精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.When students complete a book,they consider the job of reading done.When they are asked what they have got from the book,quite a few of them can give you some information about the plot(情节).But if we ask them more detailed questions,they have nothing to say.In fact,that is not what a good reader is supposed to do.
To be a good reader,firstly,is to know the background.We need knowledge of the life story of the writer,the culture and society in which the story takes place,Otherwise,it is hardly possible for us to better understand the book or come to realize the theme.
Then,we start to read the book.A good reader will not stop since he has already made a good preparation.He goes through the whole book to get the general idea of it instead of reading off and on.
Next comes an important step一read the book once again and write annotations(注释) when there is something impresses us deeply.It helps us get close to the mind of the writer.Many students underestimate(低估)the importance of writing annotations.They say that they also can understand the writer although they do not write annotations.It is true that it brings us some trouble of writing,but it also gives us a lot of ideas of our own at the same time.
Finally,a good reader needs to write a book report.It is a time when we can sum up all our thoughts and turn them into a report.We start to think of the characters,the plots and the theme.Some say it is boring but in fact it is fun if we do it.Producing something of our own is really wonderful because we are on our way to be better than a good reader.
All of us move our eyes back and forth from words to sentences to paragraphs.However,as a good reader,we learn much more from reading one book carefully than we do from reading ten
roughly(粗略地)

29.What background should a good reader know before reading a book?C
A.The life story of the characters.
B.The theme of the book.
C.The society where the story happens.
D.The general idea of each paragraph.
30.What does the underlined phrase"off and on"in paragraph 3mean?B
A.上上下下地
B.断断续续地
C.来来回回地
D.里里外外地
31.According to the passage,a good readerD•
A.can just tell the plots of a book
B.can finish reading ten books at a time
C.underestimates the importance of annotating
D.will read a book more than once
32.The passage is mainly written toC•
A.ask readers to prepare well before reading
B.encourage readers to write a book report
C.tell what a good reader is supposed to do
D.remind readers to sum up their thoughts.

分析 全文大意:
本文讲述了一名好的读者应如何做.作为一名好的读者,首先知道背景.我们需要了解作者生活经历方面的知识、文化和故事发生所处的社会背景,否则对我们来说很难更好的理解这本书或书中故事的主题.然后,我们开始读这本书.一名好的读者即使做了充分的准备也不会就此打住.他浏览整本书获得书的大意而不是断断续续地读.接下来是重要的一步:再读一遍书当某些东西给我们留下深刻印象时写注释.它能帮助我们贴近作者的思想.很多学生低估写注释的重要性.最后,一名好的读者需要写读书报告.这时我们总结我们所有的想法写成报告形式.我们开始思考人物、情节和主题.作为一名好的读者仔细地读一本书会比粗略地读十本书学到更多的东西.

解答 答案:
29、C     细节理解题        根据第二段To be a good reader,firstly,is to know the background.We need knowledge of the life story of the writer,the culture and society in which the story takes place"作为一名好的读者,首先知道背景.我们需要了解作者生活经历方面的知识、文化和故事发生所处的社会背景"可知一位好的读者在读书前应该了解故事发生所处的社会背景,故选C
30、B      词义猜测题        根据划线短语的前半句可知He goes through the whole book to get the general idea of it instead of"他浏览整本书获得书的大意…"结合句中的关键词instead of"而不是"故推知而不是断断续续地读,故推知off and on意为"断断续续地"故选B
31、D      推理判断题        根据第三段Next comes an important step一read the book once again and write annotations(注释) when there is something impresses us deeply"接下来是重要的一步:再读一遍书当某些东西给我们留下深刻印象时写注释"可推知一位好的读者一本书不止读一次,故选D
32、C       主旨大意题        根据第二段第一句To be a good reader,firstly,is to know the background;第三段第一句Next comes an important step一read the book once again and write annotations(注释) when there is something impresses us deeply;第四段第一句Finally,a good reader needs to write a book report,根据这三段的主题句可知本文讲述了应如何做一名好的读者,故选C

点评 本篇短文是一篇教育文化类阅读短文.本文主要介绍了应如何做一名好的读者,根据每段的主题句学生很容易把握文中中心内容.答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据.对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.-Mum,could you buy me a dress like this?
--Certainly,we can buy a ______ one than this,but ______ this.(  )
A.better; better thanB.worse; as good as
C.cheaper; as good asD.cheaper; as cheap as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.Our school has done a lot to _______ a good environment for us Grade 9students to study.(  )
A.protectB.presentC.provideD.prevent

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The little baby has a ______ eating nuts because he has no teeth.(  )
A.questionB.problemC.difficultD.trouble

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.195countries reached an agreement on December 12to do with climate(气候) change.It's the first time in history that most of the world's countries,rich or poor,agreed to take action.The meeting lasted two weeks.The agreement sets the long-time goal of making sure the world temperature does not get 2°C higher than the levels in the 1800s.Otherwise there will be serious problems on Earth like natural disasters.
The agreement also asks countries to volunteer to make promises based on each country's economy(经济),politics and technology.For developed countries,they will do even more.They have a plan to offer over $100billion (about 647billion yuan) to help poorer countries develop clean energy like water and wind power.
Besides,there are some legally binding (法律约束的) rules.Those countries need to set national goals for cutting greenhouse gas emissions (排放) every five years.And they will publicly report their progress every five years starting in 2023.
However,the Paris Agreement alone won't solve the climate change problem.The future depends on how well each country will carry out their promises.

56.What is the meeting's agreement on?(no more than 6words)Climate change
57.How long did the meeting last?(no more than 3words)For two weeks.
58.What will the poorer countries use the money to do?(no more than 4words)To develop clean energy.
59.How often will they publicly report their progress starting in 2023?(no more than 3words)Every five years.
60.Where was the meeting held?(no more than 2words).(In) Paris.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.The scientist desires tosucceedlike Tu Youyou in the future.(success).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.He said that he ________ me as soon as he _______ there.(  )
A.will ring; getsB.would ring; got
C.would ring,getD.would ring; gets

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.---Could you tell me __________?
---Certainly.In half an hour.(  )
A.when will the train to Beijing leave
B.when the train to Beijing would leave
C.when the train to Beijing left
D.when the train to Beijing will leave

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.-Lin Fei looks worried.What's the matter?
__ His parents always talk about what will happen if he ________ succeed.(  )
A.didn'tB.don'tC.doesn'tD.won't

查看答案和解析>>

同步练习册答案