精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

To many students, joining social media (社交媒体) circles is now more important than making new friends in real life.

And its easy. If you have a cell phone, you can download apps (应用程序) such as Sina Weibo, WeChat (微信) and QQ.

I love to check my friends updates (更新). I also enjoy news and humor shared on social media, Said Ou Wei, 14, from Hongling Middle School in Shenzhen. Because of enjoying these, Ou distances himself from real life. I love playing the plane-shooting game on WeChat, but have no interest in playing flying chess with my classmates, said Ou.

Deng Yunyun, 14, from Jianfeng Middle School in Shanghai, said that social media had influenced their life. Recently his school held a basketball match, and a student hurt his leg. Instead of giving him some help, students were busy with updating micro blogs about the accident.

I think they need to learn to balance their real and online lives, said Deng,

What makes parents and teachers worried is safety. Many students are happy to tell their interests and personal information to their social media friends. Such information could bring them danger, said Han Songjun, a teacher at Hongling Middle School.

For example, WeChats shake-shake function allows users to connect to other users close by. But the police warn about the danger of socializing in this way.

Be careful. Do not use the locating (定位) function in any app, do not give your name, and do not post the photos of your residential area (小区), said the police.

1. What is the possible meaning of the underlined word distances in Paragraph 3?

A. 接近B. 疏远

C. 超过D. 破裂

2.The example (the basketball match) in Paragraph 4 is given to show _______.

A. Deng Yunyuns school held a basketball match

B. the students in the school are not friendly

C. students are very busy

D. social media have influenced the students life

3. The police give many suggestions except _______.

A. Do not share any news on social media

B. Do not use the locating (定位) function on social media

C. Do not give your name on social media

D. Do not post the photos of your residential area

4. What does the writer want to tell us?

A. Many students are using WeChat.

B. Social media makes our life more interesting.

C. Social media is very popular.

D. Social media can be bad and dangerous.

 

1.B

2.D

3.A

4.D

【解析】

试题分析:这篇短文主要介绍了现在加入媒体社交圈比现实生活中的交友更重要。但是一些人也看到了社交媒体的弊端。同时人们也对社交媒体的安全担忧。

1.词义猜测题。根据短文第Because of enjoying these, Ou distances himself from real life.描述可知文中的these指的是上文提到的媒体社交,故句意是因为这些,Ou使自己疏远了真实生活,故选B

2.归纳理解题。根据第的总述句Deng Yunyun, 14, from Jianfeng Middle School in Shanghai, said that social media had influenced their life.可知篮球比赛的例子是为了说明媒体社交已经影响了人们的生活,故选D。

3.是非判断题。根据警察给的建议Be careful. Do not use the locating (定位) function in any app, do not give your name, and do not post the photos of your residential area (小区),可知没有不要在社交媒体上分享新闻,故选A。

4.归纳理解题。根据短文描述可知社交媒体给人们带来了便利,同时也存在着危险和坏处,故选D。

考点:社会现象类短文阅读

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年江苏省扬州市广陵区4月中考一模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Fred Astaire was born in Nebraska in 1899. Fred and his sister, Adele, learned to dance when they were very young. Their mother took them to New York to study dance. They performed in their first professional(专业的) show when Fred was ten years old and Adele was twelve. Later, as teenagers, the two danced in many shows throughout the United States. Their first big success was on Broadway in 1917.

The Astaires -- as they were known -- quickly became Broadway stars. During the nineteen twenties, they sang and danced in eleven different shows. They also performed in England. In 1932, Adele Astaire married a British man, and stopped performing. But Fred did not forego his dream. He would go on alone, in the movies.

Fred Astaire had the best skill among all dancers in history. He danced up walls and on the ceiling in the film Royal Wedding. He danced on rooftops in The Belle of New York. He danced on roller skates in Shall We Dance?

Fred Astaire made all this look easy. But it was not. He said: "Dancing is a sweaty job. You cannot just sit down and do it. You have to get up on your feet. It takes time to get a dance right, to create something memorable. I always try to get to know my dance so well that I do not have to think.

In 1949, Fred Astaire won a special award for his film work from America's Motion Picture Academy. He also won awards from the television industry for a number of his television programs.

Fred stopped dancing in 1970. He was more than seventy years old at the time. He said a dancer could not continue dancing forever. He said he did not want to disappoint(使失望) anyone, even himself. He danced again in public only once after that. It was with another great male dancer, Gene Kelly, in the movie "That's Entertainment, Part Two".

Fred Astaire and his first wife, Phyllis, had three children. Phyllis died in 1954. Twenty-five years later, Fred married race horse rider Robyn Smith. Fred Astaire died on June 22, 1987. He was eighty-eight years old. He was called the greatest dancer in the world. His dancing was called perfect. And moviegoers everywhere will remember him as a great performer whose work will live forever in his films.

1.The first paragraph is mainly about_________.

A. Fred Astaires first success B. Fred Astaires education

C. Fred Astaires early life D. Fred Astaires family

2.What does the underlined word forgo in Paragraph 2 mean?

A. Get over B. Set up C. Go ahead D. Give up

3.What Fred Astaire said in Paragraph4 shows that ___________.

A.he knew his dance was wonderful

B.he thought dancing was not difficult

C.he devoted much time and effort to dance

D.he had ways to make people remember him

4.What is the correct time order of the following events?

a .Fred Astaires first wife died.

b .Freds sister Adele stopped performing.

c .Fred Astaire performed with Gene Kelly in a movie.

d .Fred Astaire won an award from Americas Motion Picture Academy.

A. abcd B. bdac C. dcba D. cbad

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省徐州市毕业、升学模拟检测英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—What do you want to be in the future, Lucy?

—I want to be _____ pilot. It is _____exciting job.

A. a; a B. a; an

C. a; the D. the; an

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省常州市九年级教学情况调研测试(中考一模)英语卷(解析版) 题型:单项填空

He knows a lot about films. No one in our class can ____________ him in that.

A. catchB. suitC. compareD. match

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省宿迁市中考英语模拟试卷(解析版) 题型:其他题

Camping in your backyard is full of fun. It makes us relaxed. It offers chances to enjoy the night sky and we neednt be as quiet as usual. It makes us close to the outside world. It also lets us have many friends to stay with us! Follow these instructions and youll have a night youll never forget!

Put up your tent.

How many family members and friends will join? It decides how many tents you need. Tell your friends to bring their tents if needed. Remember to learn about how to put up a tent on the Internet.

Prepare your bedding.

Put something soft to lie on on the floor. An air mattress (床垫) may work well. Fill the tent with soft toys and blankets. Have sleeping bags and cotton blankets. They are important if it gets too cool in the night.

Prepare a seating area.

A picnic table is the best. Or you can set up a few chairs and a small table to put drinks and food on. You can also lay out (铺开) a blanket in the sun. Be sure the grass isnt wet!

Make memories.

Plan some activities. Youre camping in the backyard, so its time to make memories of being outdoors. Have a camera to take photos of them. Take one large group shot with everyone smiling and laughing. Be sure to make copies for all of you.

Camping in Your Backyard

 

Full of fun

It makes us relaxed.

Its possible for us to enjoy the night sky. We neednt be as 1.______ as usual.

It makes us close to the 2.______ world.

We can have many friends to stay with us.

 

 

3._______ to follow

Put up your tent: the 4._____ of family members and friends decides how many tents you need.

Prepare your bedding: You need something 5.______ like an air mattress. 6._____ the tent with toys and blankets. Sleeping bags and blankets are important on 7.____ nights.

Prepare a seating area: You need a 8.____ table or a set of chairs and a small table to put drinks and food on. Its OK to lay out a blanket on dry 9._______.

Make memories: Take photos of the 10.______. Make copies for every one of you.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省宿迁市中考英语模拟试卷(解析版) 题型:单项填空

Have you decided _______ the poor children?

Yes. I will help them by sending them some books and clothes.

A. how you will help B. why you will help

C. why will you helpD. how will you help

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省宿迁市中考英语模拟试卷(解析版) 题型:单项填空

—Boy, you _______ lean (伸) out of the window while the bus is running. Thats dangerous.

—Sorry, I wont do that again.

A. needntB. oughtnt

C. couldntD. mustnt

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省宿迁市五校联考中考模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Could you tell me _______? I’d like to take part in it.

— On July 5th.

A. when will the fashion show be held

B. when the fashion show will be held

C. where will the fashion show be held

D. where the fashion show will be held

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省启东市中考适应性考试英语试卷(解析版) 题型:书面表达

假如你班要就“如何为中考作准备”开一个主题班会,请你根据以下内容写一篇发言稿,谈谈你对中考准备过程中要注意的事项以及建议理由:

1. 保持良好情绪。不要焦虑和紧张,否则会没有面对困难的勇气。

2. 制定合适的目标,太低的目标使人懒散,太高的目标使人失去信心。

3. 不要熬夜,以确保上课时精力旺盛,注意力集中。

4. 多与父母、老师、同学交流沟通,以便帮忙走出困境。

5. 谈谈你自己的一至两个观点。

注意: 1. 词数90左右,开头和结尾已为你写好(不计入总词数);

2. 可适当增加细节,使行文通顺连贯;

3. 参考词汇:目标 aim v./ n. 信心confidence n.

Boys and girls, the final exams are coming. What should we do in order to prepare well for the exams? Here are some suggestions.

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

With these done, I believe________________________________________________

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案