精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.An old man lived with his little grandson.Every day the old man got up early to read books.
One day the grandson asked,"Grandpa,I want to read books as you.But I always forget what I read.What are the advantages of reading?"
The grandfather didn't answer him,but he said to the boy,"Take this little basket to the river and bring back a basket of water for me."The boy went to the river to fill the basket with water,but all the water leaked out  before he got back home.The boy was sad,but his grandfather laughed and said,"You'll have to walk faster next time."
The next time the boy ran faster,but the basket was still empty before he returned home.The boy said,"See,Grandpa,it's no use!"
"Is it useless?"the old man said."Look at the basket."
The boy looked at the basket and found that the basket was different.It was much cleaner.
"That's what happens when you read books.Maybe you can't understand or remember everything.Something will change in your mind after you read.Just like the basket."

51.The old manB every day.
A.carried water           
B.read books
C.wrote books            
D.told his grandson some stories
52.After the grandson read books,heC.
A.threw the books                   
B.got up late
C.always forgot what he read          
D.couldn't sleep as well as usual
53.The grandson usedA to get some water from a river.
A.a basket         
B.a bowl        
C.a glass          
D.a bottle
54.The underlined"leaked out"may meanB in the passage.
A.装满           
B.漏完          
C.沸腾          
D.灌溉
55.We willCafter we read books.
A.not have any changes            
B.understand everything
C.change something in our mind     
D.never forget what we read.

分析 短文大意:有位老人和他孙子住在一起.他每天早晨都早早的起来看书.有一天他孙子问道:"爷爷,我想和你那样读书,但是我总是忘记我读过的内容.读书的好处是什么?"
    这位老人没有回答这个小男孩的问题,而是说到:"拿着这个篮子去河里给我拿一篮子水来."这个小男孩按照他爷爷说的去做.但是在他回到家之前所有的水都漏没了.爷爷笑着说到:"下回走的更快一点."下回小男孩跑的更快了,但是在他到家之前,篮子仍然是空的.这个小男孩说到:"看,爷爷,没有用!"
"没有用吗?"这位老人说到,"看看这个篮子."
   这个小男孩看了看篮子,发现篮子不一样了.篮子里里外外更干净了.
"那就是当你读书的时候将要发生的事,你可能不理解或者没有记住任何东西.但是当你读书的时候,你里里外外都会发生变化.

解答 51-55  B C A B C
51题答案:B考查细节理解.细节理解题.根据Every day the old man got up early to read books.可知这个老人每天早起读书,故选B.
52题答案:C考查细节理解.细节理解题.根据But I always forget what I read.可知这个孙子总是忘记自己读的内容.故选C.
53题答案:A考查细节理解.根据Take this little basket to the river and bring me back a basket of water.可知这个老人的孙子用篮子到河里去打水,故选A.
54题答案:B考查细节理解.我们通过阅读可知,小孩的爷爷让他用篮子打水,当然水会漏出来.所以本处的laked out应该是"漏出"的意思.所以本题选B.
55题答案:C考查细节理解.根据文中的Something will change in your mind after you read.Just like the basket你读了之后,有些东西会在你的脑海里发生变化.故选择C.

点评 这是一篇日常生活类型的阅读短文.本文讲述了一位老农,让孙子两次去打水,通过打水来讲述读书好处的故事.阅读故事时,应该体会老农让孙子用篮子打水的意图,特别是注意老农最后的话,对文章起到画龙点睛的作用.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

1.My uncle is very friendly to us,he often helps me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.The judge(法官) thought Geoffrey Payne killed his wife.Now for the first time Payne wrote to a magazine from the prison about what happened on the night of 13October 1999.
I had to stay late at the hospital that night to do an operation.I finally left at about 11p.m..I drove home slowly because the wind was blowing and it was raining heavily.I was running into our road when a man suddenly ran in front of my car.I almost hit him but I stopped just in time.I was scared and the man looked scared,too.I got out of the car but he ran away before I could ask if he was all right.It was very strange.
When I got home,the lights were on but it was very quiet.I called to my wife but there was no answer.Then I remembered that she was out at a concert.
I was still very unhappy about what happened on the road,so I made myself a drink.Then I went upstairs to have a bath.I saw that the window in the bedroom was open.This was strange because my wife always locked the doors and windows before she went out.She was afraid of burglars.When I went to close it,I found Ellen.She was lying on the floor.There was blood everywhere.I rushed over for her pulse but she was dead.I was so scared.I sat on the floor beside her body without knowing what to do.
The next thing I knew was that the sky was getting light.I can't remember a thing about that night.In the morning I phoned the police.They arrived half an hour after I phoned them.But it seemed like hours.During that time I tried hard to remember anything I could about the night before.I couldn't stop thinking about the man in the road.What was he doing at that time of night in our quiet neighborhood?
58.When Payne got home,he foundC.
A.a burglar in his house 
B.the bedroom window closed
C.Ellen lying on the floor,blood all over 
D.Ellen waiting for him in the concert hall
59.After he found Ellen dead,PayneC.
A.called out for help                  
B.called the police at once
C.was too scared to do anything       
D.tried to find out the murderer
60.Which of the following is NOT true?B
A.Payne called the police the next morning.
B.Payne ran away after his car bumped into the man that night.
C.Payne couldn't remember clearly what had happened that night.
D.Payne wondered what the man was doing in his neighborhood that night.
61.In this passage Payne tried to.D
A.show he was sorry for his wife's death
B.show he was guilty for murdering his wife
C.tell why his wife was killed that night
D.say the man in the road was probably the murderer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.Jimmy is a little boy.He likes chocolate very much.But his mother doesn't let him eat much because it's bad for his teeth.This Sunday is Jimmy's fifth birthday.His parents want to have a birthday party.They ask Jimmy's grandpa to come to the party.His grandpa comes the day before Jimmy's birthday.At night,mother tells Jimmy,"If you tell the God (上帝) what you want,you will get it."So Jimmy cries,"I want a box of chocolate!"His mother says,"Don't say it so loudly.The God can hear you."Jimmy smiles and says,"But grandpa can't."

71.Jimmy likesB.
A、bananas         
B、chocolate       
C、candy        
D、cake
72.Jimmy isB.
A、four             
B、five             
C、six           
D、seven
73.C comes to Jimmy's party.
A、Jimmy's friend                       
B、Jimmy's teacher
C、Jimmy's grandpa                   
D、Jimmy's grandma
74.Why does Jimmy cry loudly?C
A、He thinks God can hear.
B、He loves his mother very much.
C、He wants to let his grandpa hear it.
D、He can't say it in low voice.
75.Which one is true(对的)?D
A、Jimmy goes to school every day.
B、Jimmy's mother doesn't love him,because she doesn't let him eat chocolate.
C、Jimmy's grandpa does not come to his birthday party.
D、The God can not hear Jimmy voice.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.Donny,an 11year-old boy,is playing with a ball.The ball goes into the street,and Donny runs for the ball.A car hits(撞) Donny.
An ambulance(救护车) takes Donny to the hospital.The doctors at the hospital tell Donny's parents,"Donny is in a coma".
Every day Donny's parents visit him at the hospital.They sit next to Donny's bed and talk to him.But Donny never talks to them.He just sleeps.
One day Donny's father says,"Wake up,Donny.Wake up and come home.Come home and play with Rusty."
When Donny's father says"Rusty",Donny moves his arm."Rusty!"Donny's father says again.Again,Donny moves his arm.
Donny's parents have an idea.They tell the nurses,"We want to bring Rusty to the hospital".The nurse says"OK".
The next day,Donny's parents bring Rusty to the hospital.When they put her on Donny's bed,Donny opens his eyes and hugs her.
Donny's parents bring Rusty to the hospital every day.One day,Rusty jumps on Donny's bed and scratches(抓) Donny's arm.Donny says his first words:"Bad dog!"
After seven weeks,Donny is well.He leaves the hospital and goes home.

61.Donny isD in the street when a car hits him.
A.moving his arm            
B.walking with his parents
C.talking with his dog           
D.running for a ball
62.Rusty is Donny'sC.
A.sister        
B.friend       
C.dog    
D.classmate
63.Dwakes up Donny at last.
A.A doctor    
B.His father       
C.A nurse        
D.His dog
64.The underlined sentence"Donny is in a coma."meansD.
A.Donny is an unhealthy boy        
B.Donny must leave the hospital
C.Donny needs to play sports        
D.Donny is asleep and can't talk
65.What can be the best title(标题)for the passage?B
A.The Parents'Love        
B.Donny and Rusty
C.A Story of Donny        
D.Donny is in Hospital.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.Two policemen stopped Andrew Kershaw in his sports car one night,because he was speeding in the street of the town.The young man was very drunk.He knew he was in trouble,so he decided to make fun of them.He was a law student at the university,so he knew the law very well,better than most people.
When the policemen came to his car,Andrew asked one of the policemen to write down in his notebook everything they said.The policemen had to do this because it is the law,although people usually don't know it.The policemen tested Andrew's breath and the breathalyzer showed that he had too much alcohol in his blood.This all took a long time because the policemen had to write dow everything that he and the policemen said.
In the end,by law,the policemen had to ask Andrew if he wanted to say anything.Andrew decided that he had two things to say and the policemen had to write down.The first thing was"Please don't hit me again,officer".And the second thing was"Does the other officer want£5,too?"Of course,the poor policeman had to read this in court,in front of the judge,and he was very embarrassed.Andrew,who was in court,thought it was very funny,until the judge took away his license for a year and fined(罚款)him£100,£90for drunk driving,and£10for his rudeness!

26.The policemen stopped Andrew in his car becauseC.
A.it was very late         
B.he was drunk
C.he was driving too fast   
D.he hardly broke the lw
27.The underlined word"breathalyzer"meansD.
A.a tool used for repairing machines
B.a machine used for examining patients
C.a person who is in chage of giving breath test
D.an instrument(仪器)used for testing and analyzing(分析)one's breath
28.Andrew made fun of the policemen,onlyD.
A.to be praised by the judge      
B.to e asked by the judge
C.to be taken away by the judge       
D.to be punished by the judge.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Cathy is 1.53meters tall,but she is 160pounds(磅).So she decides to lose weight from now on.She makes a plan for losing weight and puts it on the wall.
Exercse
1Run for 30minutes every morning.
2Swim in the club twice a week.
3Go to work on foot instead of by bus every day.
4Take a walk after supper every day.
Food
1Have only a glass of milk and an egg for breakfast every morning.
2Just have fruit for supper three times a week.
3Eat more vegetables and less meat for dinner.
4Never eat junk food.
5Drink at least eight cups of water every day.

66.Cathy plans to run forB every day.
A.twenty minutes   
B.thirty minutes 
C.an hour  
D.forty minutes
67.Cathy plans to swimA in the club.
A.twice a week   
B.once a week  
C.every day   
D.every month
68.Cathy usually goes to workC.
A.on foot          
B.by bike         
C.by bus       
D.by car
69.Cathy wants to haveB for breakfast.
A.some rice and milk        
B.a glass of milk and an egg
C.some milk and noodles     
D.some hamburgers and milk
70.Does Cathy plan to just have fruit for supper and take a walk every morning?D
A.Yes,she does.
B.Sorry,I don't know.
C.She has some vegetables and meat.
D.No,she doesn't.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16."Never set foot in this house again!"shouted father."BANG"the door closed behind me.With tears in my eyes,I rushed out of the flat and ran along the street.
The street lights were shining,causing rather sad-feeling.I wandered aimlessly.
A young father who held a child in his arms walked past me.I felt as if I saw my childhood from another space:happy and carefree.
But now…I don't know whether it is because I have grown up or because dad is getting old.We differ in our ways of thinking.He always put his opinions on me.We are just like two people coming from two different worlds.It feels like there is an iron door between us that can never be opened.
I wandered the streets,without any aim in my mind.As I walked on,there were fewer and fewer people on the streets.When I finally reached the apartment where I lived,I saw that the light was still on.
I thought to myself:"Is father waiting for me,or is he still angry with me?"
In fact,it was nothing.Perhaps,dad was throwing away some of his old stamps.Perhaps he thought they were useless.I never had the courage to tell him that I liked collecting stamps.All the lights were off except father's.
Dad was always like this.He has got used to arguing with me.Maybe he didn't know how to express himself.After shouting at me,he never said sorry to me.But after an argument he always came into my room secretly and made sure whether I was asleep.
The light was still on."Am I wrong?"I whispered,maybe…With the key in hand,I was as nervous as I had ever been.At last,I decided to open the door.As soon as I opened the door tears ran down my cheeks.I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us did not exist at all.Love is second to none.
26.In which order do the following take place?B
a.I opened the door and entered the house.
b.Sadly I ran out into the street.
c.I reached the place where I lived and saw my house's light still on.
d.I thought of my father's kindness towards me.
e.I walked about in the street without any aim.
A.b,e,d,c,a        
B.b,e,c,d,a        
C.b,e,a,c,d        
D.b,e,c,a,d
27.What made the writer think of his childhood?C
A.The sight of the street lights.
B.The sight of the empty street.
C.The sight of a father with a child in his arms.
D.The sight of light in his own house.
28.The underlined word"they"(Paragraph 7)refers to"".C
A.the lights                             
B.the people in the street
C.the old stamps                         
D.the son's opinions
29.Why do you think the father often shouts at his son?D
A.Perhaps the father is getting older and older.
B.Perhaps the son has already grown up.
C.Perhaps they don't like each other.
D.Perhaps the father has got used to doing that.
30.What can we learn about the father from the passage?B
A.The father treats his son in an unfair way.
B.The father is actually kind to his son.
C.The father is neither kind nor rude to his son.
D.The father is always finding fault with his son.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.她试图够到那些钥匙,但是没有成功.She tried to reach the keys,but (she) failed..

查看答案和解析>>

同步练习册答案