15.Sam was a fifteen-year-old boy living with his little sister,Julie.Their parents had passed away long ago.Sam had taken care of Julie by himself.
One day,Sam woke up at three in the morning as usual.When Julie was sleeping alone.Sam left their little house to send newspapers.When he found an old man sitting in front of their house.Sam was so surprised that he stopped to look at him closely.It was an icy morning and he looked very old.
The poor old man didn't have anything to cover himself with.Sam went into his house to get the old man a blanket.However,there were no extra blankets,so Sam thought hard and toos his father's coat.It was the only thing ofhis father's that he had left.Sam wrote a short note."Sir,I found you sleeping in front of my house.This is my father's coat.I hope it fits you well."He put the note in a pocket of the coat,and covered the old man with the coat.Then he went to work.When he came back three hours later,both the man and the coat were gone.Sam thought that it was the best thing he could have done with his father's coat.
That afternoon,Sam hurried home after school because Julie was at home alone.However,Julie and the old man were standing in front of the house,and Julie shouted to Sam,"Brother!He's our grandfather!"
The grandfather smiled and said,"Sam.Thank you for giving me the coat and letting me know how good my grandson is.This coat was the one I gave my son a long time ago!"
26.How was the weather when Sam saw an old man in front of his house?C.
A.Hot and sunny
B.Rainy
C.Icy and cold
D.Windy
27.Sam's morning job was toC.
A.take care of his sister
B.go to school
C.send newspapers
D.look for his grandfather
28."Their parents passed away long ago"means"Their parentsA long ago."
A.died
B.went on
C.left home
D.passed by
29.Sam covered the old man with his father's coat becauseD.
A.his father's coat fitted the old man well
B.the coat was the only thing that his father had left
C.he knew the old man was his grandfather then
D.he had no extra blanket
30.What is the story mainly about?B
A.Father's coat was missing.
B.Sam found his grandfather through an act of kindness.
C.An old man was too cold to live on.
D.Sam took care of his sister by himself.
分析 Sam是个15岁的男孩,他的父母很多年前就去世了,他和妹妹相依为命,独自照顾妹妹Julie.
一个寒冷的清晨,当Sam起床后,他发现在他房子前有一位很可怜的老人睡着了,他很善良,就把他爸爸的外套给这位老人盖上.然后他就去送报纸了.当他回来后,发现老人和外套都不见了.
那天下午,当Sam从学校赶回家照顾妹妹,发现那位老人和妹妹在家中,妹妹告诉Sam这位老人是他们的爷爷.原来这件外套是爷爷很多年前给爸爸买的.Sam用他的善良找到了他的爷爷.
解答 26.C 细节理解题.根据短文第二段最后一句"It was an icy morning and he looked very cold."可知那是一个寒冷的天气.故选C.
27.C 细节理解题.根据短文第二段中的"…Sam left their little house to send newspapers."可知,萨姆早上的工作是送报纸,故选C.
28.A 词义猜测题.die"死";go on"继续";leave home"离开家";pass by"经过".根据上下文意思Sam was a fifteen-year-old boy living with his little sister,Julie及Sam had taken care of Julie by himself等内容可推知,Sam的父母很多年前去世了,独自照顾妹妹,和妹妹相依为命,所以pass away意为"去世;消失",与die意思相同,故答案为A.
29.D 细节理解题.根据短文第三段中的"However,there were no extra blankets,so Sam thought hard and took his father's coat."可知因为没有多余的毯子,所以才会给这个老人盖上爸爸的外套.故选D.
30.B 主旨大意题.根据阅读全文内容可知,文章主要讲述了男孩的善举无意中促成亲人相认的故事,故选B.
点评 在阅读故事类短文时,应理解文章的深层含义,也就是它的主题.在此需要注意的是,现在的阅读理解题在测试事实类的理解题的同时,往往有一些推理类理解测试题和归纳概括题,比如28题和30题,要在深入理解文章意义的基础上,做出合理的推断和概括.