4.An old man was sitting on the sofa with Mike,his 45-year-old son.Suddenly a dove(鸽子)landed on the ground.
The father asked his son,"What is this?"
The son replied,"It is a dove."
After a few minutes,the father asked his son for the second time,"What is this?"
The son said,"Father,I have just told you.It's a dove."
After a little while,the old father asked his son for the third time,"What is this?"
This time Mike could not control his anger and shouted,"It's a dove,a dove.Why do you keep asking me the same question again and again?I have told you so many times‘IT IS A DOVE'Don't you understand this?"
The old man silently took out an old diary,turned to a page and showed it to Mike.Though a little impatient (不耐烦),Mike began to read it.
"Today my little son aged three was sitting with me on the sofa,when a dove landed on the ground.and my son asked me what it was.I smiled at him,said it was a dove and hugged him.After a while Mike asked me again and I did the same.Pointing to the same dove,little Mike asked me what it was 23 times and I kept on answering his question and hugging him every time."
Something gently touched Mike's heart.His face turned red with shame for being so impatient to his father and he hugged him tightly(紧紧地).
Your parents have given you many things in their lifetime,but you may not realize that until they are gone.
46.Why did the old man ask his son the question again and again?D
A.He didn't know the dove.
B.He liked to ask questions.
C.He couldn't remember anything.
D.He tried to teach his son something in his lifetime.
47.How many times did the father ask his son the same question?B
A.Twice.
B.Three times.
C.Five times.
D.Twenty-three times.
48.What did the father do after Mike asked him the question?B
A.Shouting at him.
B.Hugging him.
C.Keeping silent.
D.Being angry with him.
49.Why did Mike's face turn red?C
A.He was shy.
B.He felt surprised.
C.He felt shamed.
D.He was afraid of his father.
50.What really touched Mike's heart according to the passage?B
A.His father's diary.
B.His father's love.
C.His father's answers.
D.His father's hugs.
分析 一个老人和他45岁的儿子麦克坐在沙发上.突然一只鸽子落在地上.
父亲问他的儿子:"这是什么?"
儿子回答:"是一只鸽子"
几分钟后,父亲再次问他的儿子:"这是什么?"
儿子说:"爸爸,我刚刚已经说了,是一只鸽子."
过了一会,老父亲问他的儿子第三次:"这是什么?"
这次儿子没能控制住脾气大声道:"一只鸽子,鸽子,你为什么一直问我同一个问题?我已经告诉你很多次:是一只鸽子.难道你不懂?"
老人沉默的拿出旧日记,翻开一页给麦克看,虽然有一点点不耐烦,麦克还是开始读.
"今天我三岁的小儿子正和我坐在沙发上,当一只鸽子落在地上,我的儿子问我是什么,我笑着说是一只鸽子,抱了抱他.过了一会麦克再次问我,我和之前一样回答了,指着同一只鸽子,小麦克问了我23次了,我一直回答这个问题,每次都拥抱他."
某些东西触动了麦克的心.他的脸变红了,因为很惭愧对父亲如此的没有耐心,他紧紧地抱着他.
你的父母在生命中已经给了你很多东西,但是你可能直到他们离去都没有意识到.
解答 46.答案:D.推理判断题.根据本文的大意是说父亲通过同样一个问题同样一件事情,转换了角色,希望自己的儿子知道一些事情,结合最后一句Your parents have given you many things in their lifetime,but you may not realize that until they are gone.可知你的父母在生命中已经给了你很多东西,但是你可能直到他们离去都没有意识到,故选D.
47.答案:B.细节理解题.根据the old father asked his son for the third time可知一共问了三次,故选B.
48.答案:B.细节理解题.根据and my son asked me what it was.I smiled at him,said it was a dove and hugged him.After a while Mike asked me again and I did the same可知他的父亲是拥抱了他,故选B.
49.答案:C.细节理解题.根据His face turned red with shame for being so impatient to his father and he hugged him tightly可知他是感到了愧疚,故选C.
50.答案:B.细节理解题.根据文意是作者看了父亲的日记被父亲对自己的爱而感动,结合Your parents have given you many things in their lifetime,but you may not realize that until they are gone可知是因为父爱感动了麦克,故选B.
点评 细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.