精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
19.One morning,a blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet.He held up a sign which said,"I am blind,please help me."
There were only a few coins in the hat.A man was walking by.He took out a few coins from his pocket and dropped them into the hat.He then took the sign,turned it around,and wrote some words on it.He put the sign back so that everyone who walked by could see the words.
Soon the hat began to fill up.A lot more people were giving money to the blind boy.That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were.The boy recognized his footsteps and asked,"Are you the one who changed my sign in the morning?What did you write?"
The man said,"I only wrote the truth,I said what you said,but in a different way."
What he had written was,"Today is a beautiful day,but I cannot see it."
Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing?
Of course both signs told people the boy was blind.But the first sign simply told people to help by putting some money in the hat.The second sign told people that they were able to enjoy the beauty of the day,but the boy could not enjoy it because he was blind.
The first sign simply said the boy was blind.The second sign told people they were so lucky that they were not blind.
There are at least two lessons we can learn from this story.
The first is:Treasure(珍惜)what you have.Someone else has less.Try your best to help those who need your help.
The second is:Be creative(有创造力的).Think differently.There is always a better way!

33.Who sat on the steps of a building asking for help?A blind boy.
34.A man walked by and gave the boy a few coins,didn't he?Yes,he did.
35.What did the man do to the boy's sign?He took the sign,turned it around and wrote some words on it.
36.What happened to the boy's hat soon?The hat began to fill up.
37.How did the man write the sign?He wrote the sign in a different way.
38.Which sign do you prefer,the first one or the second one?Why?(answer the question in no more than 20words)The second one,because it is creative..

分析 一天上午,一个眼睛失明的男孩坐在大楼的台阶上,脚上放着一顶帽子.他举着一个标牌上面写着"我失明了,请帮助我."
帽子里只有几个硬币.一个男人经过.他从口袋拿出一些硬币扔进帽子里.然后拿起标牌,翻过来,写了一些字在上面.他把标牌放回去,让走的每个人都能看到这些字.
不久帽子就开始满了起来.更多的人捐钱给这个盲人.那天下午那个改变标牌的人过来看看事情怎么样了.这个男孩还认出他的脚步声并问道:"你是上午改变我的标牌的人吗?你写了什么?"
男人说:"我只是写下了真相,我说了你所说的,但是不同的方式."
他写的是:"今天是美好的一天,但是我看不到."
你认为第一个和第二个牌子是在说同一件事吗?
当然两个都是在告诉人们男孩失明了.但是第一个只是简单的要求人们去将钱放进帽子.第二个是告诉人们他们能享受到日子的美好,而男孩不能因为失明了.
第一个是说男孩失明了,而第二个是告诉人们他们是如此的幸运没有失明.
我们可以从故事中学到两个经验:
第一:我们要学会珍惜你所拥有的别人没有的,尽力去帮助那些需要你帮助的人.
第二:要有创造力.不同的思考.总会有更好的出路.

解答 88.答案:A blind boy.细节理解题.根据问题谁坐在建筑物前寻求帮助?根据文中第一段a blind boy saton the steps of a building with a hat by his feet.He held up a sign which said,"I am blind,please help me."可知男孩是一个盲人.故答案是A blind boy.
89.答案:Yes,he did.细节理解题.根据文中第二段A man was walking by.He took out afew coins from his pocket and dropped them into the hat可知回答是男人给了男孩一些硬币,故是肯定回答.故答案为Yes,he did
90.答案:He took the sign,turned it around and wrote some words on it.细节理解题.根据文中第二段He then took the sign,turned it around,and wrote some words on it.可知他是拿起标牌,翻过来,写了一些字在上面.故答案是He took the sign,turned it around and wrote some words on it.
91.答案:The hat began to fill up.细节理解题.根据短文Soon the hat began to fill up.A lot more people were giving money to the blind boy可知帽子开始满起来.故答案是The hat began to fill up.
92.答案:He wrote the sign in a different way.推理判断题.根据短文The man said,"I only wrote the truth,I said what you said,but in a different way可知,他是用了不同的方式.答案是He wrote the sign in a different way.
93.答案:The second one,because it is creative.推理判断题.通读全文可知第二种语言表达方式好.因为第二种他的帽子才满起来,根据The second is:Be creative可知第二种表达是有创造力的,根据字数限制,故答案为The second one,because it is creative.

点评 任务型阅读要仔细阅读题干(即问题),明白问题的指向.读完问题,就应该能判断出问题的设计是针对一个单词、一句话、一段话,还是全文.试题的题干决定了答题时不同的阅读范围,尤其值得注意.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-Where did you go last weekend?
-I      to the Great Wall.(  )
A.goB.wentC.will goD.have gone

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Can you tell me    ?
-He lives in Shanghai.(  )
A.where Mark livesB.where does Mark live
C.where Mark livedD.where did Mark live

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.When I was a little girl,I would like to sit on Grandma's legs,listening to her stories.It was like going through a different journey that was full of hardships and difficulties.
Grandma was born in a small village of Jiangsu Province in 1942.Not long after she was born,her elder brother died of illness,and she became the only child of her parents.Her mother was so sad that she died years later.Since then,Grandma has lived with her father and they lived a hard life.
She left Jiangsu for Bengbu,Anhui with her relatives after her 20th birthday because she wanted to live a better life.There in Bengbu she met my grandpa and later they got married.Before she gave birth to my father,life was still difficult for her.
In 1966,my father was born,and at that time,life was a little bit better because people had more food to eat.However,Grandpa died of disease in 1975.She didn't remarry,and she chose to raise my father on her own.
Though Grandma had to suffer more than other mothers,she was willing and happy to do so.She was a brave and  tenacious woman willing to sacrifice(牺牲) for her family.

56.My grandma went to Anhui at the age ofD.
A.sixteen        
B.seventeen     
C.nineteen        
D.twenty
57.My grandma's elder brother died becauseC.
A.he was drowned (溺亡) in the river    
B.he didn't have food to eat
C.he was badly ill                        
D.he had a car accident
58.Which is the correct order?B
①My grandpa died.
②My grandma came to Anhui.
③My grandma's mum died.
④My father was born.
A.①④②③
B.③②④①
C.②③①④
D.③②①④
59.The underlined word"tenacious"meansC in English.
A.kind         
B.polite        
C.pertinacious      
D.impolite
60.The best title of the passage might be"B".
A.My grandpa's story             
B.My grandma's life in the past
C.My grandma and grandpa         
D.How my grandma came to Anhui.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.James has collected manycoins from different countries.(coin)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.One day,a farmer was walking along a road with his son Thomas.The father said,"Look!There's a horseshoe.Pick it up and put it in your bag."Thomas said,"It isn't worth (值得) the trouble."His father said nothing but he picked it up himself.When they got to a nearby town,they had a rest.There the farmer sold the horseshoe and with the few pennies (便士) he bought some cherries (樱桃).
The father and the son continued their way.The sun was well up in the sky,and there wasn't a house or even a tree where they could have a rest.Thomas felt too thirsty to walk on.At this time,his father dropped a cherry on the ground and Thomas picked it up quickly and ate it.After a while,his father dropped another cherry and once again,his son lost no time in picking it up and putting it in his mouth.
And so they went on.The old farmer dropped the cherries and the son picked them up.When Thomas had eaten up all the cherries,his father said to him,"My dear son,if you had bent (弯腰) down early to pick up that horseshoe,it would not have been necessary for you to bend so many times for the cherries.Always remember the lesson that he who does not worry about the little things will find that he cannot do the great things."
61.Who picked up the horseshoe at last?B
A.The son.
B.The father.
C.Both the father and the son.
D.Neither the father nor the son.
62.The farmer boughtC with the money after he sold the horseshoe.
A.some bread    
B.some water    
C.some cherries    
D.some pennies
63.When the son refused to pick up the horseshoe,the fatherB.
A.beat the son    
B.said nothing   
C.felt very happy   
D.became very angry
64.The father dropped the cherries one by one,becauseA.
A.he wanted to teach his son a lesson
B.he wanted his son to do more exercise
C.he wanted his son to eat them all
D.he wanted to laugh at his son
65.From the story,we can learn thatD.
A.cherries are so delicious that most of us like to eat them
B.a horseshoe is so expensive that it can bring us a lot of money
C.if we want to eat cherries,we must pick up a horseshoe
D.if we don't worry about the little things,we cannot do the great things.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.This is my own(自己的)house.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-Many people play with mobile phones all day instead of reading books.
-That's too bad.Everyone _______ be a book lover.Reading is more enjoyable.(  )
A.mayB.shouldC.would

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.听第四段对话,回答第9小题.
9.Where is the man?
A.At a restaurant.
B.As the dentist's.
C.At police station.

查看答案和解析>>

同步练习册答案