精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
20.One day Jim was unhappy.His mother was making cakes in the kitchea She asked him if everything was OK.Jim said,"Nothing is OK,Mom.Today in our science lesson,Mrs Green said that the whole world was getting dirtier and that many animals and plants were dying.She wants us to think of something we can do to help.I thought all the way home,but there is nothing I can do to make a difference."
"Let me tell you a story,"the mother said."One morning a man was walking down a beach,there he saw thousands of dying starfish on the beach,the waves(波 浪)brought them there and it was too far for them to make their way back by themselves.The man felt very sorry for the starfish.He went on walking and was surprised to see a boy in front of him that was throwing the starfish back into the sea.‘How silly you are!My boy,'the man said,‘there are so many starfish,can you throw all of them back?1 The boy didn't stop but kept throwing.‘Though I can't help them all,I can make a difference to this one,and this one,and this one,y said the boy."
"Thinking for a while,the man began to help return the starfish to their home.He smiled and said to himself,'Sometimes a big lesson in our life comes from a small person.'"
66.Jim was unhappy first becauseD.
A.his teacher talked about the environment
B.his mother didn't tell him what to do
C.many starfish were on the beach
D.he could do nothing for the environment
67.The man didn't throw the starfish back into the sea at first because heB.
A.was busy walking
B.felt silly to do so
C.was afraid of the starfish
D.felt sorry for the starfish
68.C  threw the starfish back to the sea at the end of the story.
A.The boy
B.The man
C.Both the boy and the man
D.Neither the boy nor the man
69.The mother told her son the story in order toA.
A.encourage him to do something for the environment
B.get him to study hard
C.encourage him to throw back the starfish to the sea
D.make him happy
70.The last sentence meansC.
A.we can't always believe kids
B.we should always learn from kids
C.what a kid says is sometimes quite right
D.only kids can tell the truth.

分析 全文大意
文章讲的是一个叫Jim的小男孩,有一天闷闷不乐地回家了,经过妈妈的询问才知道原来在自然科学的课堂上,格林老师告诉学生整个世界变得更脏了,许多动植物濒临灭亡.她让学生做些力所能及的事帮助改变环境,但是Jim在回家的路上想了一路感觉自己无能为力.于是妈妈给Jim讲了一个故事来开导他.故事讲的是一天早上一个人沿着沙滩散步,他看到了沙滩有成千上万濒临死亡的海星,是海浪把他们冲到沙滩上的,而且太远他们自已回不去了.这个人为这些海星感到遗憾.他继续朝前走惊奇地发现他前面一个男孩正把沙滩上的海星一个个扔回大海,他对男孩说道"孩子你太傻了,有这么多的海星,你能把他们都扔回去吗?"男孩没有停下来而是继续边扔边说"我不能帮助所有的海星,但是我可以帮这一个,这一个,还有这一个."想了一会儿这个人也帮忙把海星送回家,他笑着自言自语地说"有时候生活中重要的一课,是孩子教给我们的."

解答 答案:
66.D   细节理解题  根据Today in our science lesson,Mrs Green said that the whole world was getting dirtier and that many animals and plants were dying.She wants us to think of something we can do to help.I thought all the way home,but there is nothing I can do to make a difference."可知在自然科学的课堂上,格林老师告诉学生整个世界变得更脏了,许多动植物濒临灭亡.她让学生做些力所能及的事帮助改变环境,但是Jim在回家的路上想了一路感觉自己无能为力,所以Jim感到不高兴,故选D
67.B   细节理解题  根据"How silly you are!My boy,the man said,there are so many starfish,can you throw all of them back?"他对男孩说道〝孩子你太傻了,有这么多的海星,你能把他们都扔回去吗?〞可知这个人认为把海星扔回大海这种行为有点儿愚蠢,故选B
68.C   细节理解题  根据he was surprised to see a boy in front of him that was throwing the starfish back into the sea一开始这个人"惊奇地发现他前面一个男孩正把沙滩上的海星一个个仍回大海"the man began to help return the starfish to their home以及后来"这个人也帮忙把海星送回家"可知最后这个人和男孩一起把海星扔回大海.故选C
69.A   推理判断题 根据这个故事中小男孩虽然不能把所有的海星送回大海,但至少挽救了部分海星的生命,可知妈妈通过这个故事鼓励Jim面对环境问题可以做自己力所能及的事情,故选A
70.C   细节理解题 根据Sometimes a big lesson in our life comes from a small person."有时候生活中重要的一课,是孩子教给我们的."可知有时候小孩子说的话也是很对的,故选C

点评 在做阅读理解题时考生一定要仔细审题.可采用"先看题,然后带着问题在材料中寻找对应信息"的办法答题.即从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读和查阅的技巧在文中迅速找相关信息,找到后再把这一部分内容仔细阅读,认真比较选项和文中细节的区别;最后,在正确理解细节的前提下,确定最佳答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.Bella can speak two languages,French and Chinese.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

11.He didn't do any homework last week.(改为肯定句)He did some homework last week..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Helen Keller was a well-knownwriter (write).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.We hope you can enjoy yourself during your stay in China.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

5.Because of Sandy,I got the well-paid job.(改为同义句)
Thanks/Due/OwingtoSandy,I got the well-paid job.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12._______!I have something important to say.(  )
A.Don't touch me
B.Stop to do it
C.Let's go and see
D.Please pay attention for a moment

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.My father reads the daily paper during breakfast every morning.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.As China's        first male Olympic champion(冠军) on athletics,"flying man"Liu Xiang
announced his retirement on April 7,ending his 19-year dramatic career.(  )
A.aB.anC.theD.不填

查看答案和解析>>

同步练习册答案