精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.The word"day"has two meanings.When we talk about the number of days in a year,we are using"day"to mean 24hours.But when we talk about days and night,we are using"day"to mean the time between sunrise and sunset.Because the earth looks like a ball,the sun can shine on only half of it at a time.Always one half of the earth is having day and the other half night.At the equator (赤道) day and night are sometimes the same length.They are each twelve hours long.The sun rises at 6o'clock in the morning and sets at 6o'clock in the evening.For six months the North Pole is tilted(倾斜的) toward the sun.In those months theHemisphere gets more hours of sunlight than the Southern Hemisphere.Days are longer than nights.South of the equator nights are longer than days.For the other six months the North Pole is tilted away from the sun.Then the South Hemisphere gets more sunlight.Days are longer than nights.North of the equator nights are longer than days.Winter is the season of long days.

根据短文内容,选出一个最佳答案.
91.According to the passage,the"day"meansC.
A.24hours       B.sunrise
C.both A and B    D.the time between sunrise and sunset
92.At the equater day is as long as nightB.
A.usually B.sometimes C.never.D.always.
93.What the Chinese meaning of the underlined word Hemisphere?A
A.半球  B.地壳  C.极地  D.地轴
94.When the Wester Hemisphere is having day,the Easter Hemisphere is havingD?
A.both day and night   B.day
C.neither day nor night  D.night
95.Which of the following statements is TRUE?A
A.When the Southern Hemisphere gets more sunlight,days are longer than nights
B.Winter is the season of long days..
C.Summer is the season of short days
D.When the Southern Hemisphere gets more sunlight,days are shorter than night..

分析 天"有两层含义.当我们在谈论一年的天数,我们使用的"天"是指24小时.但当我们谈论白天和黑夜,我们使用的"天"是指日出与日落之间的时间.由于地球看起来像个球,太阳一次只能照到它的一半.总是有一半的地球是白天,另一半是夜晚.在赤道,白天和黑夜有同样的长度.他们都有十二小时.太阳在早上6点升起,晚上6点降落.六个月,北极总是倾斜向太阳.在这几个月北半球得到比南半球更长时间的阳光.白天比黑夜长.赤道以南夜长于白天.对于其他六个月,北极倾斜远离太阳.那么南半球得到更多的阳光.白天比黑夜长.赤道以北夜长于天.冬季是有漫长白天的季节.

解答 91.C  细节理解题.根据"we are using"day"to mean 24hours."和"we are using"day"to mean the time between sunrise and sunset.",可知day有两层含义,一个是"天",一个是"白天".故选C.
92.B  细节理解题.根据"At the equator day and night are sometimes the same length."可知sometimes(有时候)在赤道,白天和晚上时间一样长.故选B.
93.A  判断推理题.根据"For six months the North Pole is tilted toward the sun.",联系地理知识,可知北极倾斜向太阳,所产生的现象是南半球和北半球的黑夜,白天时间.故选A. 
94.D 判断推理题.根据"Always one half of the earth is having day and the other half night.",可知东、西半球正好相反.故西半球是白天时,东半球就是黑夜.故选D. 
95.A 判断推理题.根据"the South Hemisphere gets more sunlight.Days are longer than nights.",可知南半球得到更多阳光时,白天比夜晚时间长.故A正确,D选项错误.根据原文最后一句"Winter is the season of long nights.Summer is the season of long days.",可知B与C选项错误.故选A.

点评 本题考查地理常识类阅读.对于初中生,这些地理常识都很熟悉,会降低阅读难度.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.If you take a plane,you cannot take                onto the plane with you.(  )
A.knifeB.knifesC.knivesD.a knives

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.Do you know the man of mediumheight (high)?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.当你见到一个人陌生人想知道他的名字,你可以这样问:Could you please tell me your name?.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.节约资源,保护环境,从我们身边的小事做起.Li Ming 是一个注重"低碳"生活的中学生,假设你是他,请以"My Low-carbon Life"为题,写一篇80词左右的短文,简单描述自己的"低碳生活".
要点:
(1)每天步行上学;
(2)离开教室时,关灯、电扇、电视等;
(3)不用水时,记得关水龙头,循环使用水;
(4)充分使用纸张;
(5)不使用塑料袋.
参考词汇:on foot,turn off,tap,reuse,make full use of,plastic bag
要求:
(1)内容包括所提供的信息及要点,可适当发挥,但不要逐条翻译;
(2)不得透露考生姓名、学校等信息.
My Low-carbon Life
My name is LiMing.I am a middle school student.I go to school on foot every day.I always remember to turn off the lights,the TV and the fans when I leave the classroom.When I am not using water,I always turn off the tap.I often reuse water,for example,when I finish washing the clothes,I use the water to clean the floor and water flowers.I never use plastic bags.I think saving paper is necessary,so I often make full use of paper.It's important for us to live a low-carbon life to protect the environment..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.你曾经把你的钥匙锁在房间里过吗?
Haveyou everlocked yourkey(s)in the room?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.We received a letter from him recently.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.我父亲有健康的饮食习惯.
My father has healthyeating habits.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.无论你遇到什么困难都要充满自信.
You should be full ofself-confidence/confidence whatever difficulties you meet.

查看答案和解析>>

同步练习册答案