If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak. When you start using them again, they slowly become strong again. Everybody knows that. Yet many people do not seem to know that memory works in the same way.
When someone says that he has a good memory, he really means that he keeps his memory in practice by using it. When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance to become strong.
If a friend says that his arms and legs are weak, we know that it is his own fault. But if he tells us that he has a poor memory, many of us think that his parents may be blamed, and few of us know that it is just his own fault. Have you ever found that some people can't read or write but usually they have better memories? This is because they cannot read or write but they still have to remember things. They have to remember days, names, songs and stories, so their memory has been exercised.
So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things in a way as other people do.
1.Someone can't have a good memory if __________.
A. he can't read or write
B. he doesn't use his memory
C. his parents haven't a good memory
D. he doesn't use his arms or legs for some time
2.If you do not use your arms or legs for some time, _________.
A. you can't use them any more
B. they will become stronger
C. they become weak but they slowly become strong again
D. they become weak and won't become strong until you use them again
3. Which of the following is TRUE?
A. Your memory works in different way as your arms or legs.
B. Your memory becomes weak if you do not give it enough chance for practice.
C. Don't learn how to read and write if you want to have a better memory.
D. A good memory comes from one’s parents.
4. Few people know that it is ________ if a friend has a poor memory.
A. his own fault
B. his parents' fault
C. his teachers' fault
D. nobody's fault
5.In the passage, the writer wants to tell us to practice _________.
A. using our arms or legs very often
B. reading and writing as much as we can
C. remembering things to improve our memory
D. having enough sleep and rest and being relaxed
1.B
2.D
3.B
4.A
5.C
【解析】
试题分析:这篇小短文告诉我们一个道理:人的记忆力和和我们的肢体一样,如果给它足够的机会去锻炼就会变强壮,反之就会变弱。
1.B细节理解。根据文中“When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance to become strong. ”可知如果一个人不经常使用记忆力,那么他的记忆力就不会很好。故选B。
2.2】D细节理解。根据文中“If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak. When you start using them again, they slowly become strong again.”可知如果你不经常使用胳膊和腿它们就会变弱。如果你经常使用它们它们就会变强壮。故选D。
3.3】B细节理解。根据文中一、二自然段可知人的记忆力和腿、胳膊一样,如果给它足够的机会锻炼就会变强壮,反之就会变弱。因而答案中B的说法是正确的.
4.4】A细节理解。根据文中“But if he tells us that he has a poor memory, many of us think that his parents may be blamed, and few of us know that it is just his own fault”可知很少有人知道如果一个朋友的记忆力很差只是他自己的过错。故选A。
5.5】C细节理解。根据文中“So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things in a way as other people do”可知在本文中作者想告诉我们只有通过记忆才能提高记忆力。故选C。
考点:科普知识类短文
科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏东台第一教研片九年级上第三次阶段检测英语试卷(解析版) 题型:单项填空
— ______ do you like the song “trouble is friend”?
— Wonderful. It’s worth ________.
A. What, to listen
B. How, listening to
C. What, listening
D. How, to listen to
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖南衡阳逸夫中学九年级上第三次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Peter’s Chinese was very poor when he came to China, so he couldn’t make himself _____.
A.understands B.understanding
C.understand D.understood
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北孝感市孝南区三校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:书面表达
书面表达。(15分)
为了更好地开展2014年全国全民阅读活动,有关部门就如何为市民创造良好的阅读环境广泛征求意见,你班将举行一次英语主题班会来讨论这个话题。
要点提示:
①阅读的好处;②你的建议(如:建更多小型图书馆,经常性地介绍好书等);③……
要求:80词左右,开头已给出,不计入总词数。
Hello, my dear friends.
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北孝感市孝南区三校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
More trees and flowers should ______ every day to make our school more beautiful.
A. is planted B. was planted
C. be planted D. were planted
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北孝感市孝南区三校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
The cake smells _______ that I want to eat it very much.
A. so good B. so well
C. so nicely D. such well
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北武汉市九年级12月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
--Oh, Mary’s not at school these days. Is she ill?
-- . Her mother told me that she was in hospital.
A. I am afraid so.
B. I hope not
C. I don’t mind
D. I don’t think so.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年黑龙江哈尔滨市九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
![]()
Word box ultimate 首要的 cuisine 菜肴 nirvana (印度教)生命之火的 熄灭
Vancouver 温哥华
1.The above reading is most probably ________.
A. a menu
B. a food report
C. an advertisement
2.It’s clear that the restaurant ________.
A. offers Chinese food
B. was set up 22 years ago
C. gets no awards at all
3.At 12:00 a.m., customers can ________.
A. find the restaurant closed
B. have a good meal in the restaurant
C. enjoy the awards in the restaurant
4.The reading doesn’t tell us ________.
A. the address of the restaurant
B. the price of food
C. the way to order food
5.Which country does the restaurant belong to?
A. China. B. India. C. Canada
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com