Most of us are the only child in the family! We have no little brother or big sister . Our family consists of our mom , our dad and us . We are growing up in a world greatly different from our parents’ . Yet we will be the future leader of China. We will someday have to work together and carry China into the beautiful future. So, we must learn to love each other like brothers and sisters!
It’ s hard to think about how different life would be if we had a brother or a sister . We never have to share anything at home! Of course, we might have cousins, but we don’ t have to live with them ! Our parents try to give us the best, and the best doesn’t need sharing between two or three children . Do we ever ask ourselves if we are spoiled(宠坏)?
Someone thinks that we are spoiled because we don’t know the value of money, because we don’ t know how hard our parents work but mainly because we many children don’ t know how to love ! We don’ t want others to regard us as spoiled , do we ? Well, why not start now to help our parents at home or share a game with one of our friends? In a word, We must learn to love each other !
1.How many people are there in most families in modern China ?
A.ThreeB.FiveC.SixD.Seven
2.As Chinese teenagers , what’ s our duty in the future ?
A.To look after brother and sisters .
B.To help parents do the housework .
C.To carry china into the beautiful future .
D.To save more money .
3.As the only child in the family , we share the best things with _____ .
A.our cousinsB.our brothers and sisters
C.anyoneD.nobody
4.What’ s the main reason that someone thinks we are spoiled ?
A.That we don’ t know how to love .
B.That we don’ t know how to use money .
C.That we only share games with our friends .
D.That we don’ t know hard our parents work .
5.The passage mainly tells us _____ .
A.we should help our parents
B.we should learn to love each other
C.we should have brothers and sisters
D.we should be kind to our classmates
1.A
2.C
3.D
4.A
5.B
【解析】
试题分析:这篇短文讲述了现在很多孩子是独生子女,享受着父母给予的最好的东西,却不懂得如何去分享。很多人认为他们是被宠坏了。那么如何才不让别人这么认为呢?这就要学会如何去关爱别人,可以从关心帮助父母和朋友开始。
1.判断推理题。根据文中描述Our family consists of our mom , our dad and us .我们的家庭包括爸爸,妈妈和我们;故选A,家庭一共有三人。
2.细节理解题。根据文中内容We will someday have to work together and carry China into the beautiful future.将来的一天我们要一起工作,并把中国带入美好的未来;故选C。
3.细节理解题。根据文中内容We never have to share anything at home!我们在家从不跟别人分享;故选D。
4.细节理解题。根据文中内容but mainly because we many children don’ t know how to love但是主要的原因是我们很多孩子不知道如何去爱别人;故选A。
5.主旨大意题。这篇文章主要讲述了现在的独生子女不懂得如何分享和爱别人,如果不想被认为被宠坏了,就应该学会如何去爱别人,故选B。
考点:社会现象类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年山东省东营市中考仿真模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
She thinks the best way ________ English is ________ English magazines.
A. to learn, read B. to learn, by reading
C. learn, reading D. learning, read
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年安徽省毕业学业考试模拟卷二英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Before the 2013 Spring Festival Gala(春晚),several young people were interviewed.Here are some of their opinions.
Student A,18,a fresher in accounting at Hebei University of Finance and Economics | I seldom watched the CCTV gala before.I found the familiar(熟悉的)faces on the show quite boring.But in the past few years the show has featured more pop stars,making me want to watch it.This year,I’m excited to see S.H.E.and Leehom Wang. Another reason I will watch it is that I can follow what my friends are talking about on their micro blogs.People usually post comments on the show and I don’t want to be confused when they quote(引用)jokes from the show. |
Student B,18,a fresher in law at Zhengzhou University | Watching the CCTV gala is a habit for my family.I always enjoy the warm atmosphere when my family watch the show together after dinner. Even though the gala has been questioned in recent years for adding too many advertisements,it is still a traditional form of entertainment for most Chinese on Lunar New Year’s Eve.I think the gala reflects(反映)the improvement in Chinese people’s lives.Hopefully it will continue to do so. |
Student C,19,a fresher in civil engineering at Wuhan University | As a fan of the CCTV gala I am looking forward to seeing the improvements this year and hope it will feature more high-quality performances. This year my family are traveling to Sichuan during the holiday,but luckily I heard that we can watch the gala on my iPad. Although some people say the gala is already outdated,I think some programs are great and necessary.Nowadays people live under so much pressure,and we need some fun to relax. |
1.Why didn’t Student A like watching the CCTV gala in the past?
A.It had too many programs.
B.It had too many pop stars.
C.It had too many advertisements.
D.It had too many familiar performers.
2.Who does Student B watch the CCTV gala with?
A.Her family.B.Her friends.C.The fans.D.Her classmates.
3.What’s Student B’s wish for the CCTV gala?
A.Having more pop stars.
B.Offering more fun for people to relax.
C.Providing more high-quality performances.
D.Reflecting the improvement in Chinese people’s lives.
4.What does Student C think of the CCTV gala?
A.Necessary.B.Exciting.C.Outdated.D.Boring.
5.What do the three people have in common?
A.They are all fans of the gala.
B.They all used to like the gala.
C.They are all studying at university.
D.They all like to watch the gala on their iPads.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年安徽省毕业学业考试模拟卷二英语试卷(解析版) 题型:单项填空
What________it is!
A.nice dayB.nice weatherC.a nice weatherD.nice a weather
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年安徽省毕业学业考试模拟卷二英语试卷(解析版) 题型:单项填空
.—Please let me know when you come up with a good________.
—Don’t worry.I will.
A.informationB.ringC.subjectD.idea
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年安徽省名校毕业学业模拟考试英语试卷(解析版) 题型:完型填空
After his parents’ meeting , Wang Jiaming , 14 , from Beijing knows that he will face invisible(看不见的)“enemies”—“other excellent students”.
“Look at such and such a student . You and he are taught by the same teachers . Why couldn’ t you be as as him ?”his mother would say .
Many students hear words from their parents . After the parents’ meeting, their parents begin to them with other students , especially those who are praised by teachers .
“I want to encourage my child to them ,”explained Li Shulan , a mother of a 14-year-old boy from Xi’an , Shanxi .
However , many children , like Wang , don’ t like it .
“I feel very and sometimes even‘hate’those students ,”Wang said .
Parents have good intentions(意图), but in fact they could children’ s self-esteem(自尊), said Lin Ying , a psychological(心理的)teacher at Xiamen Hubin Middle School in Fujian . If children feel hurt , they should let parents know it .
“You can choose a relaxing occasion, for example, over the dinner, and tell your parents your feelings,”Lin said. “Also, some articles online explain it could be bad for children . You may want to show such articles to your parents.”
It’ s not all bad , though . Liu Jiayang , 13 , from Taizhou , Zhejiang said students could take the chance to learn to be open-minded .
“I find the students that my mom talks about really have strong that I don’ t have . I take them as examples and try to with them ,”she said .
“During the process(过程), always keep in mind that you’ re unique(特别的). Never heart ,”Lin added .
1.A.rightB.goodC.badD.new
2.A.sameB.importantC.familiarD.similar
3.A.compare B.connectC.expectD.encourage
4.A.care for B.learn fromC.agree withD.turn to
5.A.pleased B.surprisedC.amazedD.annoyed
6.A.hurtB.protectC.hideD.show
7.A.whenB.whyC.whatD.how
8.A.points B.methodsC.rulesD.habits
9.A.turn up B.catch upC.put upD.set up
10.A.meetB.keepC.followD.lose
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年安徽省名校毕业学业模拟考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空
— Tomorrow we’ ll have an extra training for P.E exam . Be sure to be here on time!
— No problem , I’ ll be here 10 minutes _____ .
A.soonerB.laterC.more slowlyD.earlier
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年天津市武清区中考一模英语试卷(解析版) 题型:其他题
根据所给中文意思完成句子,每空只填一个词。
1.最后年轻男子不得不让出座位。
At last the young man had to _______ ________ his seat.
2.咱们不喝咖啡喝茶吧。
Let’s drink tea _______ _______ coffee.
3.你们必须要沿着小路走。
You must _______ _____the path.
4.火车上都是人,我不得不站了六个多小时。
The train was ________ ________ people, and I had to stand for over six hours.
5.假如每个人都为保护环境做出自己的贡献,这个世界将变得更加美丽。
The world will become much more beautiful if everyone_______a contribution to________ the environment.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年四川省八年级上第一学月英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Reading aloud is the best way English.
A. to learn B. learning
C. learn D. learns
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com