精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.Liu Xu was robbed(抢劫)!The 13-year-old was riding home when a man jumped out from the road-side.He pulled Liu off his bike and rode away.Liu was scared,but he didn’t run after the robber.He found a telephone and called the police at 110.
“Safety is the first in such a situation,”Liu said,remembering what his teacher had told him in his aid class.“It’s not safe to run after an adult who is much stronger than you.”
Liu is a student at Shenzhen Bao’an Middle School in Guangdong.His school is one of the first in China to have required first aid education.Grade 1students must take the class once a week.
Teenage safety has become a serious problem recently.According to a recent survey,about 16,000teenagers die in accidents in China every year.An average(平均) of 40students die every day from drowning(溺水),food poisoning(中毒) and traffic accidents.
Bao’an School said that the first aid classes are to“teach students skills so that they can keep themselves safe and save themselves from danger.”
Students at Bao’an often learn by role(角色)-playing in first aid classes.
Zhou Min,12,remembered her favorite lesson.“I performed as a stranger knocking at a door.A classmate stood inside the door and asked several questions before letting me in.Then we changed roles and did it again,”Zhou said.“We learned a lot while having fun at role-playing.”
The topics of the class are regularly changed.The students have learned skills for lifesaving in earthquakes.They also deal with topics like sexual harassment(骚扰).
“The teacher told us girls that we should try not to go out alone,especially at night.If someone tries to do bad things to us,we may hit their eyes or noses or kick their deadly parts.Then we should quickly run into a crowded place,”said Zhong Hua,a 13-year-old girl.

76.From the first paragraph of the passage,we knowB.
A.the robber was of medium height
B.Liu Xu was robbed on his way home
C.the robber ran away when he saw the policeman
D.Liu Xu jumped off his bike and called the police at once
77.Why didn't Liu Xu run after the robber when his bike was taken away from him?D
A.Because the robber rode away too fast
B.Because he was too scared to run in such a situation.
C.Because the robber looked much stronger than an adult.
D.Because he remembered what he had learned in his first aid class.
78.The purpose of the first aid classes is toD.
A.make Grade 1students take the class once a week
B.help the 40students to solve their safety problems
C.complete the required art education in the middle school
D.teach the teenagers how to keep themselves safe from danger
79.Zhou Min gives an example to showA.
A.how they learn in the first aid classes
B.where they have their first aid classes
C.what they don't often do in her classes
D.who taught them role-playing in her classes
80.Which of the following is NOT true according to the passage?D
A.A survey shows that over ten thousand teenagers die in accidents in China every year.
B.Many students of Bao’an Middle School enjoyed themselves in first aid classes.
C.Girl students are taught what to do when someone tries to do bad things to them.
D.Topics for first aid classes are quite different from what the students have taught.

分析 本文介绍了深圳宝安中学的学生在急救课上学到的安全知识.急救课的目的是教学生技巧,以便于他们能够保证自己的安全,将自己从危险中拯救出来.在急救课上,学生通过开心的扮演角色来学习很多知识,而且老师教女生遇到坏人时该怎么做.

解答 76.B.细节理解题.根据Liu Xu was robbed(抢劫)!The 13-year-old was riding home when a man jumped out from the road-side.可知刘旭在回家的路上被抢劫,故选B.
77.D.细节理解题.根据remembering what his teacher had told him in his aid class.“It’s not safe to run after an adult who is much stronger than you.”可知她记着老师在急救课上学的“追赶比你强壮的成年人是不安全的,”于是她没有追赶那个人夺走她自行车的人.故选D.
78.D.细节理解题.根据Bao’an School said that the first aid classes are to“teach students skills so that they can keep themselves safe and save themselves from danger.”可知急救课的目的是教学生技巧,以便于他们能够保证自己的安全,将自己从危险中拯救出来.故选D.
79.A.推理判断题.根据We learned a lot while having fun at role-playing可知学生通过扮演角色表演学习了很多急救知识,这就是周敏举例子的目的,展示在急救课上他们是怎么学习的.故选A.
80.D.推理判断题.根据According to a recent survey,about 16,000 teenagers die in accidents in China every year.可知根据调查每年在中国有大约16000个青少年死于事故中.故A项与文中意思相符.根据We learned a lot while having fun at role-playing可知保安中学的学生喜欢上急救课,故B与文中意思相符.根据The teacher told us girls that we should try not to go out alone,especially at night.If someone tries to do bad things to us,we may hit their eyes or noses or kick their deadly parts.可知老师教女生遇到坏人时该怎么做,故C项与文中意思相符.文中没有提到在急救课上学到的知识和学生们已经学的不同,故D项与文中意思不符.故选D.

点评 本文是一篇健康环保类阅读短文.本文介绍了深圳宝安中学的学生在急救课上学到的安全知识.在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息.先易后难.做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则.如可先做细节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.The number of the cars in the company is about eight      ,and      of them are new cars.(  )
A.hundred;two-thirdsB.hundreds;two-thirds
C.hundred;two-thirdD.hundreds;two-third

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

1.You should put your heart into the test and shouldn't think about anything else when you prepare for it.(改写句子,句意不变)
You shouldconcentrate on the test when you prepare for it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.We are looking forward tovisiting (visit) Shanghai World Expo.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.You'd better put on the sunglasses tokeep out/off/away from the sun/sunshine/sunlight(遮挡阳光).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.-It's too late.I have to go now.
-Oh,it's raining outside.Don't leave _______it stops.(  )
A.sinceB.untilC.while

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

2.She learns English by listening to tapes.(对划线部分提问)
How does she learn English?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Kate has little bread for breakfast every morning,_______?(  )
A.has sheB.hasn't sheC.does sheD.doesn't she

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Have you seen the film named Avatar(阿凡达)?
-Yes,I_____it with my friend last weekend.(  )
A.have seenB.sawC.would seeD.was seen

查看答案和解析>>

同步练习册答案