精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】 For many Chinese families, rice is an important part of almost every meal. Where does rice come from? Yuan Longping(袁隆平) and his team work to grow rice on the farmland(耕地).

China has 22% of the world’s population(人口), but only 7% of its farmland, so food was a big problem in China in the past. In the 1960s, there was a terrible famine in China. Millions of people died because they had no food. Yuan taught farming at school at that time and he was really sad to see this. “How can I help them have enough food?” he thought. He decided to work on a kind of hybrid rice(杂交水稻) because it has higher output(产量).

At the time, other scientists hardly believed hybrid rice had much value. But Yuan and his team worked on it every day. They took very good care of their rice.

At last, in 1973, they grew a new type of hybrid rice. Farmers can grow it in many different kinds of farmland and also in bad weather. It can fight disease, too. Its output is much greater than common kinds of rice. With the new type, about 70,000,000 people could have food every year!

Yuan solved the food problem in China. But he is still working on rice. Before he retires(退休), he hopes to grow rice by the sea!

1Which of the following is NOT TRUE according to the passage?

A.Most Chinese people have rice as their daily main food.

B.Yuan and his team spend much time developing(研发) rice.

C.Yuan worked as a farmer during the famine in 1960s.

2The underlined word “famine” in paragraph 2 means .

A.疾病B.疫情C.饥荒

3Food was a big problem in China in the past because .

A.farmers didn’t know how to grow hybrid rice.

B.here are too many people in China but farmland isn’t enough.

C.people were so poor that they couldn’t buy food.

4What can we infer from the passage?

A.Other scientists all joined Yuan’s team to help him grow hybrid rice.

B.It is easy for the farmers to grow hybrid rice.

C.Yuan was happy to see hybrid rice come out, so he retired to rest.

5The writer writes this passage to ________.

A.help us know about Yuan and his hybrid rice

B.discuss how to solve(解决) the food problem with us

C.tell us the importance of saving food

【答案】

1C

2C

3B

4B

5A

【解析】

这是一篇记叙文。文章主要讲述在过去,食物是中国的大问题。袁隆平看到中国的饥荒很多人死于没有食物,为了帮助人们有足够的食物,他和他的团队研究杂交水稻,并取得成功,解决了中国的食物问题。

1推理判断题。根据第一段“For many Chinese families, rice is an important part of almost every meal”可知A表示正确;根据第三段“Yuan and his team worked on it every day”可知B 表述正确。根据第二段“Yuan taught farming at school at that time”可知袁隆平饥荒的时候在学校教书,C选项表述错误。故选C

2词义猜测题。根据第二段“Millions of people died because they had no food”数百万的人没有食物死了,可知famine是饥荒的意思。故选C

3细节理解题。根据第二段“China has 22% of the world’s population(人口), but only 7% of its farmland, so food was a big problem in China in the past”可知中国人很多,农田很少,所以过去食物是中国的大问题。故选B

4推理判断题。根据第三段“At the time, other scientists hardly believed hybrid rice had much value”可知A表述错误。根据第四段“Farmers can grow it in many different kinds of farmland and also in bad weather. It can fight disease, too. Its output is much greater than common kinds of rice”可知种杂交水稻对农民来说很容易,B选项表述正确。根据最后一段“But he is still working on rice”可知还没退休,C选项表述错误。故选B

5推理判断题。文章主要介绍了袁隆平以及杂交水稻,写作目的是帮助读者了解袁隆平这一人物以及杂交水稻。故选A

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】

Winter holiday is here! What is your plan? Here are some ideas. Try them and have a great holiday.

SUN

Feb 3 Help your Parents tidy your home.

MON

Feb 4 Stay up late. The holiday is the time for crazy (疯狂)things.

TUE

Feb 5 Peppa Celebrates Chinese New Year (《小猪佩奇过大年》) is in theaters.

WED

Feb 6

THU

Feb 7 Get your lucky money(压岁钱).

FRI

Feb 8 Eat a big meat.

SAT

Feb 9 Light a firecracker(爆竹).

1You can stay up late on ________.

A.February 3ndB.February 4thC.February 5th

2Can you watch Peppa Celebrates Chinese New Year during the holiday?

A.Yes.B.No.C.We don't know.

3Which is NOT mentioned in the plan?

A.Help your parents tidy the home.B.Get your lucky money.C.Play computer games at home.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】Our teacher always helps us ________ our English

Afor

Binto

Con

Dwith

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 Want to go on holiday, but don’t have enough money for luxury(豪华的)hotels and expensive trips? Backpacking might be a good choice for you.

Backpacking is a very cheap kind of travel. European and American students and young adults(成人)often do it because they may not have much money.

Backpackers will never use a suitcase(手提箱)during the trip.They put all their traveling things in a large backpack.

The most popular places for backpacking are Southeast Asia and South America. The countries in these areas aren’t very expensive, and are also very hot for most of the year. India and Australia are also very popular. In 2002, over 400,000 backpackers traveled to Australia. Sometimes, backpacking can be dangerous. A British backpacker was shot dead (枪杀)at a beach party in Thailand, and every year similar things happen.

Backpacking, in fact, is much more than a holiday—for young people in Europe,and they see backpacking as a way of learning about the world. Backpackers often travel alone for many months, so it is like an adventure and challenge(冒险和挑战).

Besides finding new worlds, many people think backpacking is also about “finding yourself”.

1As a kind of travel, backpacking is very _________.

A.expensiveB.inexpensiveC.boring

2What do you need most when you go backpacking?

A.A suitcase.B.A large backpack.C.A train ticket.

3From the passage, we learn that__________.

A.backpackers like traveling to the countries where the weather is not cold.

B.backpackers always have much free time and money

C.backpackers often enjoy asking their good friends to travel with them.

4How does the writer tell us backpacking can be dangerous?

A.By using numbers.

B.By giving an example.

C.By having a discussion.

5What is the main idea of the last paragraph?

A.Backpacking is very popular with young people in Europe.

B.Backpacking is full of adventures and challenges.

C.Backpacking is a meaningful trip to find new world and new self.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】________ your brother swimJohn

Nohe ________

AIsisnt

BCancan

CCancant

DArecant

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】 "Mom's birthday is tomorrow," says Arizona, Tex and Indi's big sister. "Do you want to help me make a super-special(级特别的)birthday card?"

"Or what about making a super-special birthday breakfast?" says Tex.

"No, let's make up a super-special birthday song," says Indi.

"We always do your ideas(主意), " says Tex to Indi. "We never do my ideas"

"No, we always do your ideas," says Indi. "We never do my ideas"

"You two are being silly(愚蠢的), "says Arizona. "If we_____________ we can do all of our ideas."

So they work together to make a super-special birthday card first.

Then they work together to make up a super-special birthday song.

And the next morning, they work together to make a super-special birthday breakfast.

"Wow!" says Mum. "A yummy breakfast, a nice birthday card, and the best birthday song. How do you three do all of these?"

"Easy," said Indi. "We just work together!"

1Which birthday things do they make for their mother?

A.①②③B.②③④C.①②④

2What does “______________” mean in Chinese?

A.制作B.创作C.合作

3From the passage, we know that _________________________.

A.dad helps them make a birthday breakfast

B.all of three want to make their mother happy

C.they always do Tex's idea, but never do Indi's idea

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】---I’m going to do for your party.

---Sounds great!.

A. something different B. different something

C. nothing different D. different anything

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】He sings ________ and he is a ________ singer(歌手)

Agoodgood

Bwellwell

Cgoodwell

Dwellgood

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】I like playing ________ guitar in my free timeHow about you

OhI often play ________ basketball with my friends

Athethe

Bthe

Cthe

查看答案和解析>>

同步练习册答案