16.A linguist,who studies languages,is always listening,never off-duty.I invited a group of friends to my house,telling them that I was going to record their speech.I said I was interested in their regional accents (地方口音),and it would take only a few minutes to record it.Afterwards,one evening,three people came to my house and were shown into my sitting-room.In front of each chair there was a microphone (麦克风) at head height,connected to a recorder in the middle of the floor.They sat down rather nervously.I explained that all I wanted was for them to count from one to twenty,then we could relax and have a drink.
I turned on the recorder and they each in turn counted from one to twenty in their best accents.When it was over,I turned the recorder off and brought round the drinks.The rest of the evening was spent in complete relaxation.I talked and joked with them freely and left them for a telephone call which lasted some time.
You know,of course,the microphones were not connected to the recorder in the middle of the room at all but to another one in the bedroom.My friends,having seen the recorder before them turned off,paid no more attention to the microphones a few inches from their mouths,thus giving excellent sound quality (质量).It meant that I was able to get a piece of natural talk.
I should add,perhaps,that I did tell my friends what had happened to them after the recording was over,and asked them whether it should be destroyed.None of them wanted to-but for some years after that,it always seemed that when it came to buying drinks,I paid for them.Linguistic research can be a very expensive business.
33.The underlined word"linguist"in Paragraph 1 probably means"B".
A.people who learn to speak languages.
B.people who do research on languages.
C.people who speak languages.
D.people who develop languages.
34.The recording which the writer was able to make wasA.
A.natural.
B.beautiful
C.unclear.
D.nervous.
35.When the writer told his friends what he had done,theyB.
A.wanted him to destroy recordgs
B.didn't seem to mind much
C.seemed to have no response (反应)
D.made him buy them more drinks.
分析 全文大意:
语言学家是研究语言的人,要一直听,没有下班的时候.我邀请了一些好朋友到我家,告诉他们我打算录他们的讲话.我说我对他们的地方口音感兴趣,只花几分钟的录制时间.之后,一天晚上,三个人来到我家,被带到客厅.在每个椅子前面有一个麦克风,连接到地板中间的录音机上.他们坐在那里很紧张.我解释道我只想让他们从一数到二十,然后我们就可以放松、喝点东西.我打开录音机,他们依次轮流用他们最好的口音从一数到二十.当结束时,我关掉了录音机,拿来了饮料.晚上其余的时间都是在完全放松的状态下度过的.我随便和他们聊天开玩笑.当然麦克风根本没有连接在屋子中央的录音机上而是连在了卧室里一台录音机上.我的朋友看到他们面前的录音机关了.没有注意到距离他们嘴巴几英寸的麦克风,从而得到了最佳的声音质量.这意味着我能得到一段自然的谈话.在录制结束之后我告诉了朋友发生的一切,并且询问他们是否破坏掉这段录音.没有人想破坏掉,但是此后的几年里,似乎在买饮料的时候,总是我给他们付钱.语言研究可能是一项昂贵的事业.
解答 答案:
33、B 词义猜测题 根据A linguist,who studies languages可知…是研究语言的人,可猜测 划线单词linguist是在语言方面做研究的人,故选B
34、A 细节理解题 根据第三段It meant that I was able to get a piece of natural talk."这意味着我能得到一段自然的谈话"可知作者录制的谈话是自然的,故选A
35、B 细节理解题 根据最后一段I did tell my friends what had happened to them after the recording was over,and asked them whether it should be destroyed.None of them wanted to"在录制结束之后我告诉了朋友发生的一切,并且询问他们是否破坏掉这段录音.没有人想破坏掉"可知当作者告诉朋友他说做的一切时,他们并不介意,故选B
点评 本文主要是细节题,答题时在文章找到对应的地方,用笔进行标记,这有利于后期有时间检查时可以立刻找到答案的位置.仔细理解作者所讲的意思,再结合选项,通过排除法和自己对全文的把握,选出正确答案