2."Neville is my brother,"Sir Henry continued,"about five years ago,my brother and I quarreled,Soon after this,our father died.I am the elder son,and I got everything.I wanted my brother to apologize to me.He didn't,and so I gave him nothing.With the little money he had,he left England for South Africa.I wrote to him several times,but I received no replies.Perhaps,he never got my letters.I don't know.But as time passed,I worried more and more about him."
"Mr.Quatemain,will you please tell me everything you know about him?"
"Very well,"I said,"but you will be the first person to whom I have told what I know."Your brother wanted to find King Solomon's Mince.That is why he felt for Inyati"
"King Solomon's Mines!"Sir Henry screamed."I have never heard of it.where are they?"
"There is a tale about them."I will tell you what I know if you promise to keep it secret,"I said.
"You have our promise."Sir Henry said.
"An elephant hunter.Evans,told me the tale."I said,"he told me there was a destroyed city northwest of the Solomon Mountain,and Solomon had his diamond mines there"
"Then one evening a Portuguese(葡萄牙人).Jose Silvester.came to my camp and asked to stay the night.The next day he said.‘When we meet again.I shall be the richest man in the world."
"A week or more passed,Jose Silvester came back but he was ill badly.I took him into my tent.The next morning when I awoke.He was looking at the mountains.‘There it is!'he cried,‘but I shall never get there.I am dying'".
"He took out an old map to me,'This map has been in my family for hundreds of years,'he said,'it will make you the richest in the world.'Then he died."
I took the map out of my pocket and passed to Sir Henry.Sir Henry read the writing:"Fam Silverter.I am in a cave north of the mountain.I am dying of hunger.With my own eyes I have seen the diamonds in Solomon's treasure cave behind the white Death.If you do find it,you will be a rich man!"
I took back the map and put it in my pocket.
"It is an amazing story."Sir Henry said.
"Yes."I said."But I have not invented it."I stood up and left angrily.I thought they were doubting my story.
37.How long has Neville been away from England?C
A.A few months
B.A week or more
C.About five years
D.Less than three years
38.Neville left for Inyati becauseB.
A.he needed to search for his blind wife.
B.he wanted to find King Solomon's Mines.
C.he decided to go to Portuguese for a visit.
D.he planned to travel abroad with his friends.
39.Who gave Mr.Quatemain the map?D
A.Neville
B.Sir Henry
C.Evans
D.Jose Silvester
40.What can we infer(推断)from the passage?A
A.Quatemain left angrily because he thought his story wasn't believed.
B.Si Henry quarreled with his brothers because of their father's death.
C.Jose Silvester would like to find King Solomon's Mines with Sir Henry.
D.Solomon had his diamond mines in a beautiful city northwest of England.
分析 本文讲了有关一些人想要寻找一个钻石矿的故事.Neville是 Henry 先生的弟弟,五年前,由于兄弟俩吵架,父亲的去世,俩人产生了矛盾,于是弟弟只带着一点钱只身去了南非.之后Henry 先生越来越担心Neville,给他写了好多信,但一直没有回信.于是Henry 先生就向作者Quatemain先生打听弟弟的消息.得知弟弟原来是去南非寻找所罗门国王的钻石矿.Quatemain先生还讲了有关这个钻石矿的传说.一个叫Evans的大象捕猎者告诉他在所罗门山的西北部有一个被破坏的城市,钻石矿就在那里.Quatemain先生还从一个葡萄牙人那里得到了一张寻宝的地图,说如果谁找到这个金矿将会成为最富有的人.Quatemain先生把这张地图拿给 Henry 先生看,在读了地图上写的东西后,Henry 先生认为这是一个不可思议的故事,Quatemain先生感到他们都不相信这个故事,于是生气地走了.
解答 37.C 细节理解题.根据第一段about five years ago,my brother and I quarreled及With the little money he had,he left England for South Africa可知大约五年前兄弟俩不和,Neville 只带着一点钱离开了英国去了南非,也就是离开大约5年了.故选:C
38.B 细节理解题.根据第三段Quatemain先生的话Your brother wanted to find King Solomon's Mine.That is why he felt for Inyati"可知Henry 的弟弟之所以去南非是想去寻找所罗门国王的钻石矿.故选:B
39.D 细节理解题.根据Then one evening a Portuguese(葡萄牙人).Jose Silvester及A week or more passed,Jose Silvester came back but he was ill badly和He took out an old map to me等细节,可知是一个叫做Jose Silvester的葡萄牙人在去世前把这张寻宝的地图交给Quatemain 先生的.故选:D
40.A 推理判断题.根据最后一段 I stood up and left angrily.I thought they were doubting my story.可知Quatemain之所以生气的离开,是因为他们怀疑这个故事,也就是故事不被人相信,故A的说法是正确的;根据第一段my brother and I quarreled,Soon after this,our father died可知父亲的死是在他们吵架之前,故他们吵架和父亲的去世没有关系,故B的说法错误;根据第六段When we meet again.I shall be the richest man in the world.和第七段A week or more passed,Jose Silvester came back but he was ill badly.可知Jose Silvester 并不想和别人一起去寻宝,他是一个人去的,况且他也不认识Henry,故C的说法错误;根据所罗门国王的钻石矿据说是在南非,而并非在英国,所以D的说法错误.故选:A
点评 做好阅读理解,要掌握以下解题方法:
(一)先读问题,弄清考查要点,以便能带着问题看文章,这样会心中有数,有的放矢.
(二)快速浏览全文,掌握全貌,注意发现与问题有关的信息,如果时间紧,至少要扫视一下起首段和尾段.再把标题和文章内容结合起来想一想,这样全文大意便清楚了.此时,不要忙于答题.
(三)细读原文,捕捉相关信息词,掌握短文细节内容.这是解题的关键.
(四)重读原文,仔细斟酌核对答案.