7.EATING rice is one of the most ordinary things in many people's life.But when more than 300people got together at a rice tasting event in Hubei in late October,it became big news.It's because of the rice they ate.It's genetically modified (GM 转基因的) rice.The tasting event wanted to prove that GM food is safe to eat.
What is GM food?Every kind of plant and animal has its own pattern of genes (基因模式).?But scientists can add some genes into plants and animals and make them stronger.These are called GM plants and animals.
China has been growing GM cotton.We also buy GM soybeans (大豆),corns,oilseed rapes (油菜) and beets (甜菜) from other countries.China needs GM technology,said Wu Kong Ming from the Chinese Academy of Engineering."China is not rich in land resources.Last year,China bought 80million tons of crops from other countries,"said Wu.Some GM crops produce more harvest or have better quality.Growing GM plants help farmers make the best use of the land.
But the safety of GM food is a controversial (有争议的) issue.Some scientists believe that the worries have no scientific grounds.Through studies,they suggest that GM food is safe for humans.But we don't know whether it has long-term health risks.People also complain that they don't know whether they are eating GM food or not.
61.Why did the rice tasting event become big news?C
A.EATING rice is one of the most ordinary things in many people's life.
B.The rice has better quality.
C.The tasting event wanted to prove that GM food is safe to eat.
D.Many people want to celebrate the harvest
62.What GM plants have been growing in China?A
A.cotton
B.corns
C.oilseed rapes and beets
D.GM soybeans
63.The underlined word grounds meansD in Chinese
A.地面
B.土地
C.背景
D.理由,根据
64.Which of the following is NOT true?C
A.Some GM crops produce more harvest or have better quality
B.Growing GM plants help farmers make the best use of the land.
C.GM food is safe for humans.
D.we don't know whether GM food has long-term health risks.
65.What's the best title of the passage?B
A.What's Called GM Food?
B.Is GM Food bad?
C.The Advantages and Disadvantages of GM Food
D.A Rice Tasting Event.
分析 本文是说转基因食物到底该不该吃?每个生物都有自己的基因模式,但是为了让它们更强壮,才会加一些其他的基因,人们已经种植了转基因棉花,.转基因植物能充分利用土地,但是转基因食品是否安全一直是有争议的,科学家因为没有问题,但是我们不知道是否会有长期的健康风险,也不知道是否吃了转基因食品.
解答 61-65 C A D C B
61.C.细节题.根据第一段The tasting event wanted to prove that GM food is safe to eat.可知是为了证明转基因食品是安全的,故选C.
62.A.细节题.根据第三段China has been growing GM cotton可知中国已经种植了转基因棉花,故选A.
63.D.词义理解题.结合后面Through studies,they suggest that GM food is safe for humans通过他们的研究,他们建议转基因食品是安全的,故可知上文是说他们的担心是没有科学依据的,故grounds表示依据,理由,故选D.
64.C.判断题.结合第三段Some GM crops produce more harvest or have better quality可知转基因农作物收成和质量都更好,故A对,结合第三段Growing GM plants help farmers make the best use of the land可知转基因植物能充分利用土地,故B对,结合最后But the safety of GM food is a controversial (有争议的) issue.可知这个安全问题是有争议的,故C错,结合最后 we don't know whether it has long-term health risks我们不知道是否会有长期的健康风险,故D对,故选C.
65.B.标题判断题.结合本文But the safety of GM food is a controversial (有争议的) issue.是讨论转基因食品是否安全的问题,故选B.
点评 无论对于主观题的考查还是客观题的考查,都是建立在对文章内容的理解上的,因此,我们在阅读时必须把它看作一个整体,在理解全文大意的前提下有针对性地挖掘一些所需的细节内容.