1.Do you know of anyone who uses the truth to deceive(欺骗)?When someone tells you something that is true,but leaves out important information that should be included,he can give you a false picture.
For example,someone might say,"I just won a hundred dollars on the lottery(彩票).It was great.I took that dollar ticket back to the store and turned it in for one hundred dollars!"
This guy is a winner,right?Maybe,maybe not.We then discover that he bought $ 200worth of tickets,and only one was a winner.He's really a big loser!
He didn't say anything that was false,but he left out important information on purpose.That's called a half-truth.Half truths are not technically lies,but they are just as dishonest.
Some officers often use this trick.Let's say that during Governor Smith's last term,her state lost one million jobs and gained three million jobs.Then she tries another term.One of the persons who don't support her says,"During Governor Smith's term,the state lost one million jobs!"That's true.However,an honest statement would have been,"During Governor Smith's term,the state had a net gain of two million jobs."
Advertisers will sometimes use half-truths.It's against the law to make false statements so they try to mislead you with the truth.An advertisement might say,"Nine out of ten doctors advised their patients to take Yucky Pills to cure toothache."It fails to mention that they only asked ten doctors and nine of them work for the Yucky Company.
This kind of thing happens too often.It's a sad fact of life:Lies are lies,and sometimes the truth can lie as well.
34.We may infer that the author believes people shouldC.
A.buy lottery tickets if possible
B.make use of half-truths
C.be careful about what they are told
D.not trust the Yucky Company
35.How many examples does the writer give to show how the truth is used to deceive?C
A.One
B.Two
C.Three
D.Four
36.Which of the following is true according to the passage?D
A.Using half truths is against the law.
B.Technically,half truths are in fact lies.
C.Yucky Pills is a very good medicine for toothache.
D.Governor Smith did a good job during her last term.
37.Which of the following best expresses the main idea of the passage?B
A.He's really a big loser!
B.Sometimes the truth can lie.
C.Advertisers will sometimes use half truths.
D.It's against the law to make false statements.
分析 本文讲了生活中的一种现象:用事实骗人.有的人只说出部分事实来欺骗别人,有的时候那也算是一种谎言.作者在文中举了几个例子来说明这一现象.
解答 34.C 推理判断题 根据"Lies are lies,and sometimes the truth can lie as well 谎言是谎言,但是有的时候事实也会说谎."可知,我们对我们听到的东西要仔细辨别.故答案为C
35.C 细节理解题 根据"For example,someone might say""Some officers often use this trick""Advertisers will sometimes use half-truths"可知,文中举了三个例子.故答案为C
36.D 细节理解题 根据"It's against the law to make false statements so they try to mislead you with the truth"可知,用部分事实说谎并不违反法律,因为并不都是虚假信息,故A不正确;根据"sometimes the truth can lie as well"可知,事实只是有的时候会说谎,并不完全是谎言,故B不正确;根据"It fails to mention that they only asked ten doctors and nine of them work for the Yucky Company"可知,这个做的是虚假广告,那个药不一定是好的,故C不正确;根据"her state lost one million jobs and gained three million jobs"可知,史密斯在任期间就业的净增长是200万个工作,故D正确.
37.B 推理判断题 作者在文章开头提出话题Do you know of anyone who uses the truth to deceive?,中间列举了三个例子来证明事实也会欺骗人的情况,最后作者通过It's a sad fact of life:Lies are lies,and sometimes the truth can 1ie as well与开头相呼应,故B选项内容更能表达文章中心,答案选B.
点评 做这道题时要通读全文,弄清短文大意,然后在文中找出相关句子,根据句子选出最佳选项.