18.One day at the end of the class,a wise teacher told each of her students to bring a plastic bag and a bag of potatoes to school.
The next day she told her students,"From today on,for every person you don't like in your lives,you can choose a potato,write the person's name and the date on it and then put it in the plastic bag."Day after day,some of the students'bags were very heavy.Then the teacher told them to carry this bag with them everywhere they went for a week.They would put it inside their quilts at night,on the seats when sitting in a car or on a bus,and next to their desks at school.The day carrying the bag around with them made students get to know what weight they were carrying in their minds.They had to pay attention to it all the time so that they wouldn't forget it.As time passed by,the potatoes went bad and smelt nasty(恶心的).They all tried to get rid of them.
Too often we think of tolerance(宽容) as a gift to other people,and clearly it is for ourselves!If we choose to keep our sadness and hatred in our hearts,we will have to carry them around all our lives.
Do you think you have got anything from the wise teacher and what she asked her students to do?
38.What did the teacher ask her students to write on the potatoes?A
A.The names of the persons they didn't like and the date.
B.The names of the persons they liked and the date.
C.Their own names and the date.
D.The names of their family members and the date.
39.How did the students try to deal with the potatoes when they went bad?D
A.Ate them up. B.Kept them.
C.Give them away. D.Threw them away.
40.The students would put the bags in the following places exceptD.
A.inside their quilts B.next to their desks at school
C.on the seats in a car or on a bus D.in their friends'houses
41.Which is the best title of the passage?D
A.Carrying potatoes B.A bag of potatoes
C.Keeping sadness and hatred D.Less hatred,happier life.
分析 本篇短文通过讲述一个有智慧的老师叫学生把生活中不喜欢的人名写在马铃薯上,日积月累,马铃薯变多了,且变坏了,从而让学生明白不要把别人的仇恨放在心上,在生活中要学会宽容.
解答 38.A.细节理解题.根据you can choose a potato,write the person's name and the date on it and then put it in the plastic bag.可知你可以选择一个土豆,在上面写上不喜欢的人的名字和日期,然后放到塑料袋里,故选A.
39.D.细节理解题.根据They all tried to get rid of them.可知他们都想把他们扔掉.故选D.
40.D.细节理解题.根据They would put it inside their quilts at night,on the seats when sitting in a car or on a bus,and next to their desks at school.可知他们会在晚上把它放在被子里,当坐在汽车里或公共汽车上的时候放在座位上,在学校放在课桌旁.而没有放在朋友的家里.故选D.
41.D.主旨大意题.通读全文及根据If we choose to keep our sadness and hatred in our hearts,we will have to carry them around all our lives.可知在生活中少些仇恨,更加快乐的生活,故选D.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.