精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Everyone tries to get to school on time. But when bad weather gives you trouble(麻烦), can you still make it before the bell rings?

In northern China during spring, big sandstorms(沙尘暴)often make trouble for students and everyone else. When the sky is dark with sand, buses and cars all move much more slowly. Sometimes, people can’t even see for 20 metres.

Sandstorms usually happen in spring. This year, sandstorms started in late March. They have happened in more than 10 provinces (省) in northern China this year. More than 70 million people have had problems in those places because of the sandstorms.

People in southern China don’t have to worry about this kind of bad weather. Most of the sand comes from Gansu and Inner Mongolia(内蒙古). In northern China, lots of places have few trees and don’t get much rain. People there have been cutting down too many trees. When there aren’t many trees, the ground can’t keep enough water. Over the years, the ground dries up and turns to sand. When spring comes and the ice melts(融化), the ground becomes looser(更松散的). Strong winds take the loose sand into the sky.

Sandstorms are bad for people’s health. If people breathe(呼吸) too much sand, they could cough or have asthma(哮喘).

Sandstorms also give farmers lots of problems. Sometimes their sheep get lost in the storms and never get back home. The winds also tear down farmers’ houses.

What can you do to stop sandstorms? Here’s an idea: Ask your parents to help you plant some trees this spring.

If you see people cutting down too many trees, tell them about the dangers of sandstorms, and ask your government to stop them from cutting.

1. In which season do sandstorms usually happen?

A. In spring. B. In summer.

C. In autumn. D. In winter.

2.Which of the following provinces in China is often hit by sandstorms?

A. Fujian Province. B. Yunnan Province.

C. Jiangsu Province D. Gansu Province.

3. The underlined phrase “tear down” in the sentence means “_________”.

A. 使……哭泣 B. 弄倒 C. 摧残 D.加固

4. According to the passage, what cannot be caused by sandstorms?

A. Health problems.

B. Traffic problems.

C. The loss of farm animals.

D. Noise pollution.

5.Which is not stated in the passage?_______________ .

A. Trees can help keep enough rain water

B. More trees need to be planted

C. Some people are doing harm to the environment

D. Sandstorms are the main cause of asthma(哮喘)

1.A

2.D

3.B

4.D

5.D

【解析】

试题分析:本文主要讨论恶劣天气即沙尘暴,给人所带来的麻烦以及不便,尤其在中国北方的春天,大范围的沙尘暴会给学生及每个其他的人带来麻烦,公交车和私家车行动缓慢,能见度不足20米;沙尘暴对人的健康也会带来危害,如哮喘病;沙尘暴,也给中国的农民带来很多问题,有时他们的羊会消失在沙尘暴中,有时他们的房屋会被大风吹倒啊;既然沙尘暴给我们的生活带来各个方面的麻烦,作者也提出了阻止或者减少沙尘暴危害的一些办法。

1.1】细节信息题。此题根据问题In which season do sandstorms usually happen? 询问沙尘暴经常发生在哪个季节?定位到信息句Sandstorms usually happen in spring. 故可推知答案。故选:A。

2.2】细节信息题。此题根据问题Which of the following provinces in China is often hit by sandstorms? 以下中国的哪个省经常受到沙尘暴袭击,定位到信息句,Most of the sand comes from Gansu and Inner Mongolia(内蒙古)可以推知,大部分沙尘来自于甘肃省和内蒙古即可推知答案。故选:D。

3.3】词义猜测题。此题根据问题定位到tear down所在的句子,The winds also tear down farmers’ houses,根据常识,大风会刮倒房屋,即可推知答案。故选:B。

4.4】推理判断题。此题根据问题what cannot be caused by sandstorms需要寻找沙尘暴所不能破坏的东西,A. Health problems,文中在第此段提出哮喘病Sandstorms are bad for people’s health. If people breathe(呼吸) too much sand, they could cough or have asthma(哮喘)推知此项正确; B. Traffic problems. When the sky is dark with sand, buses and cars all move much more slowly,推知沙尘暴也影响了交通问题,推知此项正确;C. The loss of farm animals. Sometimes their sheep get lost in the storms and never get back home,推知沙尘暴期间动物也会消失;推知此项正确;故选D。Noise pollution,文中未有出现。

5.5】推理判断题。此题根据问题Which is not stated in the passage寻找文中没有叙述的东西,使用排除法。A. Trees can help keep enough rain water 根据文中此句When there aren’t many trees, the ground can’t keep enough water.推知A项正确; B. More trees need to be planted 根据文中此句Ask your parents to help you plant some trees this spring. 推知B项正确;C. Some people are doing harm to the environment. 根据文中此句In northern China, lots of places have few trees and don’t get much rain. People there have been cutting down too many trees. When there aren’t many trees, the ground can’t keep enough water. Over the years, the ground dries up and turns to sand,推知人类对环境进行了多年的破坏推知C项正确; D. Sandstorms are the main cause of asthma(哮喘),此句在文中没有直接说明,故此句错误。故选:D。

考点:自然灾害科普知识短文。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏盐城盐都西片七年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Don't eat_______ sweets, Benny! There is_______ sugar in them.

A. too much; too much B. too many, too much

C. too many; too many D. too much; too many

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育七年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

English breakfast is a very big meal:eggs, tomatoes, tea, coffee and so on. But lunch is a quick meal.In many cities, there are a lot of sandwich bars (三明治吧).School children can have hot meal at school.But many just take a sandwich, a drink and some fruit from home.

In England, people often have a cup of tea with sandwiches or cakes in the afternoon.They usually have the evening meal early, between six o’clock and eight o’clock.The family often eat together. On Sundays many families have a traditional lunch.They have chicken,pork...with potatoes and vegetables.

English people also like other countries’food, such as French, Chinese, Italian and Indian.

People often get take-away meals-they buy the food outside and then bring it home to eat.

1.Many people in England have a ______ breakfast and a ______lunch.

A. fast; small B.little; slow C.big; quick

2.The English people usually have supper at _________.

A.9.00 pm B.7.00 pm C.5.00 pm

3. What does the word take-away mean (意思) in this article(文章)?

A.自己取的 B.西式的 C.可以带走的

4.What don’t English people have when they have afternoon tea?

A.Chicken. B.Sandwiches. C.Cakes.

5.Which is NOT true about the passage?

A.On Sundays, people in England often have a traditional meal.

B.English people also like Indian and Italian food.

C.English people usually eat take-away food in the fast food shop.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育七年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Look! The young girl is dressing up _____ an old woman ______ a black coat.

A. as, in B. as, of

C. in, as D. in, of

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

根据首字母提示完成短文 (每空1分,满分10分)

It was already late when we started for the next town. According to(根据) the map, it was about fifteen miles a___1.____ on the other side of the hill. There we felt sure that we would f____2.___ a bed for the night. Soon darkness fell after we left the village, b____3.____ unluckily, we met no one as we drove fast along the narrow road which led to the hill. As our car climbed higher, it became c___4.____ and the rain began to fall, and it was d__5.____ for us to see the road. We drove very slowly.

After we traveled for about twenty miles, there was still no sign of the town. We were beginning to get worried. Then, the car suddenly s___6.____. We found that we used up the gas(汽油), so we d___7.___ to spend the night in the car.

After eating some bread, I t___8._____ to go to sleep at once, but John, a poor sleeper, got out of the car after a few minutes and went for a walk up the hill. Soon he found, in the valley below, the lights of the town we were looking for. We at once pushed(推) the car to the t___9.____ of the hill. In l___10.____ than a quarter of an hour, we were in the town and we found a hotel there easily.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Don’t ______ until the bus stops. Or it’s too dangerous.

A. get it on B. get into it

C. get off it D. get it off

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏启东长江中学教育八年级上调研2英语试卷(解析版) 题型:单项填空

_____ of giant pandas is getting ______ because their living areas are becoming farmlands.

A. The number, larger and larger

B. A number, larger and larger

C. The number, smaller and smaller

D. A number, smaller and smaller

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏丰县实验初中八年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The number of the wild aimals will become if we don’t take any actions to protect them.

A. fewer and fewer B. less and less

C. smaller and smaller D. larger and larger

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年湖北孝感孝南区三校七年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

根据首字母和汉语提示填写单词的正确形式。

1.My father and my mother are my p ___________.

2.My book is on the __________(椅子)。

3.This isn’t Tom’s bag, it’s __________(我的 )。

4.We are ___________(迟到的) for school.

5.Lily’s pencils are ____________(到处) in the room.

查看答案和解析>>

同步练习册答案