10.Living in a foreign culture can be exciting,but it can also be confusing(令人迷惑的).Some Americans who taught English in other countries recently talked about their experiences.
On her first day in Micronesia(密克罗尼西亚),an island in the Pacific(太平洋),Lisa thought people weren't paying any attention to her.It was hot.She went into a store and asked,"Do you have cold drinks?"The woman there said nothing.Lisa repeated the question.Still the woman said nothing.She later learned that the woman had answered her:She had raised her eyebrows(眉毛),which in Micronesia means"yes".
Jane remembered an experience she had in Bulgaria(保加利亚),a country in Europe.She went to a restaurant.She asked the waiter,"Do you have cabbage today?"He nodded his head.Jane waited,but the cabbage never came.In that country,a nod means"no".
Tom had a similar problem when he arrived in India.After explaining something in class,he asked his students if they understood.Some nod and others shake.He thought some students had not understood,so he explained again.When he asked again,they did the same thing.He soon knew that his students did understand.In India,people nod and shake their heads in different ways depending on where they come from.You have to know where a person is from to understand whether they mean"yes"or"no".
46.These Americans in the passage found that theyC.
A.should go abroad for vacations
B.needed to learn foreign languages
C.had problems with communication in other countries
47.People in Micronesia show"yes"byB.
A.nodding heads B.raising eyebrows C.shaking hea
48.Tom misunderstood(误解)his class at first becauseA.
A.he didn't know much about Indian culture
B.he didn't explain everything clearly enough
C.some students didn't speak English
49.Which of the following is true?A
A.In Bulgaria,nodding heads means"no".
B.In India,only shaking heads means"yes".
C.Lisa was trying to buy some cabbage.
50.The passage is mainly aboutC.
A.body language in foreign restaurants.
B.class discussion in Indian schools
C.different language cultures in different countries.
分析 【文章大意】这篇文章主要讲述了在不同文化的国家里生活可能是很令人兴奋的,但同时因为文化的不同,风俗习惯的不同,也可能会带来一些问题,使你感到困惑.文章中举了三个例子,而这三个人就遇到了这种因文化不同而带来困惑的情况.
解答 46 C 细节理解题.根据全文可知,文章中举了三个例子,这三个人在别的国家教英语的美国人发现,因为文化的不同与当地人交流是很困难的,如在密克罗尼西亚这个国家里,人们用抬高的这种方式来表示是,在保加利亚,点头代表不,在印度,来自不同地方的人用相反的方式表示是或不是.所以他们发现在与其他国家的人沟通有问题.故选C.
47 B 细节理解题.根据文章:She had raised her eyebrows(眉毛),which in Micronesia means"yes".可知在密克罗尼西亚这个国家里,人们用抬高的这种方式来表示是.故选B.
48 A 细节理解题.根据文章:Tom had a similar problem when he arrived in India.After explaining something in class,he asked his students if they understood.Some nod and others shake.He thought some students had not understood,so he explained again.When he asked again,they did the same thing.He soon knew that his students did understand.可知Tom在印度教书的时候,发现无论他讲多少遍,在问到学生是否理解的时候,总是有学生点头,有学生摇头.他并不知道,在印度,来自不同地方的人用相反的方式表示是或不是.所以Tom对印度的文化并不了解.故选A.
49 A 细节理解题.根据文章第三段:In that country,a nod means"no".可知在保加利亚,点头代表不.故选A.
50 C 主旨大意题.根据文章可知,这篇文章主要讲述了在不同文化的国家因为文化的不同,风俗习惯的不同,也可能会带来一些问题.说明了在不同的国家不同的语言文化.故选C.
点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.