5.Although parrots have learned to copy the sounds that make up words,they don't really know what they are saying.But there is one parrot who speaks more than a hundred words and in fact understands their meanings.He is an African parrot named Alex.
Dr.Irene Pepperberg,a scientist at the University of Arizona,has worked with Alex for nineteen years.He had to learn one word at a time.Irene and Jane,one of her students,would teach Alex by showing him what a word means.Irene would hold up an object,saying"What's this?"Her students would give the word---"apple",for example---while Alex watched.Irene would praise her student,and then ask Alex the name for the object.When he got it right,Irene would praise him and give him something delicious.It took Alex many weeks to learn his first word.After that,each new word became easier and easier for him.
Why did Irene spend so much time getting a parrot to talk?Scientists like Irene are interested in discovering how smart animals are.But it has always been difficult,partly because animals haven't been able to communicate clearly with humans.Teaching Alex to speak words that he understands has let Irene talk to him directly(直接地).She can ask him questions,and he can answer them in English.In this way,Irene is finding out what sorts of things Alex's brain can do.She has found that parrots are much smarter than scientists used to think.The word"birdbrain"is certainly not for Alex.
Alex can recognize and correctly name over forty kinds of objects,five different shapes,five materials,and seven colors.He can use his knowledge to solve problems and answer questions.For example,from a group of objects,he can pick out up to six things of a certain color.He can also pick out objects he is told to pick out,such as bigger or smaller and same or different ones.
23.In Paragraph 2,the writer mainly showsB.
A.how Alex was trained
B.how Alex spoke English
C.Alex is an unusual African parrot
D.parrots are smarter than other birds
24.Why did Irene teach Alex to speak?B
A.She was trying to prove her abilities.
B.She was interested in animals.
C.She needed a friend to talk with.
D.She was wondering how its brain works.
25.The word"birdbrain"can be used to describe someoneB.
A.who has a small brain B.who isn't very clever
C.who talks too much D.who speaks clearly.
分析 短文讲了艾琳对动物非常的感兴趣和Alex是如何学习词语的,及其对Alex的详细描述.
解答 答案:23.B 细节理解题.根据第二段内容及其句子for example---while Alex watched.Irene would praise her student,and then ask Alex the name for the object.When he got it right,Irene would praise him and give him something delicious.It took Alex many weeks to learn his first word.After that,each new word became easier and easier for him.例如,亚历克斯看了.艾琳会赞美她的学生,然后问Alex这个物体的名字.当他回答正确的时候,艾琳也称赞他,给他一些好吃的东西.亚历克斯花了几个星期来学习他的第一个词.之后,每个新单词就越来越容易了.可知第二段主要说的是亚历克斯是如何学说英语的.故选B.
24.B 细节理解题.根据第三段第一行句子Scientists like Irene are interested in discovering how smart animals are.像艾琳这样的科学家对发现动物有多聪明很感兴趣.可知她对动物感兴趣.故选B.
25.B 细节推理题.根据上文She can ask him questions,and he can answer them in English.In this way,Irene is finding out what sorts of things Alex's brain can do.She has found that parrots are much smarter than scientists used to think.The word"birdbrain"is certainly not for Alex.她可以问他问题,他可以用英语回答他们.在这方面,艾琳是找出什么是Alex 的大脑可以做.她发现鹦鹉比科学家们以前认为的要聪明得多."…"当然不是Alex.可知Alex 是很聪明的,结合选项,应说."愚蠢"当然不是Alex.即描述谁不是很聪明.故选B.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.