精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.根据短文内容,选择最佳答案.
Time is short and unfortunately we are all getting older.There may never be a better time than now to have a meaningful conversation with your parents.
You sometimes hear people say that they regret missed opportunities while their parents were alive and that there were things they wish they had spoken about.Make sure that you seize(抓住) the chance while you can.
1.Can you tell me a story about your parents or grandparents?
Family history is much more than a family tree and a photo album.It is also a collection of stories which become your family folklore(奇闻异事).Be sure to have some stories about your parents and grandparents that you can pass on to your descendants (后代).
2.Can you tell me a story about when you were a child?
Stories about their adventures,hopes,fears and relationships with friends and parents can be interesting and revealing(有启迪作用的).Why not record them on video?
3.Can you tell me a story about me as a child?
Your parents will remember funny or embarrassing things about you as a little child.These will be handy when one day your child asks you the same question.
4.What is the one piece of advice you would like to share with me?
Your parents have a lifetime of experience and there are still things that you can learn from them.They may share something philosophical(有哲理的) or funny.It can pass into the family sayings.
5.What thing in your life made you the happiest and the proudest?
Let's talk about the good things in their lives:their achievements,joys and moments of pride.

41.What does the underlined word"handy"mean in Chinese?A
A.有用的      B.无聊的      C.手工的           D.无用的
42.According to the passage,B is the best time for a family.
A.to enjoy watching videos with your families
B.to enjoy meaningful conversations with your parents
C.to enjoy taking photos with your parents
D.to enjoy useful talks with people about different experiences
43.What are the good things in people's lives in the passage?D
A.Achievements. B.Moments of pride. C.Joys. D.All above.
44.Why do people pass on the stories about their parents and grandparents?A
A.Because t he stories remind people of their family history.
B.Because the stories are in a family tree.
C.Because the stories are about fears.
D.Because the stories come from family albums.
45.What is the main idea of this passage?C
A.Parents'time is short,so we aren't supposed to waste time.
B.We need to find some topics to complete a conversation.
C.We'd better catch each opportunity to have a talk with our parents now.
D.It is a chance to have a good relationship with families by having conversations.

分析 文章大意:主要是随着时间的流逝,可能有一天父母不在了,所以我们最好抓住每个机会和我们的父母谈一谈.需要大家从5个方面分享下你和你父母之间的一些事.

解答 41-45:ABDAC
41题答案:A 考查词汇题,根据文中的第八段前面的句子:Your parents will remember funny or embarrassing things about you as a little child.可知 你的父母会记得你小时候的有趣或尴尬的事情,后说如果孩子以后问你相同的问题,推知应该是有用的,故答案是A.
42题答案:B 考查细节理解题,根据文中的第一段There may never be a better time than now to have a meaningful conversation with your parents可知也许永远不会有比现在更好的时间与你的父母进行有意义的对话,故答案是B.
43题答案:D 考查细节理解题,根据文中的最后一段Let's talk about the good thi ngs in their lives:their achievements,joys and moments of pride可知让我们生活中的好东西说:他们的成就,喜悦和骄傲的时刻,故答案是D.
44题答案:A 考查细节理解题,根据文中的第四段Family history is much more than a family tree and a photo album.以及Be sure to have some stories about your parents and grandparents that you can pass on to your descendants (后代).可知家庭历史不仅仅是一个家谱和一张相册,一定要有一些关于你的父母和祖父母的故事,你可以传递给你的后代,故答案是A.
45题答案:C 考查主旨归纳题,根据文中的第一段Time is short and unfortunately we are all getting older.There may never be a better time than now to have a meaningful conversation with your parents.时间很短,不幸的是,我们都变老了,也许永远不会有比现在更好的时间与你的父母进行有意义的对话.可知我们最好抓住每个机会和我们的父母谈一谈,故答案是C.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.Nowadays I can choose online courses and study bymyself.( I )

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.      I had no time to travel,I still felt very happy.(  )
A.ThoughB.ButC.SoD.Because

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.She didn't hurt,what alucky(幸运的) girl she is!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.Earthquakes usually  come without warning.What should you do if this happens to you?An earthquake is dangerous,but there are still things you can do to protect yourself.
•Stay calm as t he earth begins to shake.Your chances of survival (幸存;存活) in an earthquake go up if you can keep calm.(66)B
•(67)C You need to have something strong around you to protect you from falling objects.Do not stand near walls or windows and stay out of the kitchen.The kitchen is dangerous because of many glass objects.
•(68)A Stayaway from buildings and trees.If you are in a car,pull over to a place where there are no trees or tall buildings and stay in the car.If you are close to the sea,try to get as far away from the water as possible.Earthquakes can cause huge waves that can really harm the people nearby.
•(69)D For example,gas fire often comes with an earthquake.If you see a fire,quickly move outdoors to an open area.
Remember to always hope for the best but prepare for the worst.
阅读以上短文,从文后表格中选出能填入空白处的最佳选项,使文意通顺、正确;根据短文内容回答第70小题.A.If you are outside,get to an open area as fast as you can.
B.Staying calm is not easy,but it can save your life.
C.If you are inside when the earthquake starts,get under a table or a bed.
D.When the earthquake is over,there is still plenty of danger.
70.What is the passage mainly about?A
A.The ways to protect yourself when an earthquake happens.
B.The ways to stay away from tall buildings.
C.The ways to stay calm.
D.The ways to move outdoors to an open area.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.It seems that everbody tells lies-well,not big lies,but what we call"white lies",Telling"white lies"isn't really that bad.Most of the time,people do it because they want to protect a friendship.A survey shows that each person lies about seven times a day.The only real questions are about when we lie and who we tell lies to.Here are some reasons why people tell"white lies".
Lying to hide something:People often lie because they want to hide something from someone.For example,Paul doesn't think they will agree.He tells a lie that he's going to the library to study.
Lying to make someone feel good:Often we don't tell the truth to make someone feel good.For example,your friend cooks dinner for you,but it tastes terrible.Do you say so?No!You probably say,"Mmm,this is delicious!"
Giving false(错误的)excuses:Sometimes people lie because they don't want to do something.For exanple,someone invites you to a partu.You think it will be boring,so you say you're busy.
Lying to hide bad news:Sometimes we don't want to tell someone bad news.For exanple,you have just had a very bad day at work,but you don't feel like talking about it.So if someone saks you about your day,you just say everything was fine.

根据短文内容,回答下列问题.
86.Why do people tell"white lies"most of the time?Because they want to protect a friendship
87.Does Paul want to go to play basketball or study in the library?He wants to play basketball.
88.What will you say to make people feel good although the dish tastes terrible?It's delicious
89.Telling"white lies"is always bad,isn't it?No,it isn't
90.How many ways of telling"white lies"are mentioned in the passage?4.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.After he took the pills,he felt likelying (lie) down to have a rest.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.Bossessold (sell) a lot of goods on the Internet on November 11th last year.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.He is practicing sports _______he can compete and win in the match.(  )
A.so thatB.soC.thatD.in order to

查看答案和解析>>

同步练习册答案