精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.Nelson Mandela was regarded as one of the greatest leaders in the world.He died at the age of 95.He became his country's first black president after 27years in prison.Do you want to know why he spent so many years in prison?Read more and find more facts.
When Nelson Mandela was a young man,white and black people in South Africa lived separate lives.White people,who were a small part of the population,were in charge of the country.At that time,it was illegal for black people to use the same schools,hospitals,and even beaches as white people.Mandela was lucky.He was one of the few black people in the 1950s of South Africa to receive education and become a successful lawyer.
Nelson Mandela believed that everybody should be treated equally.He joined some different demonstrations to fight against a system called apartheid.
Sometimes the demonstrations turned violent and in 1962Mandela was sent to a prison which was on Robben Island.But many people around the world campaigned for his release.Songs were written and big concerts were held in protest.Finally in 1990the South African President FW de Klerk--a white man--allowed him to go free.Mandela had spent 27years in prison and was greeted as a hero on his release.
41.After reading the passage,we can know apartheid isD.
A.a party
B.a demonstration
C.a song
D.a system
42.FW de Klerk is the personB.
A.who was in prison with Nelson Mandela.
B.who allowed Nelson Mandela to go free.
C.who helped to Nelson Mandela organize the demonstrations.
D.who wrote some songs about apartheid.
43.Which of the following is TRUE according to the passage?B
A.Nelson Mandela died when he was 90years old.
B.Nelson Mandela received education and became a lawyer.
C.Nelson Mandela was sent to a prison on Robben Island in 1946.
D.Nobody was willing to help Nelson Mandela out of prison.
44.C were in charge of South Africa at that time?
A.Nelson Mandela
B.Black people
C.White people
D.British people
45.Which is the best title of this passage?A
A.Nelson Manlenda
B.Some demonstration in the past.
C.Black people and White People
D.People in South Africa.

分析 【文章大意】这篇文章主要介绍了世界上最伟大的领导人之一的纳尔逊•曼德拉的一生以及他的事迹.

解答 41  D 细节理解题.根据文章:He joined some different demonstrations to fight against a system called apartheid可知种族隔离政策是一个系统.故选D.
42  B 细节理解题.根据文章:Finally in 1990the South African President FW de Klerk--a white man--allowed him to go free.可知FW de Klerk是允许曼德拉被释放的人.故选B.
43  B 细节理解题.根据文章:He was one of the few black people in the 1950s of South Africa to receive education and become a successful lawyer.可知曼德拉接受了教育并且成为了律师.故选B.
44  C 细节理解题.根据文章:White people,who were a small part of the population,were in charge of the country.可知当时负责南非的是白人.故选C.
45  A 标题归纳题.根据文章可知这篇文章主要介绍了世界上最伟大的领导人之一的纳尔逊•曼德拉的一生以及他的事迹.故选A.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.I'm very happy because your ideasounds (sound) very good.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.---Do you know if he       tomorrow?
---No,but if he          ,I'll call you to have a meal together.(  )
A.comes; will comeB.will come; won't come
C.will come; comesD.doesn't come; comes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.He's the onlychild[t?a?ld]in his family.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

2.A:Excuse me,may I ask you some questions?
B:Certainly.
A:(41)E
B:I eat them every day.
A:Do you like them?
B:(42)ABut the doctor says they're good
for my health.
A:Do you like junk food?
B:(43)B But I try to eat it only once a week.
A:Why?
B:(44)F
A:How many hours do you sleep every night?
B:(45)D
A:Oh,I think you must be in good health.
A.No,I don't.
B.Yes,I do.
C.At nine in the evening.
D.About eight hours.
E.How often do you eat fruit and vegetables?
F.Because the doctor tells me it isn't good for my health.
G.Because I like it very much.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

12.During my high school time,I often wondered why I had to sit beside such a strange guy.He always had a pair of glasses as (16)D as the bottom of a beer bottle on his nose.Being a rather plain(相貌平平的)boy,Freeman never dresses neatly.He had thousands of bad (17)B----sucking fingers,eating pieces of paper and biting pencil ends,to name a few.
Unfortunately,both of us were interested in reading (18)C.When we came to this field,(19.)A seemed to have no end.We often put aside all the other homework to read a new novel and,of course,tried our best to win the arguments(争论) between us.I couldn't agree more that we must be born rivals(对手) and I was quite certain that he felt( 20)D.
Soon after,Freeman and I were both to( 21)A a writing competition.Besides being interested,I (22)B thought it was an opportunity to( 23)C him and let him admire me.So I made a good( 24)C for it.But things didn't go as well as I'd thought.It turned out that Freeman won the first prize (25)C I only got the second.I felt so (26)A that I just wanted to run away as soon as he came into my sight,(27)D I was afraid he'd be proud enough to make fun of me.To my great (28)D,he said nothing about the competition but (29)B talking with me about a new book as usual.After a while,I couldn't help asking what he thought of the( 30)B and his answers really impressed me a lot."Compared to winning a prize,the process(过程) of writing is more enjoyable,"he said lightly.
From that day on,I gradually came to like my deskmate.

16.A.clearB.thinC.coolD.thick
17.A.namesB.habitsC.hobbiesD.interests
18.A.papersB.magazinesC.novels D.newspapers
19.A.discussionB.workC.studyD.job
20.A.the caseB.the differenceC.the matterD.the same
21.A.enterB.joinC.presentD.take part
22.A.eitherB.alsoC.tooD.as well
23.A.helpB.winC.beatD.attack
24.A.planB.speechC.preparatio nD.decision
25.A.whenB.becauseC.whileD.though
26.A.ashamedB.happyC.angryD.excited
27.A.andB.butC.soD.because
28.A.joyB.disappointmentC.happinessD.surprise
29.A.avoidedB.keptC.wantedD.stopped
30.A.bookB.resultC.questionD.writing.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19._____ children there are in the family,_____ their life will be.(  )
A.The less; the betterB.The fewer; the better
C.Fewer; richerD.More; poorer

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.A.Because it is dirty.
B.Because it is too expensive.
C.Because it is too small.
D.Because it doesn't look nice.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.(A) Sandy did.(B) Jack did.(C) Sam did.(D) Nobody did.

查看答案和解析>>

同步练习册答案