精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Do you have a lucky number?What is it?Many people have a special number that they hope will bring them good luck.
In Chinese culture,some numbers are believed to be lucky or unlucky based on the Chinese word that the number sounds similar to.
For example,the word for the number 8sounds similar to the word for"making a fortune".So,people consider it a very lucky number.Some people will even spend a lot of money to have 8s in their phone numbers or vehicle license plate (车牌照) numbers.The opening ceremony of the Beijing Olympics began at 8:08p.m.on August 8,2008.
The number 9is also a lucky number because of its connection to the emperors of China.There were nine dragons on emperors'robes (龙袍) and Chinese myth held that the dragon has nine children.The number 9also stands for"long lasting".That's why a man always proposes to a woman with 99or 999roses.?
So what's a"bad luck"number in China?It might be 4.Many Chinese people see 4as a"bad luck"number because it sounds similar to the character for"death".
Because of this,many buildings skip the fourth floor,and simply call it the fifth floor.In Hong Kong,some buildings even skip all floors numbered with 4,such as,4,14,24,34and all 40-49floors.Some buildings also skip the 13th floor,as this is considered an unlucky number in many Christian countries.As a result,a building whose highest floor is 50may have only 35physical floors.

53.How do lucky or unlucky numbers come in Chinese culture?They come mostly ofC.
A.people's hope for good luck         
B.people's belief in certain numbers
C.similar sounds of Chinese numbers and words    
D.Chinese traditions
54.What can we learn from the passage?B
A.Many people like the number 8because it can bring them much money.
B.Much money is sometimes spent on 8s in people's car numbers in China.
C.9is a lucky number in Chinese culture for only one reason.
D.4is an unlucky number because it predicts death to the Chinese.
55.What is the passage mainly about?B
A.Good luck and bad luck in China.
B.Lucky and unlucky numbers in China.
C.Some facts with lucky or unlucky numbers.
D.Lucky and unlucky numbers in culture.

分析 本文主要介绍了中国的幸运和不幸运的数字.许多人有一个特殊的数字,他们希望这样特殊的数字能给他们带来好运.下文具体介绍了数字8,9,4等这些幸运和不幸运的数字.

解答 53 C 细节理解题:根据第二段In Chinese culture,some numbers are believed to be lucky or unlucky based on the Chinese word that the number sounds similar to在中国文化中,一些数字被认为是幸运的或不吉利的,它们与中国数字和字的读音相似.故答案是C.
54 B 细节理解题:根据第三段Some people will even spend a lot of money to have ads in their phone numbers or vehicle license plate (车牌照) numbers有些人甚至会花很多钱在他们的电话号码或车牌号码的广告上.故答案是B.
55 B 大意理解题:根据第一段Do you have a lucky number?What is it?Many people have a special number that they hope will bring them good luck你有一个幸运数字吗?是什么?很多人有一个特殊的号码,他们希望能给他们带来好运.下文具体介绍了数字8,9,4等这些幸运和不幸运的数字.故答案是B.

点评 结合本文,对考生提出以下几方面要求:1.不但要求掌握所读材料的主旨大意、中心思想,而且要求掌握文章中的详细事实与细节. 2.不但要求对于具体事实情节的理解,而且要求对其抽象含义的理解,既要理解字面意思,又要理解其深层含义,包括作者的态度、观点、意图等. 3.既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行判断和推理. 4.既要求考生能够运用材料中的信息去理解、分析问题;又要求考生能运用中学生应有的生活常识去分析、理解问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.-Is Grace your cousin?
--Yes,she is my uncle's ______.(  )
A.sonB.sisterC.daughterD.brother

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

7.Life is important.You should always have fun and new experiences,because you never know what day will be your last.You (16)A hold grudges (怨恨).You never know what could (17)C next.I learned all this at the age of 9.
It was the (18)B before fifth grade.My best friend Neesah and I were playing.We got into an argument and had a (19)D.My older cousin,Tiffany,broke up our fight.I remember Neesah storming out of my grandmother's house saying,"I hope we never speak again!"I replied,"Good,I don't need you as a friend!"
I went into the house and tried to calm myself.Then I (20)C people screaming and shouting.My cousin rushed in.She said that Neesah had been hit by a street sweeper (清洁车) as she crossed the road.The driver didn't see her.I felt (21)C.I wished it had been (22)A instead.It could have been avoided if we hadn't had that argument!
When the ambulance (救护车) arrived a few minutes later,they said she was (23)B.I was a real mess.I had to see a psychologist (心理医生) for the rest of the summer.
I miss Neesah so much and I (24)A her always.She taught me how precious life is and that you should never hold a grudge (25)C you never know when you'll see that person again.

16.A.shouldn'tB.mustn'tC.needn'tD.couldn't
17.A.considerB.realizeC.happenD.lose
18.A.springB.summerC.autumnD.winter
19.A.mistakeB.wasteC.presentD.fight
20.A.listenedB.heardC.watchedD.saw
21.A.happyB.lonelyC.sadD.sleepy
22.A.meB.itC.themD.her
23.A.aliveB.deadC.wrongD.honest
24.A.think ofB.laugh atC.deal withD.give up
25.A.whenB.untilC.becauseD.though

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Chinatown is the name given to an area in the middle of London.It is just between Leicester Square and Shaftsbury Avenue.Gerrard Street is at the center and is the most important street in the area.There is a large Chinese community (社区) with a lot of Chinese restaurants,Chinese supermarkets and shops in this street.
In the 1950s,it was a poor area and everything was very cheap.At the same time,the world rice market changed and thousands of farm workers in Hong Kong lost their jobs.They began arriving in London to look for work.They found jobs in the restaurants in this area.Many British (英国的) people like Chinese food,and the restaurants were popular.
These restaurant workers often worked 17hours a day and had no time to learn English.As more Chinese arrived,more shops and businesses grew up.Wives came and joined their husbands,and children came and joined their fathers.The community grew,and Chinatown was born.
In the 1970s and 1980s,British-born Chinese started to have a better education and this brought economic (经济的) success to the area.Many families moved out of Chinatown,and there was more space for businesses.Gerrard Street became a street only for visitors and was soon a popular place for tourists.
Now everyone knows about London's Chinatown.During the Chinese New Year,the streets are seen with national flags and thousands of Chinese go into the streets.For most of the year,though,Londoners and tourists go there mainly for the food in the Chinese restaurants.The best restaurants are the ones where the Chinese eat.

66.Is this Chinatown in the middle of London?Yes.(Yes,it is.)
67.How was the area in the 1950s?It was poor.
68.Why did the restaurant workers have no time to learn English?Because they often worked 17 hours a day.
69.When did British-born Chinese start to have a better education?In the 1970s and 1980s.
70.What is the topic of this article?Chinatown./The history of Chinatown./Where Chinatown is and how it has developed..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.I'd like to talk about the Korean manners and customs here.And I'd like to give you some information about Korean life.If you have a chance to visit Korea some day,you'd better read my article.
First,when you go to a Korean family,you have to take off your shoes before coming in the room.And when you meet a person at first,you had better give your self-introduction,for example,your job,nationality,single or married.
Koreans respect the aged persons.This rule is very strict in Korea.For example,young people should give up their seats for the aged persons in a crowded bus or subway.
When you receive something from one aged person,you should use two hands.
Maybe you know this proverb"When you are in Rome,do as the Romans do."These examples above are some parts of Korean manners and customs.If you have a chance to go to Korea,the examples may be of much help.

53.When you meet a person at first,you had better give your self-introduction,like yourD.
A.job    
B.nationality   
C.single or married   
D.all of the above
54.We know that most of Koreans respectC.
A.money   
B.plants   
C.old people   
D.dogs
55.When you receive something from one aged person in Korea,you shouldB.
A.stand up   
B.use both of your hands   
C.open the gift at once   
D.sit down
56."When you are in Rome,do as the Romans do."MeansC.
A.When you get to Rome,you should act as the Romans do
B.When you stay in Rome,you should do as the Romans do
C.When you are in a new country,you should do as people there do
D.Romans can be a good example for you.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.As we know,there are differences between western culture and Chinese culture.We can see differences when we pay attention to the way words are used.Let's look at the words about animals and plants.Most expressions in Chinese about the dog,for example,"a homeless dog","a mad dog","a running dog"and"a dog catching a mouse",have negative(消极的) meanings.But in western countries,dogs are thought to be honest and good friends of humans.In English,people use the dog to describe positive(积极的) actions.For example,"you are a lucky dog"means you are a lucky person.And"every dog has its day"means each person has good luck sometimes.To describe a person's serious illness,they say"sick as a dog".The word"dog-tired"means very tired.However,Chinese love cats very much.But in western culture,"cat"is often used to describe a woman who is cruel(冷酷的).There are many other examples of how"cat"is used differently as well.
The rose is regarded as a symbol(象征)of love in both China and some western countries.People think the rose  stands for love,peace,courage and friendship.And the rose is the national flower of England,America and many other countries.
The words about plants and animals are used in positive or negative ways in different cultures.We can learn about many differences in cultures by comparing how some words are used.

54.From the expressions about dogs we know dogs are loved much more byB.
A.Chinese    
B.Englishmen   
C.sick persons     
D.lucky persons
55.The phrase"stand for"meansA in Chinese.
A.代表      
B.拥护        
C.为…而奋斗     
D.容许
56.Which of the following is true according to the passage?C
A.The expressions in England about the dog are negative.
B.Western women love cats much more than dogs.
C.Cultures are different in different countries.
D.Rose is the most favorite flower in the world.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Oh,       beautiful music it is!(  )
A.WhatB.What aC.How

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.She will have a holiday as she_____the work next week.(  )
A.finishB.doesn't finishC.will finishD.won't finish

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.He only had afew(不多) potatoes for lunch.

查看答案和解析>>

同步练习册答案