5.For ten weeks,in a great house on the island of St Thomas,Dr John C.Lilly tried to teach a six-year-old dolphin to speak English.Margaret Howe,an experiment(实验)helper,would live day and night with Peter,a dolphin.And they would eat,bathe,sleep and play together from Sunday to Friday,so Margaret can only rest on Saturdays.She lived her life in swimming clothes-with a coat on colder evenings---and cut her hair short so that she could get on with Peter more easily.
After a few days,Peter was becoming more and more interested in winning her attentions.He threw a ball against Margaret to get her to play.As time went by,he only wanted to play balls with her and not on his own.
The problem was that,just at the time Peter and Margaret began to get on well as two best friends,the experiment ended and the lab(实验室)was closed.After a few weeks,Margaret received the sad news that Peter had killed himself by refusing to breathe,and sinking to the bottom of his pool.
Dolphins may not speak English---but,just like humans,they know all about broken hearts.
58.Margaret workedC days a week during the experiment.
A.four
B.five
C.six
D.seven
59.Margaret couldn'tB to live with the dolphin.
A.cut her hair short
B.have a common life like others
C.wear swimming clothes
D.eat,bathe and play together with him
60.What's the ending of the story?B
A.Margaret didn't leave the lab.
B.The lab was closed and the dolphin died.
C.The dolphin could speak English at last.
D.Dr John C.Lilly was satisfied(满意)with the experiment.
61.We learn from this passage thatD.
A.dolphins aren't useful for science
B.dolphins can't be humans'good friends
C.dolphins can't communicate with humans
D.dolphins may have feelings just like humans.
分析 这篇短文主要讲述John C.Lilly十个星期以来在St Thomas岛设法教一个6岁大的海豚说英语,一个实验帮助者将和海豚吃、睡、玩在一起,随着时间的推移,海豚只和实验帮助者一起玩耍,就在这时,实验突然终止,几星期以后,海豚死了.这个实验告诉人们,海豚也是有感情的.
解答 58.C细节理解题.根据"And they would eat,bathe,sleep and play together from Sunday to Friday,with only Saturdays off for Margaret."可知,Margaret每周工作6天.故选C.
59.B细节理解题.根据"She lived her 1ife in swimming clothes--with a coat on colder evenings---and cut her hair short so that she could get on with Peter more easily."可知,为了和海豚生活,Margaret不能像常人一样生活.故应选B.
60.B细节理解题.根据The problem was that,just at the time Peter and Margaret began to get on well as two best friends,the experiment ended and the lab(实验室)was closed.After a few weeks,Margaret received the sad news that Peter had killed himself by refusing to breathe,and sinking to the bottom of his pool.可知,这个故事的结局是实验终止,海豚死了.故选B.
61.D理解推断题.根据"Dolphins may not speak English---but,just like humans,they know all about broken hearts."可知,海豚也像人一样,是有感情的.故选D.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.