精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.You may get the idea once or twice a year.You come home on a hot summer day,hoping to have a cool bath,and find out there is no water.Then you see how important water is in your everyday life.However,in many parts of the world,water is not just about one's everyday needs.
In countries like Tanzania,water is hard to get,and the job of collecting water falls on woman's shoulders.Girls are often kept home from school to collect water while their brothers stay at school studying.More time spent collecting water means less time for learning.For these girls,"knowledge is power"is not just words;it is a sad fact in real life.With less time spent at school,their chances of getting well-paid jobs are small.And they often have no voice important matters,like who to marry.These girls are often married into poor families.They have little money or knowledge to take care of their children,so the children often die young.For the baby girls who are lucky enough to live,their life may still center around"water,"just like it did for their mothers.

58.What does the underlined"the idea"in the first paragraph refer to?A
A.Water is important in one's everyday life.
B.Water is not just about one's everyday needs
C.It is nice to have a cool bath on a hot summer day.
D.We should not take a bath when there is little water.
59.Who do the job of getting water in Tanzania?B
A.Men         
B.Women
C.Children.
D.The government.
60.What happens to girls with poor knowledge in Tanzania?C
A.They die young.
B.They marry young.
C.They make little money.
D.They have lots of children.
61.What is the text mainly about?B
A.It is important to save water         
B.Water can decide a country powerful 
C.Water can make a country powerful.
D.It is hard to get water in poor countries.

分析 一年你或许有一两次有这样的想法.你在很热的夏天回家,希望洗个冷水澡,发现没有水.你就知道了在你的日常生活中水有多么的重要.然而,在世界的许多地区,水不仅仅是他们的日常需要.
这些国家例如坦桑尼亚,水很难获得,收集水的工作就落在女人的肩上.女孩经常在从家去学校的路上收集水,而他们的兄弟在学校学习,更多的时间用来收集水也就是学习时间更少.对于这些女孩"知识就是力量"不仅仅是一句话,而是真实的生活.学习的时间很少,他们获得好收入的工作更小.他们经常在一些重要的事情上没有选择,比如,和谁结婚.这些女孩经常嫁入贫穷家庭.她们几乎没有钱和知识去照顾他们的孩子,所以孩子经常很小就死了.那些幸存下来的女孩,她们的生活还是围绕着水,就像他们的母亲一样.

解答 58.答案:A.细节理解题.根据You come home on a hot summer day,hoping to have a cool bath,and find out there is no water.Then you see how important water is in your everyday life可知是前面的idea是说当没水洗澡的时候意识到水的重要性的想法,故填A.
59.答案:B.细节理解题.根据and the job of collecting water falls on woman's shoulders可知是女人收集水,故选B.
60.答案:C.细节理解题.根据With less time spent at school,their chances of getting well-paid jobs are small可知没知识,她们获得好收入的工作的机会小,故赚的钱少,故答案是C.
61.答案:B.主旨大意题.这里说到坦桑尼亚因为没水,女人负责收集水不能去读书,嫁到贫穷家庭,剩下女孩又是收集水,这样的轮回,故可知水能够决定一个国家的强大,故选B.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.The scientists are doing aresearch (研究) to find the reason of H7N9.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Father's Day is coming,Shall we make a card for Dad?
-Good idea!But would you show me _____as I know little about DIY?(  )
A.whyB.whenC.howD.where

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-Mom,I hope to have__________ younger brother.
-Hmm!(  )
A.anB.theC./D.a

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.He cooks very well and he is a cook.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.---When will you fly to London?
---Pardon?
---I asked_____fly to London.(  )
A.whether you wouldB.when you would
C.how you will   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.-Excuse me,where's the meeting room?
-    .I will show you there.(  )
A.This way,pleaseB.That's rightC.I can manageD.In your dreams

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.Changes of price in the 1990ssymbolizedthe beginning of the fast development age of TV(标志)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2016-2017学年江苏宿迁现代实验学校七年级上第二次月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

My mother is a teacher. On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs. On Sundays, she is still busy.

On Sunday morning, mum gets up at six. She cooks breakfast for us first. And then it’s time for cleaning. After that, she has breakfast with father and me. At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She can have a short rest after lunch. In the afternoon, mum doesn’t go out. She helps me with my lessons. She does some reading, too.

Mother watches TV at about 7 when she finishes (完成) the housework. But at that time she is always tired and falls asleep (睡着) in the sofa sometimes.

1. Mother gives lessons at school .

A. every day

B. five days a week

C. six days a week

D. four days a week

2. Paragraph (段) 2 is about .

A. mother’s Sunday

B. mother’s work

C. mother’s school life

D. mother’s after-work activities

3. Mother usually first after she gets up.

A. does some cleaning B. has breakfast

C. wakes father and me up D. cooks breakfast

4. Mother doesn’t on Sundays.

A. read books

B. buy food

C. go to the library

D. help me with my lessons

5.Mother usually watches TV .

A. in the morning

B. in the afternoon

C. before supper

D. after all the housework

查看答案和解析>>

同步练习册答案