精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.Who do you admire(崇拜)?Different people may have different ideas.
If you're a sports fan,perhaps the person you admire most is a great basketball player,and Yao Ming is probably the one in your mind.If you study music or play an instrument,perhaps the person you admire most is gifted musician like Mozart,who began to write beautiful music at a very young age.Or maybe you admire great scientists,for example,Yuan Longping.
We have many reasons to admire famous people and we often give much of our respect to them.However,we shouldn't neglect those who are common,such as nurses,train drivers,firemen,cleaners and so on.They may be working in a corner of the world without being noticed,but all these people spend their working days serving the public.They show great dedication(奉献).However,what they do is often unnoticed by us.Have you ever thought of what our life will be like if they stop working?
So next time when you appreciate famous people,don't forget those who are common around you.

根据短文内容,选择正确的答案.
71.Yao Ming is a greatC.
A.pop singerB.actorC.basketball player
72.Mozart began to writeA when he was very young.
A.musicB.lettersC.books
73.The underlined word"neglect"in Paragraph 3meansC.
A.give comments onB.make fun ofC.care little about
74.In Paragraph 3,the writer mainly points outB.
A.the reasons why we admire famous people
B.the importance of common people's work
C.the places where common people are working
75.What's the main idea of this passage?B
A.Famous people are admired by most of us in our life.
B.Common people should also be given respect as the famous ones.
C.Common people should be given the most respect in our society.

分析 本文是一篇议论文.主题是崇拜名人的同时不要忽略身边那些默默奉献的普通人.

解答 71.C 细节理解题:由第二段的前两句If you're a sports fan,perhaps the person you admire most is a great basketball player,and Yao Ming is probably the one in your mind如果你是一个体育迷,也许你最崇拜的人是一个伟大的篮球运动员,姚明可能是你心目中的一个.故选C.
72.A 细节理解题:由第二段musician like Mozart像音乐家Mozart.故选A.
73.C 词义理解题:根据第三段We have many reasons to admire famous people and we often give much of our respect to them我们有很多崇拜名人的理由,并且很尊敬他们,下文However然而,表示转折,故推测意思是"忽视",答案是C.
74.B 推测理解题:根据第三段However,what they do is often unnoticed by us.Have you ever thought of what our life will be like if they stop working?然而,他们所做的却常常被我们忽视,你是否想过如果他们停止工作,我们的生活会是什么样子?可知作者的事例意在说明普通人的默默奉献对社会的重要性,而不是崇拜名人的原因,也不是简单说普通人工作的地点.故选B.
75.B 大意理解题:根据最后一段So next time when you appreciate famous people,don't forget those who are common around you.所以下次当你欣赏名人时,不要忘记那些在你身边的普通人.即作者阐述了普通人也应当像名人一样给予尊重.故选B.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息. 要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.What's the time?
It's a qu___ ter  to five.(  )
A.arB.orC.er

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Judy,don't put your keys here.___________,please.(  )
A.Put them awayB.Put away themC.Put it awayD.Put away it

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.Where do our favorite foods come from?The truth may surprise you.Did you know curry isn't Indian?Did you know Americans weren't the first to eat hamburgers?Or did you know pizza wasn't created in Italy?
First,let's talk about curry.(81)C But in reality(事实),wealthy English people were cooking with curry spices (香料) hundreds of years before British ships traveled to India.
(82)E Cooks of wealthy English families created curry dishes,and later these dishes became popular in other parts of England.
(83)D The Persians were eating round,flat bread with cheese in the 500s-nearly one thousand years before pizza became popular in Naples,Italy!
Finally let's look at the truth behind hamburgers.Many people think hamburgers are an American food. (84)A A German named Otto Kuasw made the first hamburger in 1891.Four years later,German sailors introduced hamburgers to Americans.
Where foods come from isn't nearly as important as how they taste-delicious!(85)B.
A.However according to some stories,hamburgers came from Hamburg,Germany.
B.So,go and get some of your favorite and enjoy it.
C.Many people think the English found out about curry from people in India in the 1660s.
D.As for pizzas,this dish was probably first made in Persia(波斯).
E.In fact,the word"curry"can be found in the English language as far back as 1377.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.The expression"go for it"comes from football.Not football as it played in most countries,but the kind of football in the Unites States and Canada.
American football is a difficult game to explain.But the basic idea is that each team tries to move the football across the goal line of the other team.One of the rules is that a team must move
the ball forward(向前)at least ten yards-a little less than ten meters-in four attempts.It loses the ball to the other team if if fails to move that far.
One of the most exciting times inn football comes when a  team has failed,after three attempts,to move the ball forward ten yards.Then the team must tale an important decision.
One choice is to try a fourth and final time.If the team succeeds,it keeps the ball.And continues to move forward.But if if fails,the other team gets the  ball at that place on the field.
The second choice is to kick the ball.The team gives up the ball if it makes this choice.But a good kick can put the other team at the far end of the field,making it more difficult for that team to score.
People watching a football game are certain to shout their advice.Some will shout,"Kick the ball!"But others will urge the team to take a chance,to live dangerously."Go for it!"they will shout.

56."Go for it!"is an expression which comes from a sports game that PictureCshows.

57.The second paragraph(段落)mainly tell us about theCof the game.
A.teams               B.fields            C.rules
58.A team hasAchoices after three unsuccessful attempts.
A.two                 B.three             C.four
59.After four attempts,if a team fails to move the ball forward ten yards,they"llBthe ball.
A.keep                B.lose              C.kick
60.When people shout,"Go for it!",they hope the team chooses toB.
A.kick the ball       B.try a fourth time     C.give up the ball.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.When I was told to play for a drama (戏剧) competition,I became nervous.I had never done anything like this before.But after reading Shakespeare's Twelfth Night,I was excited about what was to come.The story was great and the sentences were so funny.I wanted to  give i t a go.
I was playing Sir Toby Belch,a very funny old knight (骑士).I had to remember a lot of sentences and very funny old words.1worked hard in order to act well,like a real knight from the old days.But the most difficult job was to be funny in all my acting.This is quite different from the way I am in real life.
"OK.it's time to be a different me now!"I said to myself.At first.1couldn't do anything naturally.I didn't know what to do when acting in this silly way.But I always told myself that I was Sir Toby now and I should forget who I really was.Even when I was in the bath.I was thinking about Sir Toby's words and actions and trying to do everything like Sir Toby did.
The competition day finally came.When it was my turn to perform.I took a deep breath and began my part. I tried hard to make my words clear enough to be understood and my actions funny enough to make everybody laugh.When the results were finally read out.I immediately knew we had won first prize.I made it.
From this experience,I've come to know that I can be a different person.It doesn't mean I've changed my personality,but I can do something I had never imagined possible.

49.When the writer finished reading the story,A.
A.he was excited B.the competition began
C.he became nervous D.he forgot who he really was
50.The expression"give it a go"in Paragraph1most probably meansD.
A.come on     B.give up    C.run away     D.have a try
51.The writer thought it was very difficult to be funny in all his acting becauseC.
A.it was an old story
B.he was not interested in it
C.it was different from the way he was in real life
D.his classmates and teachers would laugh at him
52.From the last paragraph,we can learn that the writerD
A.has learned nothing from the experience
B.plans to meet and talk to different people
C.is looking forward to the next competition
D.can do something which seems impossible.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

1."Just sign here,sir,"the postman said as he handed Oscar a package.
The package consisted of a long,narrow(16)C carefully wrapped in brown paper.Opening the box,Oscar saw an umbrella inside-a very old one with a beautiful handle (把手).(17)D he had not seen it in more than 20years,he recognized it immediately.
Oscar was 16when he first saw the unusual umbrella.He had gone to a (18)C with his grandparents.As they were leaving,he noticed an umbrella on an empty seat.Shocked by its beauty,Oscar wanted to find its (19)D.He asked the manager of the theatre to look up the record of ticket sales.The name was Mrs.Brain.It was hard work to find (20)C Mrs Brain lived.However,they managed to get there.
Oscar rang the bell of Mrs.Brain's house.The door opened,and an elderly woman appeared."May I help you?"she asked.
"I'd like to return it if it's yours,"Oscar said,holding out the umbrella.
"Why,yes!It's mine,"replied Mrs.Brain with a (21)A smile and shining eyes."It was given to me by my father years ago.Thank you so much for returning it."
"May I offer you a reward for your (22)B?"
"No,madam,"he said,"My grandmother says a good deed is its own reward."
"Well,that's (23)C my father used to say.What is your name,young man?"
Years later,Oscar was (24)A the handle of the umbrella as he remembered Mrs.Brain.It was in perfect condition,considering how old it was.Why had it arrived here today?
As if in answer,a note fell from the paper.It read,"I want you to (25)B this umbrella as a present for a kind,unselfish action long ago."Oscar was deeply moved with tears.

16.A.basketB.bagC.boxD.bottle
17.A.AfterB.WhenC.SinceD.Although
18.A.parkB.squareC.concertD.station
19.A.designerB.sellerC.producerD.owner
20.A.howB.whenC.whereD.what
21.A.bigB.confidentC.proudD.wild
22.A.patienceB.kindnessC.courageD.sadness
23.A.obviouslyB.naturallyC.exactlyD.probably
24.A.looking atB.looking forC.looking after D.looking through
25.A.ownB.acceptC.carryD.buy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.Please give this letter____ Maria.(  )
A.fromB.toC.in

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Xi'an is one of ______capital _____in China.(  )
A.the oldest; citiesB.older; city
C.the older; cityD.oldest; cities

查看答案和解析>>

同步练习册答案