Bai Yansong, a famous TV host, expressed his support for students wearing green scarves (绿领巾) at a primary school in Xi’an. He wore a green tie on a TV program on October 19, 2011. “I just want the students to know that I’m also wearing green. And we are all great people and are as good as those wearing red scarves.”
The First Experimental Primary School in Xi’an made children with poor schoolwork and behavior wear green scarves. Parents whose children wore green scarves were angry. “The children still need their self-esteem (自尊心) even though they are very young, and they know the green scarf means something is not quite right,” said one mother. Now, the school has stopped the practice.
Educational expert Li Zhenxi said that primary and junior high school students have strong self-esteem. They are eager to be respected and understood. Punishment will hurt them. “It’s better to encourage them rather than separating some ‘bad’ students,” he said.
A survey made by the Ministry of Education (教育部) shows that 75 percent of students feel nervous and scared when the teacher is about to announce their grades. Some schools have done better in protecting students’ privacy and encouraging them. In American schools, teachers post test results on the wall. Instead of using student names, they use secret numbers. This way, students know their secret numbers and can check their own grades only. Some teachers might call the students up to the desk and tell them their scores one at a time.
But test scores are not the only measures of a student’s ability. Everyone has his own strengths and everyone can make great progress by working hard.
1.Bai Yansong wore a green tie in a TV program in order to _______.
A. show people his special dressing style
B. call on people to live a green life
C. tell students green-scarf students are also good students
D. remind students wearing green scarves means being bad
2.Why did those parents whose children wore green scarves feel angry?
A. Because their children did do well at school.
B. Because they thought the school didn’t have the right.
C. Because it was against the law.
D. Because it hurts their children’s self-esteem.
3.According to the article, which of the following is TRUE?
A. Primary school students are too young to know what self-esteem is.
B. Separating some “bad” students helps create good learning environment.
C. Most “good” students like their teachers to announce their scores.
D. Using secret numbers instead of students’ names can protect their privacy better.
4.Which of the following may the writer agree with?
A. The green scarves system can make students work hard.
B. Student’s ability should not be measured only by test scores.
C. Students who get low marks should use secret numbers.
D. Teachers should tell students their scores secretly one by one.
5.What does the word “measure” mean in the last paragraph?
A. 长度 B. 尺度
C. 方法 D. 标准
1.C
2.D
3.D
4.B
5.D
【解析】
试题分析:本文主要讲述中小学生其实具有强烈的自尊心,这一点往往是我们大人所忽略的。对于学生能力的测试不能仅仅依靠考试和分数,要注意后进生同样有能力并具有强烈的自尊心。
1.细节理解题。根据第一段最后一行And we are all great people and are as good as those wearing red scarves.“我们和带红领巾的人一样。”故选C。
2.细节理解题。根据文章第二段二三行The children still need their self-esteem (自尊心) even though they are very young, and they know the green scarf means something is not quite right“孩子们也需要自尊心,即使他们很小,也知道绿色红领巾意味着一些不好的事情。”可知带绿色红领巾会上到孩子自尊心。故选D。
3.】细节理解题。根据第三段第一行Educational expert Li Zhenxi said that primary and junior high school students have strong self-esteem.可知A错误;根据第三段第三行It’s better to encourage them rather than separating some ‘bad’ students,可知B错误;选项C文章没有提到;根据第四段第二行Some schools have done better in protecting students’ privacy and encouraging them. In American schools, teachers post test results on the wall. Instead of using student names, they use secret numbers.可知D正确。故选D。
4.推理判断题。根据最后一段第一句话But test scores are not the only measures of a student’s ability.“分数不仅仅是测试学生能力的唯一标准。”故选B。
5.词义猜测题。本句句意:分数不仅仅是测试学生能力的唯一标准。结合语境,故选D。
考点:社会现象类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年浙江省义乌地区中考三模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
---Seems no one knows _____ what happened to Malaysia Airline Flight 370.
---It’s really sad, hope more and more resources will be offered in the search.
A. exactly B. especially C. hardly D. quickly
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年浙江宁波市毕业生学业考试英语模拟试卷(解析版) 题型:单词拼写
根据下列句子及所给汉语注释,写出空缺处各单词的正确形式,每空只写一词。
1.A shark is a dangerous (动物) that lives in the sea.
2.Lin Shuhao did a good job in the basketball match last month. He is my favorite (明星).
3.John is (幸运的) enough to be chosen for the swimming club.
4.It has been the (第十) day since we climbed the Great Wall.
5.He borrowed my iPhone 4s and hasn’t (归还) it to me.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年浙江宁波市毕业生学业考试英语模拟试卷(解析版) 题型:单项填空
— What do you want to eat for lunch? I will prepare earlier today.
— Honey, you_____. Let’s go out to have something different.
A. mustn’t B. can’t C. shouldn’t D. don’t have to
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年济南外国语学校初三英语第二次学业水平模拟英语试卷(解析版) 题型:补充句子
完成句子 根据汉语意思完成英语句子,每个空格填一个单词。(5分)
1.《舌尖上的中国》让我想起了家乡的味道。
A Bite of China _________ me _________ the food in my hometown.
2.这家24小时运营的书店为读者们提供与知名作家交流的活动。
The 24-hour bookstore _________ activities of talks with famous writers _________ the readers.
3.作为学生,我们应该更多地关注学习而不是服装。
As students, we should _________ more _________ our studies than our clothes.
4.来参观的外宾对我们的学校评价很高。
The foreign guests __________ __________ of our school.
5.多亏了刮大风,我们这几天能享受好天气。
__________ __________ the strong wind, we can enjoy the fine weather these days.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年济南外国语学校初三英语第二次学业水平模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—Do you like watching the talk show?
—Yes. It always makes people _______.
A. to laugh B. laughing
C. laugh D. laughed
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年济南外国语学校初三英语第二次学业水平模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—_______ are you leaving for Shanghai?
—In a couple of months.
A. How long B. How often
C. How soon D. How fast
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年济南外国语学校初三英语第二次学业水平模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—Do you know _______ the girl in red is?
—I’m not sure. Maybe a doctor.
A. whose B. how
C. what D. which
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年济南外国语学校初三第二次模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
What is the logo of the 2014 Brazil World Cup ?
![]()
A. B. C. D.
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com