个世界的方法,结合题干动词不定式后面应该跟动词原形,故该空填understand.
63.细节理解题.根据We enjoy the comedy and the tragedy of poems,stories and plays,可知这些都是属于文学作品的范畴,所以概括起来应是指欣赏文学作品,作品为可数名词work,由于有很多,故该空应填work的复数works.
64.细节理解题.根据Literature helps us think clearly and encourages us to open minds.可知文学作品帮助我们清晰地思考并鼓励我们打开心扉,修饰副词think,故该空应填副词clearly.
65.细节理解题.根据So we can certainly say literature is of great importance to us.可知,文学对我们是重要的,结合题干由于前有系动词is,故用名词importance的形容词important,故该空应填important重要的.

点评 本文是一篇任务型阅读短文.解答时首先通读全文,了解文章大意,然后弄清题干意思,对照短文和表格内容进行信息归纳,确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.They give us some candy ______a treat.(  )
A.likeB.forC.inD.as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Answer the questions (根据短文内容,回答下列问题) 
If you like cycling and playing football,and can't decide between the two sports,you may want to choose Cycle Ball (自行车球游戏).It is a fun sport.When you play the sport,you can ride a bicycle and play football at the same time!
The sport was invented in 1893by German workers.They wanted to play polo,but didn't have money to buy horses,so they invented the game.The sport is now very popular in Europe and even Japan.
Cycle Ball is like football in many ways.The aim is to score as many goals as possible,and only the goalkeeper can touch the ball.
What's the one big difference?Players cannot use their legs.They have to use the front wheels (车轮) of their bicycles or,if the ball is in the air,their heads to guide the ball across the court (球场).Also,unlike football,the teams are small.There are only two players on each team.One is the goalkeeper,and the other is the scorer.
While Cycle Ball may sound a little strange,it is a sport that needs special training and skill.It is also really fun to watch!

76.What can you do at the same time when you play Cycle Ball?Ican ride a bicycle and play football at the same time.
77.Where is Cycle Ball very popular now?Itis now very popular in Europe and even Japan.
78.Who can touch the ball in the game?The goalkeeper can touch the ball.
79.Players can't use their legs,can they?No,they can't.
80.How many players are there on each team?There are only two players on each team.
81.What do you think of this sport?I think it'sreally fun to watch!.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Practicing yoga(瑜伽) is a helpful popular way to keep fit.It has many followers around the world.There are many kinds of yoga.You may have heard of"hot yoga"before.Now,in India,a new kind of yoga,water yoga,is becoming more and more popular among the local people.
In the city of Agra,people practice yoga in water.It is more difficult to practice yoga in water than on land.But practicing yoga in water can be good for your flexibility (灵活性).
Harish Chaturvedi,a lawyer,teaches people water yoga for free-even the poor people can learn from him."Water yoga can become more popular than other kind of yoga because the body does not get tired so quickly."he said."Everybody can learn to swim.but if they learn yoga at the same time,they will never feel tired."
"The level of Oxygen(氧气) is very high in water and you will not have any breathing problem."he added.
Harish believes that water yoga really helps people to keep away from illness.He mainly trains children.He has classes at the swimming pool of a local sports room regularly.Many children are interested in it and come to learn from him.
"Harish is very good at performing yoga in water."said Sudhir Narayan.a water yoga student."He is teaching children free of cost and that is a very good thing."

56.What is Harish Chaturvedi?B
A.A teacher.
B.A lawyer.
C.A doctor.
D.A swimmer.
57.Why is water yoga more popular than others?D
A.Because you can learn to swim at the same time.
B.Because you don't get tired so quickly.
C.Because it can keep people fat.
D.Both A and B.
58.The underlined phrase"for free"in the passage meansC.
A.快乐地
B.自由地 
C.免费地
D.规律地
59.There are moreA thanA in Harish's yoga class.
A.children; adults               
B.adults; children
C.women; men
D.olds; adults
60.What can be the best title of the passageB
A.Ways to keep fit
B.Water yoga in India
C.Hot yoga in the world
D.Harish Chaturvedi and his classes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.Honestly speaking,today's condition of the safety of food is(66)worse____ than ever before.Taking milk as an example,several illegal additives(添加剂) have been (67)found in various brands of milk.Similar events are also (68)reported in other articles which included but not limited to the (69)following products such as edible(可食用的) oil and tap water.
There is no (70)doubt that there are several reasons for the current condition.First of all,the most important reason is that laws about the safety of food(71)fail to be laid down in a much more proper way.Secondly,not only producers but also(72)customersare paying too much attention to the price of food instead of (73)its quality,which unavoidably leads to more ignorance (忽视) of the safety of food indirectly.
Last but not least,we can (74)change such a situation by raising people's awareness of the safety of food.In a word,we mustn't turn a (75)blind_ eye to the safety of food.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.Have you ever complained why life is so tiring?Does the sky sometimes seem dark to you?Are your studies sometimes not successful?Well,friend,(66)cheer up and smile all the time.If you see the world with your warm heart,you'll find that the whole world smiles to you.While in school,sometimes you are tired of your lessons,but have you ever noticed the (67)happy smile on your teacher's face when you did a good job?
One day it is fine.Just before you want to go on a trip,it (68)suddenly starts to rain.Maybe you would feel very sad and start complaining about the (69)weather.But dear friend,why don't you sit down and listen to the sound that the (70)nature offers you?And with the timely rain,crops in the fields will (71)grow better and better and farmers will have a good harvest.
Although everyone wants to succeed in what he tries to do,sometimes failures (失败) can't be (72)avoided.I think failure is not terrible,and the terrible thing is that we are (73)afraidof it and give up hopes easily.When we face failure,we must be confident of ourselves,draw some useful (74)lessons for the future from it and try our best to finish (75)whatwe have decided to do.Just as a popular saying goes,"Failure is the mother of success."
Attitude (态度) decides everything.Let's smile to whatever we meet and the whole world will smile to us.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Both his parents look sad.Maybe they ____what's happened to him.(  )
A.knewB.have knownC.must knownD.will know

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.
NameAgeLooksClothesFavorite Food
Lily13black hair
a small nose
big eyes
a pink dress
white shoes
fish
Sally12a round face
big eyes
a small mouth
a red skirt
a green shirt
hamburgers
Tom13brown hair
a big nose
big eyes
a white T-shirt
blue pants
chicken
根据短文内容,判断正(T)误(F).
56.Lily,Sally and Tom are all thirteen years old.F
57.Lily,Sally and Tom all have big eyes.T
58.Lily has black hair and she is in a red skirt.F
59.Sally is in a green shirt and she likes fish very much.F
60.Tom has a big nose and chicken is his favorite food.T.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.---It's time _________.---I'm coming,Mum.(  )
A.for breakfastB.have breakfast
C.for you have breakfastD.for have breakfast

查看答案和解析>>

同步练习册答案