精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
1.Many years ago,there lived a very rich man who wanted to do something for the people of his town.But first he wanted to find out whether they were good enough to get his help.So he placed a very large stone in the center of the main road into town.Then he hid behind a tree and waited.
Soon an old man came along with his cow."Who put this stone in the center of the road?"said the old man,but he did not try to move the stone away.Instead,he passed around the stone and continued on his way.Another man came along and did the same thing; then another came,and another.All of them complained about the stone in the center of the road,but none of them tried to move it away.
Late in the afternoon,a young man came along.He saw the stone and said,"It will be very dark at night.Some people will come along later in the dark and will fall against the stone."
The young man then began to move the stone.He pulled with all his strength to move it to one side.But imagine his surprise when he found a bag full of money and this message under the stone:"This money is for the thoughtful person who takes this stone away from the road.Thank you."

36.What did the rich man aim to doA?
A.To offer help to the people of his town.
B.To show his people how rich he was.
C.To give money to anybody in need.
D.To find out how good his people are.
37.Why did the rich man put a large stone on the roadD?
A.To make life harder for the people of his town.
B.To find out the strongest man in his town.
C.To stop people from getting into his town.
D.To find the right person to receive his help.
38.The first old man found the stone and walked around it becauseC.
A.he was too old to take the stone away all by himself
B.he thought it was good to have a stone on the road
C.he didn't want to move the stone away for others
D.he didn't want the money from the rich man
39.How many people complained but didn't try to move the stoneC?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five.
40.Why did the young man decide to move the stoneB?
A.Because he was strong enough to do the job.
B.Because he had others'safety on his mind.
C.Because he knew there was money under it.
D.Because he wanted to make it safe for himself.

分析 许多年前,有一个非常富有的人想要为他所在镇上的人们做一些事情.但是,首先他想要查明他们是否足够好来得到他的帮助.所以他在去镇上的主路上放了一块非常大的石头.然后他藏在一棵树后等待着.
    不久后一个老人和他的牛来了."谁在路中央放了这块石头?"这个老人说道,但是他没有努力把石头挪走.相反的,他绕过石头继续走路.另一个人到来后做了同样的事.然后另一个又来了,之后另一个.他们所有人都抱怨着在路中央的石头,但是没有人试图把它移走.
    在那天下午的晚些时候,一个年轻人来了.他看到了这块石头,说道:"在晚上将非常黑.晚些路过的人在黑暗中可能会撞到石头上."
    之后这个年轻人开始移动这块石头.他尽最大的力气来把它移动到路边.但是令他吃惊的是,他发现了在石头下一个装满钱的包裹和这个便条:"这些钱是给把石头从路边移走的好心人的.谢谢你."

解答 36.A 细节理解题.根据文中第一段第一句there lived a very rich man who wanted to do something for the people of his town(有一个非常富有的人想要为他所在镇上的人们做一些事情).故选A
37.D 细节理解题.根据文中第一段第二、三句But first he wanted to find out whether they were good enough to get his help.So he placed a very large stone in the center of the main road into town.Then he hid behind a tree and waited.(但是,首先他想要查明他们是否足够好来得到他的帮助.所以他在去镇上的主路上放了一块非常大的石头.然后他藏在一棵树后等待着.)故选D
38.C 推理题.根据文中第二段he passed around the stone and continued on his way(他绕过石头继续走路).可见此人是"只要自己过去了就不管别人"故选C.
39.C 结合文章总结题.根据文中第二段Soon an old man came along with his cow.he passed around the stone and continued on his way.Another man came along and did the same thing; then another came,and another.All of them complained(不久后一个老人和他的牛来了他绕过石头继续走路.另一个人到来后做了同样的事.然后另一个又来了,之后另一个.他们所有人都抱怨着在路中央的石头)知总共4人,故选C.
40.B 细节理解题.根据文中第三段Late in the afternoon,a young man came along.He saw the stone and said,"It will be very dark at night.Some people will come along later in the dark and will fall against the stone."(在那天下午的晚些时候,一个年轻人来了.他看到了这块石头,说道:"在晚上将非常黑.晚些路过的人在黑暗中可能会撞到石头上.")可知他是为别人的安全考虑.故选B.

点评 这是一篇逸闻趣事类的阅读理解题.题型有细节题、推理题、结合文章总结数目题.考生在做题的过程中针对不同的题型采用不同的方法.比如对于36,37,40小题考生需要从文章中找出对应的句子.39小题则需根据文章中对应细节来计算人数.38小题则需在找出文章相关细节的基础上再推理判断.考生需根据具体问题采取不同的答题方法.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-Someone is knocking at the door,dad!
-Go and see ________.(  )
A.who is itB.who it isC.who was itD.who it was

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.-_______ does it take from our school to the farm by bus?
-About one hour and half.(  )
A.How farB.How longC.How often

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.-Could I go boating this weekend,Dad?
-Yes,you ________.But you have to come back before lunch.(  )
A.canB.mustC.needD.should

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

16.0ur city is beautiful.(改为感叹句)
How beautiful our city is!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.毕业之际•同学之间会互写同学录并互赠礼物.以下是四位同学的留言.

请结合以上留言,从A,B、C、D四个选项中帮助他们选择合适的礼物,并根据自己的实际情况完成第75小题.
A.Mo Yan's novel                       B.A basketball
C.A swim suit                          D.A CD Of classical music
71B.  72C.   73.D74.A
75.What present will you choose for your best friend?Why?I will give her a pet dog,because she likes dogs..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.Most of my sweet memories are from my childhood.There are always so many interesting things in the far away village where I grew up.One thing that leaves a deep impression on me is shearing the sheep.      
In  my  village,sheep  are  washed  and sheared (剪毛)sometime  in  the  month of June.This should be done quite early in the month,before the hot days begin.
It's best for the sheep to have the wool taken off,or they will be too hot in the summer time.
When the time comes for washing the sheep,they are driven to a pond or a little river.
Then they are thrown into the water,one at a time.The men who are in the water catch them,and wash them to get the dirt all out of the wool.
When the wool is dry,the sheep are taken to the shearer; and he cuts off the wool with a large pair of shears.
In a short time,before the cold winter comes,new wool grows out on the sheep.By the coming of spring,there is so much that it must be cut off soon.

55.When are sheep sheared usually?B
A.In February.
B.In June.
C.In April.
D.In August.
56.According to the passage,why do people cut off the wool of sheep?C
A.They do that for fun and pleasure.
B.They do that as a sport and exercise.
Co They do that to help sheep spend hot summer.
D.They do that to make sheep look more beautiful.
57.What does the underlined word"shears"in Paragraph 6mean?B
A.Knives         
B.Scissors.
C.Baskets.
D.Rivers.
58.How often do people shear their sheep?D
A.Several times a year.
B.Twice a year.
C.Once a few years.
D.Once a year.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.Which sign would you probably see beside a low door?(  )
A.SOLD OUTB.MIND YOUR HEADC.WET FLOOR

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.When seeing Sign _________,we have to drive straight.(  )
A.B.C.

查看答案和解析>>

同步练习册答案