精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.Ask any student which subject he or she hates most.9 out of 10 students will answer"math".No matter which country you visit,no matter which grade you are in,you may not learn art,geography,chemistry or Chinese,but you always learn math.Why is this so?How come so many students hate math,and yet cannot avoid learning it in school?
Jenny Sanders,a high school student in California,asks,"What good do we get from learning math?We can use computers to compute numbers,and we can use computers to store information.I think learning math at school is a waste of time."
However,there is much more to math than just learning to add and subtract (减) numbers.In fact,math is not so much about calculation (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems.Of course,Jenny was right that we can use computers to do calculations,but how would we even know how to use the computer if we can't think logically?In short,computers are only tools when solving problems.
For example,imagine you are a cook and must serve dinner to 100 guests.How should you divide your resources so that you can get the job done most efficiently (高效地)?In situations like this,the ability to think logically will get you to a reasonable answer and solve your problem.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内.
51.According to the passage,which subject do students always learn in different grades at school?B
A.Chinese.B.Math.C.Geography.D.Art.
52.What does Jenny Sanders think of learning math?C
A.Interesting.B.Boring.C.Useless.D.Difficult.
53.Which of the following is TURE according to the passage?A
A.90%of the students hate learning math.
B.Students can learn math well with computers.
C.Math can do calculations and store information.
D.Math helps students learn all the other subjects well.
54.What does the underlined word"resources"mean in the passage?D
A.科目          B.效率            C.信息           D.资源
55.What does the writer want to tell us?C
A.Math is just learning to add and subtract numbers.
B.Math can be good for both our body and our mind.
C.Math helps us think logically and solve problems.
D.Math can help students find a good job in the future.

分析 这篇短文主要通过举例子讲述了世界各国都学习数学的原因.文章介绍,数学不仅仅是用来进行数字的加减,还可以进行逻辑思考,电脑只是解决问题的一种工具.逻辑思考的能力会让你得到一个合理的答案并解决问题.

解答 51.B.细节理解题.根据第一段"No matter which country you visit,no matter which grade you are in,you may not learn art,geography,chemistry or Chinese,but you always learn math."的描述可知,世界各国都学习的科目是数学.故应选B.
52.C 细节理解题.根据短文第二段"I think learning math at school is a waste of time."的描述可知,他认为学习数学是没有用的.结合选项可知应选C.
53.A  细节题.结合第一段Ask any student which subject he or she hates most.9 out of 10 students will answer"math".可知百分之九十的学生不喜欢数学,故选A.
54.D  词义猜测题.根据前文"you are a cook and must serve dinner to 100 guests"的描述可知,这里是指把晚餐的食材(资源)分给客人.结合选项可知应选D.
55.C主旨大意题.根据第三段"In fact,math  is not so much about calculation (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems."的描述可知,数学可以帮助我们逻辑地思考并解决问题.结合选项可知应选C.

点评 本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到适当依据.只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.My grandfatherfed (feed)the hens and pigs this morning.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.阅读e-mail,根据e-mail的内容选择正确答案.
From:11350@cse.edu
To:jennysmith@yahoo.com
Subject:Party!
Jenny,
I'm going to have a party this Friday in my house.
Some friends will be there.Most of them come from their office.My best friend,Tom,will come,too.I want you to meet him.
Do you want to come?We'll play games and talk.Then we'll have dinner.Everyone will bring food or drinks.The party is on this Friday.It will begin at 4:00pm.It'll end(结束) at 8:00pm or 9:00pm.
We'll have a great time!Can you come?I hope so!If you can come,call me or send(发送) me an e-mail.

Lisa
56.Who sends this e-mail?C
A.Jenny.
B.Tom.
C.Lisa.
57.The party begins atC.
A.4:00am 
B.6:00am 
C.4:00pm
58.Tom isB best friend.
A.Jenny's
B.Lisa's
C.Ann's
59.What is TRUE about the party?B
A.It's on Saturday.
B.It will last(持续) four or five hours.
C.People will not bring things.
60.If Jenny wants to go to the party,what should she do first?B
A.Buy food for the party.
B.Call Tom.
C.Send an e-mail to Lisa.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.These days,more and more Chinese people enjoy sending and receiving messages on the phone.It can help them to get the latest news and communicate with friends.But I think I should read more books besides the textbooks,the more,the better.It can open my eyes and improve my language skills.Of course,it can also help me to get good grades.Do you know how to read more and learn more?Here are some tips for you.
◆Clear your purpose(目的) for reading
Before you start reading,ask yourself why you are reading this book.Most people read for two main reasons,pleasure or knowledge.Clearing about your reading purpose can not only help you choose the books you really need to read,but also remind you why reading the book is important to you,so you will keep reading and complete the book faster.
◆Read only what you are interested in
No matter what you are reading,it is important to enjoy what you read.Your friends may tell you the books they love,but those books might not necessarily be the ones you enjoy.
◆Give up books that you don't enjoy
You may have chosen books that you are interested in,and they are right to your purpose.But while you are reading them,there may still be some books that you don't enjoy reading.Whenever you realize that you aren't enjoying the book you are reading,give it up.Remember reading shouldn't be a chore(厌烦的工作).
◆Set a reading goal
It is interesting that I read the books borrowed from libraries faster than those I bought.The reason is the books I bought don't have a due date!I don't need to return those books.Having a reading goal helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.Before you read each book,ask yourself what time you need to complete this book by.
46.According to the passage,the writer might be aC.
A.teacher     
B.doctor           
C.student       
D.scientist
47.Why do most people read books?C
A.To get the latest news and communicate with friends.
B.For pleasure or knowledge.
C.To open their eyes and improve their language skills.
D.To get good grades.
48.What should you do when you find the book which you are reading is boring?D
A.Keep on reading.
B.Set a reading goal.
C.Read the books your friends love.
D.Give up the book.
49.The underlined words"due date"meanC in Chinese.
A.星期 
B.借期 
C.还期 
D.日期
50.This passage mainly tells usA.
A.how to read more and learn more  
B.how to choose a good book
C.how to read faster                
D.why we should read more books.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Here's an interview to a pilot about his life.
(R=Reporter; P=Pilot)
R:How much time do pilots actually spend flying a plane?
P:It varies (WES'J) from about 20minutes on some domestic (区别) flights to as much as 18hours on international flights.It all depends on if the flight is a short-or long-haul flight.
R:Do pilots take breaks during flights or do they fly the whole time?
P:Yes,we take breaks during long-haul flights.Airlines assign (指派) three or four pilots to long flights.We take turns flying the plane.
R:If pilots are traveling all the time,how do they deal with jet lag (时差)?
P:Jet lag is annoying for almost all pilots.I try to go to sleep as I would at home.
R:How important is it to know the weight and size of the plane you are flying?
P:It is very important.We weigh almost everything put into the airplane and make estimates (估计) according to the number of people on each flight.
R:Do pilots eat the airplane food?
P:Yes,we eat business class food!Airplane food changes every season and is very delicious if you don't hate eating lobster (j£4T) every day!The pilots on the same plane are supposed to make different meal choices so that if one of the dishes causes food poisoning,only one of them will be sick.That way,at least one pilot will always be well enough to fly the plane!

41.The number of pilots depends onA.
A.how many hours a plane flies    
B.what kind of planes they are
C.the airline companies assign     
D.what the pilot likes
42.In order to know the weight of the airplane,the pilots must knowC.
A.the weight of everything put into the plane
B.the number of people on the plane
C.the weight of the things and people on the plane
D.the importance of the weight
43.What's the Chinese meaning of the word"poisoning"in the passage?A
A.中毒     
B.难吃      
C.缺少  
D.浪费
44.What does the pilot think of the airplane food?D
A.Airplane food is more delicious than lobster.
B.The pilot suggests having airplane food instead of lobster.
C.The pilot doesn't like the airplane food at all.
D.Airplane food is as delicious as lobster.
45.What question doesn't the reporter ask in the interview?A
A.How  to keep passengers safe?
B.How long do pilots actually spend flying a plane?
C.How to deal with jet lag?
D.How to take breaks during flying.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.
safe    fast    tooth    read   belong
76.You'd better brush yourteeth twice a day.
77.The novel is so moving that it's well worthreading.
78.There is no doubt that the Huangyan Islandbelongs to China.
79.Our government is trying to make sure the students take school busessafely.
80.We hope Liu Xiang will runfaster than any other runner in the London Olympics.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

1.English was once spoken only by people in a part of British.But during the twentieth century,it became a (31)Clanguage-a language used by speakers of many different languages to communicate with (32)A.
Although it is called a"world language",(33)Dmore than five billion people---most of the people on the earth---do not speak English(34)A either their first or second language.However,hundreds of millions of people use it every day,and hundreds of millions of peopleB(35)B it now.
Because so many people learn and use English,it may be(36)Cto imagine that one day English may not be world's leading language.Remember that there were other important languages in the past(37)A lost their importance or even disappeared.(38)D,Latin was used as a common language for many centuries before people stopped using it.French was once a language known by all well-educated people,and was(39)Bthan English.But since the nineteenth century,things have changed.
Today many people who want to learn a new language are learning Chinese,Spanish or Arabic.It may be that,one day,(40)AEnglish,another language will be used across the world.

31.A.secondB.beautifulC.worldD.mother
32.A.each otherB.othersC.the otherD.another
33.A.butB.soC.andD./
34.A.asB.forC.inD.with
35.A.learnedB.are learningC.have learnedD.learning
36.A.easyB.possibleC.hardD.interesting
37.A.whichB.whatC.WhenD.who
38.A.In AmericaB.In AsiaC.In AfricaD.In Europe
39.A.popularB.more popularC.most popularD.less popular
40.A.instead ofB.together withC.withoutD.except for.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

18.Did your parents have jobs?
My father went out to work.He was a factory worker,and he often (36)C12hours a day.My mum wanted to work.She was a teacher (37)Bshe met my father.Looking after us was a full-time job,so she stayed at home.Today it's normal for(38)Cwomen to go out to work,but it was less common(39)A.My father had the same job the whole of his working life.These days people change (40)Bjobs much more often.

36.A.played outB.went outC.worked outD.looked out
37.A.afterB.beforeC.butD.while
38.A.youngB.oldC.married  D.unmarried
39.A.in the pastB.in the futureC.at presentD.now
40.A.ourB.theirC.hisD.her

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.It is a blue bag.(改为复数句子)
Theseare blue bags.

查看答案和解析>>

同步练习册答案