14.My life suffered a lot in a summer five years ago.My father died in a car accident,leaving my mother,my two younger brothers and I alone.At that time,I was a senior high school student.After my father's funeral (葬礼),I had no choice but to drop out of school and work in a factory.
I really wanted to return to school and wanted to go to college,but I couldn't.I only hoped to bring up my two younger brothers.Life was not easy for me,for I can't afford their tuition (学费) even if I worked from day to night without stopping.Without my father's protection,I thought I was a slave (奴隶) to the fate.
Later on,something changed my life.I still remember that it was a rainy day.I put myself in the rain and walked slowly in the street.
Suddenly the rain stopped!I raised my head and found"the sky"was in fact a dark blue umbrella.Then I noticed a middle-aged man with one leg on crutch (拐杖) standing behind me.He said to me,"Why not run without an umbrella?If you didn't run,you would get drenched.."
The man told me that he was promoter (推销员).He once dreamed of being a policeman,but an accident ruined (毁灭) his dream.Though his present job was not suitable for his legs,it was wonderful start to him.He was very happy that he didn't lose heart and still"ran"on the road of life…
I was encouraged by the man's words.I went to a big city and I became an assurance representative (保险代理人).After two years'running,I did well and my family condition turned better little by little.Later I returned to school and succeeded in my entrance to university.
Life is like this.When you are in rainy days in your life,if you couldn't find a way to prevent you from being wet,you would be overwhelmed (被制服).But if you decide to get rid of it,you'll discover that the rainy days last not so long as you imagine.
41.What happened to the writer at the beginning of the story?D
A.His father died in a car accident six years ago.
B.He didn't have money to hold the funeral for his father.
C.He had to drop out of school to look after his sick mother.
D.He couldn't afford his two brothers'tuition even if he worked from day to night.
42.About the middle-aged man with one leg on crutch,which of the following is NOT true?D
A.He lost one leg in an accident
B.He had dreamed of being a policeman.
C.He became a promoter after an accident.
D.He had a good job which was suitable for him very well.
43.What does the underlined word"drenched" mean in Chinese?B
A.干燥的
B.湿透的
C.紧张的
D.舒服的
44.What's the main idea of the sixth paragraph?A
A.The writer learned from the man and the situation soon got better.
B.The writer didn't want to listen to the man and left without any word.
C.The writer had to give up his dream and became a promoter as the man.
D.The writer made friends with the man and they got on well with each other.
45.Which is the best title for the passage?C
A.Try to Be Independent.
B.Care for the Disabled Person.
C.Run out of the Rainy Season of Your Life.
D.Get to Know More About Middle-aged People.
分析 文章大意:这篇短文主要讲作者在人生低谷期遇到一个残疾男人,受他鼓励最终走出低谷,生活改善甚至继续了大学学业的故事.因此作者想要传递的是不要害怕人生最困难的时期,只要坚持都能逃出人生的雨季.
解答 41.答案:D.细节理解题.根据第二段Life was not easy for me,for I can't afford their tuition (学费) even if I worked from day to night without stopping可知,生活对我来说并不容易,因为我负担不起他们的学费,即使我昼夜不停的工作,故选D.
42.答案:D.细节理解题.根据第五段Though his present job was not suitable for his legs,可知,他现在的工作不适合他的双腿,因此选D.
43.答案:B.词语辨析题.根据文章第四段前文可知作者本来是在淋雨的,突然出现了一把伞,可推测Why not run without an umbrella?If you didn't run,you would get drenched.句意为,为什么不打伞呢?如果你没跑,你会被淋湿透了的,因此选B.
44.答案:A.大意概括题.根据文章第六段I was encouraged by the man's words.I did well and my family condition turned better little by little.Later I returned to school and succeeded in my entrance to university.可知作者受到这个男人的鼓励,生活越来越好,还继续了梦寐以求的大学学业,因此选A.
45.答案:C.主旨大意题.通过全文可知,作者在人生低谷期遇到了这个残疾人,受他鼓励走出低谷,因此作者想要表达的是如何度过人生最困难的时期,如何逃出人生的雨季.因此选择C.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.选择正确选项完成试题.