精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.One day,a teacher was giving a speech to his students.He held up a glass of water and asked the class."How heavy do you think this glass of water is?"The students'answers were from 20g to 500g.
"It does not matter on the weight itself.It depends on how long you hold it.If I hold it for a minute,it is OK.If I hold it for an hour,I will have an ache in my right arm.If I hold it for a day,you will have to call an ambulance(救护车).It is exactly the same weight,but the longer I hold it,the heavier it becomes."
"If we carry our burdens all the time,sooner or later,we will not be able to carry on,the burden is becoming increasingly heavier.,'
"What you have to do is to put the glass down,rest for a while before holding it up again."We have to put down the burden sometimes,so that we can be refreshed and are able to carry on.So before you return home from work tonight,put the burden of work down.Don't carry it back home.You can pick it up tomorrow.

61.The teacher used a glass of water in class becauseC.
A.he was very thirsty
B.his arms were strong,
C.it was a good example
62.The underlined word"burdens"in this passage meanin Chinese.A
A.负担
B.理想
C.状态
63.According to the teacher,you may feel if you put down the burden sometimes.B
A.much heavier
B.more active
C.more nervous
64.This was a lesson aboutA.
A.how to relax oneself in life
B.how to solve a physics problem
C.how to keep fit by drinking water
65.Which of the following statements is TRUE according to the passage?C
A.Your body could become heavier and heavier if you held a glass of water in your hand.
B.All the students in the class knew the exact weight of the glass of water.
C.The teacher had a good way of making his lesson clear and easy to be understood.

分析 一天,一位老师给他的学生们在做演讲.他举起一杯水问学生:"你们觉得这杯水有多重?"学生的答案从20克到500克不等.
"这和重量本身没有关系,这取决于你举着它多久.如果我举着它一分钟,这没问题;如果我举着它一个小时,我的右胳膊会疼;如果我举着它一整天,那么你们就要帮我叫救护车了.重量是一样的,但是我举着它越久,它就变得越重."
"如果我们一直背负着重担,那么迟早我们将不能继续背下去,因为担子会变得越来越重."
"你们需要做的就是把杯子放下,在拿起来之前休息一下."
我们需要将背负的重担时不时放下,这样我们才能调整状态重新将它们背起来.所以,今晚在你下班回家之前,将工作的重担放下,不要将它带回家,你可以明天继续背起来.
不管现在你的肩上背负了怎样的重担,可以的话请将它放下一会儿.

解答 61.C.推理判断题.根据One day,a teacher was giving a speech to his students.He held up a glass of water and asked the class以及下文描述,可知这里老师通过给学生举端一杯水一时不累,但时间久了会承受不了.来说明有时我们不得不放下负担,这样我们可以恢复过来,并能够继续前行.所以是一个好例子.故选C.
62.A.词义猜测题.根据文章第三段介绍If we carry our burdens all the time,sooner or later,we will not be able to carry on,the burden becoming increasingly heavier."可知我们迟早会承受不住,一般说承受不住的应该是负担,这里作者把水比成了负担.所以可以推测这里单词 burden 的意思应该是负担.故选A.
63.B.细节理解题.根据文章第五段We have to put down the burden sometimes,so that we can be refreshed (使恢复) and are able to carry on."我们有时必须要将负担放下来,以至于我们可以恢复能力,并能够继续前行."可知,有时将负担放下来可以使我们放松、有生气;故选B.
64.A.主旨大意题.根据Whatever burdens you are having now on your shoulders,let it down for a moment if you can.可知,本文主要是告诉是我们如何减负及放松.所以本题选A.
65.C.推理判断题.根据the longer I hold it,the heavier it becomes.可知是杯子变得越来越重,故A错误,由The students'answers ranged from20 gto 500可知学生不知道杯子的重量,故B错误,所以选C.老师通过端一杯水的例子,时间越长会感觉越重来说明人生要放下负担,才会放松.故选C.

点评 本题中的题目在文中都不能完全找到合适的句型,都需要我们进行通读全文,加以总结和合理的推断.阅读时还应该注意文章的细节部分,不能过于绝对.注意体会老师用水进行讲解道理的深意.所以本题一定要注意对整篇文章的把握,不能局限于某句话上.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.----I hear your grandpa has an old cup in your home.
----Yes.It      drinking tea long ago and my grandpa     drink tea with it when he was young.
 (  )
A.was used to,was used toB.used for,used to
C.was used for,was used toD.was used for,used to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.December is____________month of the year.(  )
A.twelveB.the twelfthC.the twelveth

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

14.近期,电视剧《虎妈猫爸》的播出引起了大家对"什么才是好父母"这个话题的热议.剧中"虎妈"对孩子严厉而"猫爸"对孩子宽松,请根据表格中的要点提示,写一篇题为"What are Good Parents"的英语短文.

好父母的品质良师益友,严重有爱、尊重、倾听、耐心、鼓励…
学习榜样,勤奋、负责、诚信、乐于助人、热心公益…
你父母是如何对待你的(至少2点)  …
参考词汇:负责的 responsible adj.注意:
1.词数90左右.短文开头已给出,不计入总词数;
2.内容必须包括表中的所有要点,不要逐词翻译,可适当发挥,使短文连贯、通顺; 3.短文中不得出现真实的地名、校名和人名等信息.                       What are Good Parents
Recently,there is a heated discussion about what good parents are and here are some qualities that good parents should have.
In my opinion,the good parents should be the good teacher as well as the good friends of the child.There should be love,patience,listening and encouragement between the parents and children.They should also be the example of the children to follow.So the good parents should be diligent,responsible,honest and willing to help others.
As far as I'm concerned,my parents are good examples of mine,I can learn a lot from them.But they treat me too strict.I don't have the time that really belongs to me.I hope there will be some changes in my parents..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.He has never been to Urumqi,__________?(  )
A.has heB.hasn't heC.is heD.isn't he

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.sing,does,she,well
Does she sing well?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.Go along this road and turnleft(左边)at the second crossing.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.It's bad manners to talkloudly(大声地) in public.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

1.请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的ABCD四个选项,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑.
Will you put other's needs before your own?What(16)B  will you get lf you do?Here is an experience of mine.
It was a wet day and I had a(17)C time.I was busy and everyone I talked to was in a bad mood.What's more,I went out without breakfast and I left my(18)C at home.So I couldn't get lunch and was terribly hungry.
When I finshed my work,I   (19)Ato ask my wife to meet me at the door with some money so that I could quickly go to buy  (20)D.Then I quickly made my way home in home of eating my (21)B meal of the day at 5:00p.m.
As I was halfway home,my wife told me by phone that a friend of ours was in (22)Aand needed a lift(搭便车)home.My mind said,"I will get him  (23)B I get the meal."But my mouth said,"All right,I'll give him a (24)C."
He jumped in the car with a smile on his face and repeated how(25)B he was that I would drive him home.He told me he usually walked home from his company but that day the (26)A stopped him from making that journey.
Traffic was a (27)D.A drive to him normally took 10minutes but that day it took 30minutes.
Now you would guess the person that I was helping is a (28)C friend of mine.But,in fact,he is a friend of a friend.
I wonder if I will ever see this person again but I feel glad I was there when he (29)D me.
So you will feel yourself helpful and useful when you  (30)C  more about others.

16.A.helpB.feelingC.changeD.reward
17.A.funB.quietC.hardD.good
18.A.keysB.glassesC.walletD.notebook
19.A.calledB.wantedC.triedD.remembered
20.A.giftsB.clothesC.fruitD.dinner
21.A.hotB.firstC.simpleD.free
22.A.troubleB.dangerC.fearD.treatment
23.A.sinceB.afterC.beforeD.when
24.A.choiceB.greetingC.rideD.suggestion
25.A.sorryB.gratefulC.surprisedD.satisfied
26.A.rainB.timeC.workD.traffic
27.A.viewB.stopC.joyD.mess
28.A.newB.lovelyC.closeD.common
29.A.choseB.phonedC.joinedD.needed
30.A.learnB.worryC.careD.talk

查看答案和解析>>

同步练习册答案