精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
11.Jan was a window cleaner.One morning,Jan was in a lift of a high building with his window cleaning tools when the building was on fire.
There were five other passengers in the lift.All of a sudden the lift stopped.Although they didn't know what had happened outside,they had only 100minutes to get out of the building before it would fall into the dust.
Soon smoke began coming into the lift.The men knew that something was wrong.They tried to open the door but found a wall in front of them.The wall had the number 15on it and they knew they were on the 15th floor.But their lift usually didn't stop there,so there was no opening for them to escape.Jan decided they would have to make their own.
Knowing that the wall was made of a material that could be cut through,Jan took out his window cleaning tools,and began knocking a hole through the wall.When he felt tired,others helped.
Starting with one small hole,they cut through the three-inch-thick wall.Then they kicked hard at the wall.The wall cracked apart.They saw before them a tile (瓷砖) wall!Refusing to give up,they knocked a hole through the tile,then made the opening big enough to get through.Surprisingly,the fire-fighters were outside the hole,they took Jan and his partners to the nearest stairs and they ran down the stairs as quickly as possible.By 10:23,Jan and the others ran out of the building.Five minutes later,the building burned down.
26.What was Jan doing when the building was on fire?C
A.He was cleaning the windows.
B.He was up to visit his friend.
C.He was on his way to his workplace.
D.He was cleaning the lift.
27.According to the passage,how many people were in the lift?B
A.5.
B.6.
C.15.
D.We don't know.
28.How much time did they use up before getting out of the building?C
A.5minutes.
B.50minutes.
C.95minutes.
D.100minutes.
29.What did they do when they saw a tile wall?D
A.They were disappointed and gave up.
B.They had to wait for the fire-fighters.
C.They don't know what to do.
D.They went on knocking through the wall.
30.From this passage,which do you think is the most important way while in danger?A
A.Staying calm.
B.Running downstairs  
C.Crying for help.
D.Doing nothing.

分析 本篇短文主要讲了Jan在工作的时候,他所工作的大楼起火了,电梯被迫停止,电梯里的乘客被困,但是他们靠着沉着和睿智,脱离了被大火烧死的危险.

解答 26题,细节理解题,正确选项为C项,由文章第一段第二句Jan was in a lift of a high building with his window cleaning tools when the building was on fire可知,当Jan正带着清洁工具在大楼电梯里去工作地点的时候,大楼起火了,故选C项.
27题,细节理解题,正确选项为B项,由文章第二段第一句There were five other passengers in the lift可知,有5个乘客在电梯里,再加上Jan,共有6个人,故选B项.
28题,细节理解题,正确选项为C项,由文章第二段第三句they had only 100minutes to get out of the building before it would fall into the dust,和文章最后一句Five minutes later,the building burned down可知,在大楼被烧毁之前,他们只有100分钟逃离,但最后他们出来了,5分钟后,大楼被烧毁,说明他们中间花费了95分钟,故选C项.
29题,推理判断题,正确选项为D项,由文章最后一段第五句Refusing to give up,they knocked a hole through the tile,then made the opening big enough to get through可知,他们没有放弃,继续踢墙,使墙的裂缝足够大,而得已通过,故选D项.
30题,主旨大意题,正确选项为A项,由文章大意可知,Jan和被困在电梯里的乘客,靠着沉着的意志让自己逃离了危险,告诉我们遇到危险要沉着冷静,故选A项.

点评 本篇文章是一篇故事类的文章,做题时要先对文章内容理解,再仔细答题,有些题要仔细分析文章的前后内容,避免粗心大意而失分.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.--Which subject do you like better,English or Chinese?
--        ,I like math.(  )
A.bothB.NeitherC.EitherD.Any

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.We haven't seen the film _______.(  )
A.alreadyB.yetC.everD.never

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.Are you a fan of traveling?Well,in 20years,there may be a new place for you to spend your v(66)acation the moon.Last month,the European Space Agency (ESA) published ideas for b(67)uildingan international moon village by 2030.The village aims to open the door for deeper space exploration,and it will a(68)lso be a tourist center.
In 1969after US astronaut Neil Armstrong first arrived on the moon,he said the famous w(69)ords"One small step for a man,one giant leap for mankind".A(70)ccording to the head of the ESA,Johann,the moon village could be"the next giant leap for mankind",because the technology for this is about 20years away from coming true.One of the biggest challenges is getting the building materials into space w(71)ithout costing too much,said Matthias from the German Aerospace Center.Scientists s(72)uggest using the ice water and rocks on the moon to print 3-D building materials,so people don't have to carry e(73)verything from the Earth.When asked why the ESA chose the moon rather than Mars as the next goal,Johann said it's b(74)ecause the moon is about 144times closer to the earth than Mars.The ESA i(75)nvitedthe US,Russia,China,India,Japan and some other countries to join in its moon plan.It hopes that"in the future,the moon can become a place where the nations of the world work together".

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.Mr.and Mrs.Smith have just opened a small restaurant.In order to attract customers,they put a notice in front of the restaurant,which said:"Meals on the house for three days."
A foreign student who didn't know much English passed by the restaurant on the second day.It was lunch time,and he felt hungry."Well,here is a restaurant.I'm going to have something to eat,"he said.
He saw the notice when he walked towards the restaurant."American people are really strange.They even eat dinners on the house!But how can I get onto the top of the house?"he asked himself.
He looked around and found a ladder against a tree nearby.He was very glad.But as he reached the top,he heard someone shouting at him:"Hey,what are you doing up there?"Mr.Smith was looking at him angrily.Beside him was a policeman.
"Your notice says‘Meals on the house for three days'.Is it just a joke?"the foreign student answered.
On hearing this,both Mr.Smith and the policeman burst into laughter(开怀大笑)."Do you know what On The House means?"
Do you know the meaning of On The House?
36.Why do Mr.and Mrs.Smith put up the notice?C
A.Because they wanted to attract policemen.
B.Because they wanted people to eat on the roof.
C.Because they wanted to attract more customers.
D.Because they liked to play jokes.
37.The Chinese meaning of the underlined word"ladder"isD.
A.墙头    
B.热气球    
C.飞机   
D.梯子
38.The studentC so Mr.Smith shouted at him.
A.was very hungry
B.knew little about English
C.climbed onto the top of the house
D.drink some beer in the restaurant
39.Please order the following sentences according to the passage.A
①Mr.Smith and the policeman laughed at the student.
②A foreign student looked at the notice and got onto the roof.
③The Smiths opened a restaurant.
④A policeman was beside Mr.Smith.
A.③②④①
B.①③②④
C.③①②④
D.①②③④
40."On the house"may mean that the mealD.
A.is had on the house    
B.is paid on the house
C.is made on the house   
D.is free for the customers.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.Who is the greatest teacher in Chinese history?Many people will think of Confucius,whose birthday was September 28.Although he lived over 2,000years ago,people still remember and respect him for his contribution (贡献) to the education today.
Confucius lived in the Kingdom of Lu,which lies in Shandong Province.He lived during the Spring and Autumn Period.He had a hard childhood.His father died when he was only 3.His mother brought him up.As a child,he had to work to help his mother,but young Confucius didn't give up studying.He visited many famous teachers and learned music,history,poems and sports.
Later,he became a teacher and started the first public school in Chinese history.At that time only children fromnoble families could go to school,but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn.He had about 3,000students in his lifetime.
Today,people still follow Confucius'lessons.He told us that we all have something worthy to be learned."When I am with three people,one of them must be better than me in some areas.I choose their good qualities and follow them."
He also taught us that thinking is very important in study."All study but no thinking makes people puzzled (困惑的).All thinking but no study makes people lazy."
Confucius is not only a great teacher,but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society.His most important teachings are about kindness and good manners."A person should be strict with himself,but be kind to others."he said.
61.Why do people still remember Confucius?C
A.Because he lived a poor life in his childhood.
B.Because he traveled with his students all over the world.
C.Because he had wise thoughts and great views about education.
D.Because he lived during the Spring and Autumn Period.
62.How did Confucius learn music,history,poems and sports when he was young?C
A.By teaching himself at home.
B.With the help of his mother.
C.By visiting many famous teachers.
D.By going to school.
63.What does the underlined word"noble"mean in this passage?A
A.Wealthy.
B.Clever.
C.Poor.
D.Cute.
64.How many students did Confucius have in his lifetime?D
A.About 3million.
B.About 30million.
C.About 30thousand.
D.About 30hundred.
65.Which of the following is NOT true according to the passage?B
A.All study but no thinking makes people puzzled.
B.No one has something worthy to be learned.
C.All thinking but no study makes people lazy.
D.A person should be strict with himself,but be kind to others.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

2.A.When did it come out?
B.How many times have you read it?
C.Is it far from here?
D.Who is your favorite author?
E.It is wonderful.
F.So do I.
G.How far is it?

A:Hi,Bill!You're reading the novel again.
B:Yes,Tom.I'll never be tired of it.
A:(71)B
B:Three times.Every time I read it,I can learn something new.
A:Really?(72)D
B:Charles Dickens.I think he is a great English writer.What about you?
A:(73)FHe is also my favorite foreign writer.Please let me have a look at it.
B:OK,here you are!What do you think of this novel?
A:(74)EI haven't seen a better one for
long.Where did you buy it?
B:In the Rose Bookshop.
A:I don't know where it is.(75)C
B:N0.Only 10minutes'walk from here,next
to the People's Cinema.
A:Oh,I see.I'm going there to get one,
too.Thank you!
B:You're welcome.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.他的话将会对那个小孩产生很大影响.His words will have a great influence on the child..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.你能告诉我去光明电影院的路吗?
Can you tell methe way to Guangming Cinema?

查看答案和解析>>

同步练习册答案