【题目】
![]()
It’s reported that a high-speed railway opened on December 30th, 2019 between Beijing and Zhangjiakou, Hebei Province, construction (施工) of which started in April, 2016. According to China Railway (CR) , the 174-km-long railway line, an important project for the 2022 Winter Olympic Games, will shorten the trip between the two host cities from over three hours to only 47 minutes.
It will be the world's first high-speed railway on which self-driving trains can reach a speed of up to 350 kilometers per hour. "Now, the drivers only need to push button and the system will independently speed up, slow down, stop and open the passenger doors," said Liu Chunyu, a high-speed train driver.
Known as China's first "intelligent high-speed railway line", the Beijing-Zhangjiakou line features not only self-driving, but also intelligent modules. "We want to connect the high-speed train with different new technologies, like cloud computing, big data and AI, making passengers feel at home, " Zhang Bo, a researcher from China Academy of Railway Sciences, said. What’s more, there is a mobile news center where passengers can watch live Olympic broadcasts on the train.
The line has 10 stations, five in Beijing and the others in Hebei Province, including one at the Badaling section of the Great Wall. All the stations are equipped (配备) with smart devices, robots and 5G networks for the convenience of passengers.
"Today, the line also begins to connect some cities in Inner Mongolia and Shanxi Province to the high-speed railway loop (环线) in Beijing, Tianjin and Hebei," said Zhu Dianping, an officer from China Railway Beijing Group. The line will finally connect Beijing with most parts of northwest China together.
【1】It takes people _________ to get to Beijing from Zhangjiakou by taking the high-speed train.
A.three hoursB.1 hour and 47 minutes
C.three hours and 47 minutesD.47 minutes
【2】The new high-speed railway can run ____________ km/hour there.
A.174B.305C.350D.206
【3】What does the 3rd paragraph mainly tell us?
A.Self-driving trains are popular with passengers.
B.The new high-speed railway line is really smart.
C.Passengers can watch live Olympic games on the train.
D.There will be more intelligent high-speed railway lines in China.
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Workers spent nearly 4 years building the new railway.
B.Liu Chunyu has been a high-speed train driver for years.
C.Over five stations of the new line can be found in Hebei.
D.It’s impossible for people in northwest China to take the train.
【5】What can be the best title of the passage?
A.Travel by taking self-driving trainsB.Amazing new technologies on the train
C.Have good time at high-speed train stationsD.High-speed railway for 2022 Winter Olympics
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】A
【5】D
【解析】
这是一篇说明文,文章主要讲述为2022年冬季奥运会建造的高铁的基本情况及其特点。
【1】
细节理解题。根据第一段“between the two host cities from over three hours to only 47 minutes”可知坐高铁从张家口到北京花费47分钟。故选D。
【2】
细节理解题。根据第二段“reach a speed of up to 350 kilometers per hour”可知速度可以达到每小时350千米。故选C。
【3】
段落大意题。根据第三段“Known as China's first ‘intelligent high-speed railway line’, the Beijing-Zhangjiakou line features not only self-driving, but also intelligent modules”可知第三段主要介绍高铁的智能化,可概括为The new high-speed railway line is really smart。故选B。
【4】
推理判断题。根据第一段“It’s reported that a high-speed railway opened on December 30th, 2019 between Beijing and Zhangjiakou, Hebei Province, construction of which started in April, 2016”可知花了四年时间建造,A选项表述正确。 根据第二段“Liu Chunyu, a high-speed train driver”可知B选项“for years”文中没有提到,B选项表述错误。根据倒数第二段“The line has 10 stations, five in Beijing and the others in Hebei Province”可知C选项“Over five stations”表述错误;根据最后一段“The line will finally connect Beijing with most parts of northwest China together”可知D选项“impossible” 表述错误。故选A。
【5】
标题概括题。文章主要讲述为2022年冬季奥运会建造的高铁的基本情况及其特点。标题可概括为High-speed railway for 2022 Winter Olympics。故选D。
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】--- What do you think of the soap operas?
---__________.
A. I can learn some great jokes.
B. Let’s watch the soap opera!
C. I don’t mind them.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 假定你是李华,你的外教Mr. White想组织几名学生去一个学校进行一次助学和联谊活动,请你参考下列信息,以书信形式向Mr. White提出申请,说明你的优势以及你打算如何开展这次活动。
![]()
要求:
1. 词数90左右,开头和结尾已给出,不计入总词数;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不得出现反映考生信息的真实人名、地名等内容。
Dear Mr. White,
I'm so excited to know that you are going to help the kids in another school. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】【2015年江苏省苏州市中考英语试题】Mrs. Smith often goes to visit those AIDS patients in hospitals to cheer up.
A. her B. them C. him D. us
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】The new Apple’s product “iphone SE” is _________ among the young people.
A. meaningful B. traditional C. popular D .special
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】【2015年福州市初中毕业会考、高级中等学校招生考试英语试题】—What would you like, tea or coffee?
—_____, thanks. I just prefer a glass of water.
A. Both B. Neither C. Either
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】 ---You come to school early every day. __________ is it from your home to school?
---It’s only about one kilometer.
A. How long B. How much
C. How many D. How far
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:
【题目】—Will there be schools in the future? —No, there ______.
A. isn’t B. don’t C. won’t D. won’t be
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com