精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.Plants are very important living things.Life couldn't go if there were no plants.This is because plants can make food from air,water and sunlight.Animals and man cannot make food from air,water and sunlight.Animals get their food by eating plants and other animals.So animals and man need plants in order to live.This is why we find that there are so many plants around us.
If you look carefully at the plants around you,you will find that there are two kinds of plants:flowering plants and non-flowering plants.
Flowering plants can make seeds(种子).The seeds are protected by the fruits.Some fruits have one seed,some have two,three or four,and some have many seeds.But a few fruits have no seeds at all.An example of a fruit without seeds is the banana fruit.
Most non-flowering plants don't grow from seeds.They grow from spores(孢子).Spores are very,very small.Some spores are so small and light that they can float(漂浮) in the air.We may say that spores are quite the same as the seeds.When these spores fall on wet and shady(阴凉的) places,they usually grow into new plants.

根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出正确答案,并在答题卡上将该项涂黑.
61.Why are there so many plants around us?D
A.Because plants can make food from air,water and sunlight.
B.Because animals only feed on plants.
C.Because animals and man can make food.
D.Because animals and man need plants to live.
62.Which of the following is NOT true?B
A.Plants have two main types:flowering plants and non-flowering plants.
B.All fruits have seeds in them.
C.Seeds are protected by the fruits.
D.Some plants grow from spores.
63.The word"non-flowering"in this passage meansC.
A.开花的
B.有花的
C.无花的
D.多花的
64.According to the passage,where do most non-flowering plants grow?D
A.In the air.
B.In some places with enough sunlight.
C.In the water.
D.In wet and shady places.
65.The best title of the passage isA.
A.Plants
B.Flowering Plants    
C.Spores
D.Non-flowering Plants.

分析 这篇短文中作者主要介绍了植物在自然社会生活中的重要作用,并且重点介绍了两种不同的植物,即开花的植物和不开花的植物以及各自的特点.

解答 61 D 细节理解题:根据第一段So animals and man need plants in order to live.This is why we find that there are so many plants around us.所以动物和人需要植物来生存,这就是为什么我们发现周围有这么多的植物.
62 B 细节理解题:根据第三段But a few fruits have no seeds at all但是一些水果根本没有种子.故B项错误.
63 C 词义理解题:flowering plants开花的植物,根据构词法,non是一个表示否定意义的前缀,故non-flowering表示"不开花的".
64 D 细节理解题:根据最后一段When these spores fall on wet and shady(阴凉的) places,they usually grow into new plants.当孢子落在潮湿阴暗的地方时,他们通常会长成新的植物.故选D.
65 A 标题理解题:根据第一段Plants are very important living things.Life couldn't go if there were no plants植物是非常重要的生物,没有植物就不能生存,文章具体介绍了植物在社会生活中的重要作用,故选A.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

13.day,exercises,hour,morning,us,half,every,takes,do,it,to,an(连词成句)
It takes us half an hour to do morning exercises every day..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.Many new houses have been provided ______ people in Sichuan to live in.(  )
A.toB.inC.withD.for

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.Rice ___________ in the south of China.(  )
A.is grownB.are grownC.growsD.is grew

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有一项为多余选项.
The beauty of love
Love is a song with a beautiful melody to keep you warm.Love is a poem with simple but moving and touching words.Love is a painting with colorful patterns to make you cheerful.Love,which is usually beyond expression,is always in my mind.
Since I was born,my mother has been taking care of me without any complaint
(49)E she is aging over the years.Now I have learnt more and more from her.This love,between mother and I,I will always be grateful for.
Since I entered school,I have many friends around me.Friendship is a source of pleasure.
(50)D  We share tears and happiness.This love,between friends,makes me more mature.
When I meet with difficulties in my life,many warm-hearted people will give me a hand,expecting nothing in return.(51)A
(52)C A saying goes that if you love the life you live,you will live a life of love.It is certain that love is the beautiful blossom of the soul.Where there is great love,there are always miracles.The delivery of love among people will make our world become a heaven,I believe.

A.Love is not to get,but to give
B.Each age has its own pleasures and its own pains
C.This love,between strangers,changes my value of life
D.We depend on friends for support,help and encouragement
E.She forgives me for all my faults and shows me patiently what is right.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.They asked me how long ____ my home as soon as they entered my house.(  )
A.my parents have been away fromB.my parents had left
C.had my parents been away fromD.my parents would be away from

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-_____ does your mother usually go to the office?
-By bus.(  )
A.WhereB.WhatC.HowD.When

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-Martha,could you please __________ the hat for me?I am too short to reach it.
-Sure.(  )
A.bringB.getC.take

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-Do you have ______dancing to the music?-No.In fact,it's very easy.(  )
A.satisfactionB.difficultyC.importanceD.kindness

查看答案和解析>>

同步练习册答案