精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Do you have a headache? Take an aspirin or eat bird brains. Do you want beautiful skin? Use skin cream or eat pearls. Is your hair turning gray? Color your hair or eat black rice.

“Eat bird brains, pearls, and black rice?” some people ask. “How strange!” But for many Chinese people, bird brains, pearls, and black rice are not strange things to eat. Instead, they are good medicines.

Food that people use for medicines is called medical(药用的) food. The Chinese have eaten medicinal food and spices(香辛料) for centuries. Ginger, for example, is a common spice in Chinese cooking. Ginger gives food a nice flavor. The Chinese began to use ginger many years ago. They used ginger not because it tasted good. They used ginger because it was medicinal. Ginger, they thought, was good for the digestion. It also helped people who had colds. Pepper and garlic, too, were probably medicines a long time ago.

Some people don’t believe that food and spices are good medicines. They want to buy their medicine in drugstores, not in supermarkets. Other people want to try medicinal food. They say, “Maybe medicinal food can’t help me. But it can’t hurt me, either.”

People can try medicinal food at a Chinese restaurant in San Francisco, California. The restaurant serves medicinal food. The menus at the restaurant have a list of dinners. Next to each dinner there is information about the food. The information helps people order “Queen’s Secret,” for example, is one dinner at the restaurant. This dinner has meat from chickens with black feathers. It is for women who want to look young.

1.All of the followings are common spices in Chinese cooking EXCEPT .

A. ginger B. pepper C. garlic D.pearls

2.What do you know about medicinal food?

A. The Chinese have eaten medicinal food for a long time.

B. Many Chinese believe medicinal food tastes good.

C. Medicinal food may be bad for your health.

D. Medicinal food is served all over the world.

3.Why did the Chinese begin to use ginger many years ago?

A. Because it gave food different flavors.

B. Because it made food more delicious.

C. Because it was good for people’s health.

D. Because it made people feel cold.

4.Which answer to the following questions can be found out from the passage?

A. When did the Chinese start to eat bird brains?

B. Why do women like “Queen’s Secret”?

C. What is the advantage of using pepper?

D. How do Chinese people stop a toothache?

5.What can we infer (推测) according to the passage?

A. More foreigners will learn more about medicinal food.

B. All the Chinese will believe black rice stops hair turning gray.

C. Ginger will be more and more popular in China.

D. Medicinal food will be sold in drugstores and supermarkets.

 

1.D

2.A

3.C

4.B

5.A

【解析】

试题分析:这篇短文给我们介绍的是中国传统的药膳,不光味道好,还对人的身体健康有利。而且中国人吃药膳的历史很悠久。现在很多外国人都想了解中国的药膳,尝试中国的药膳。

1.细节理解题。根据短文第二段中Ginger, for example, is a common spice in Chinese cooking. Pepper and garlic, too, were probably medicines a long time ago.可知,A、B和C选项中的这三个在中国的饮食中都是常用的作料,D选项珍珠是可以当做药物的,但是不是作料。故选D。

2.细节理解题。根据短文第二段中The Chinese have eaten medicinal food and spices(香辛料) for centuries.可知,中国人吃药用的食物和香料已经有几个世纪的历史了,即很长时间了。故选A。

3.细节理解题。根据短文第二段中Ginger, for example, is a common spice in Chinese cooking. Ginger gives food a nice flavor. The Chinese began to use ginger many years ago. They used ginger not because it tasted good. They used ginger because it was medicinal.姜这种作料,中国人很久以前就开始使用了,不仅是因为它的味道好,还因为他是有药物作用的,对人的身体健康有利。故选C。

4.细节理解题。根据短文最后一段中It is for women who want to look young.可知,这里坐坐告诉了我们女性为什么喜欢女王的秘密这道菜。故选B。其他选项中的问题都没有在文章中解释答案。

5.推理判断题。根据短文的最后一段第一句话People can try medicinal food at a Chinese restaurant in San Francisco, California.可知,在加利福尼亚的旧金山,你可以在中国的餐馆里尝试药膳,故由此可以推测外国人对中国药膳的了解将会越来越多。故选A。

考点:文化类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南通市海安县中考第三次模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—When did the new Wenfeng Shopping Mall open?

—It ________ for nearly half a year.

A. has openedB. has been open

C. was openedD. had been open

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市鼓楼区中考二模英语试卷(解析版) 题型:选词填空

 

within just lost their lives in their twenties put out

A: Have you heard of a big fire on May Day?

B: Not yet. When and where did the fire happen?

A: It happened on May 1st in Shanghai.

B: Did the firemen 1. the fire soon?

A: Yes. The firemen reached the burning building 2. six minutes.

B: Was anybody hurt in the fire?

A: Two firemen 3. in the fire.

B: I am sorry to hear that.

A: These two firemen are very young. Both of them are 4. .

B: I am very sad. They are 5. several years older than us.

A: I have the same feeling. Fire is really terrible. Everyone should be careful with it.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市鼓楼区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—What’s the advantage of shopping online?

—I think buyers spend a lot of time going to shops.

A. shouldn’t B. mustn’t

C. can’t D. needn’t

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市鼓楼区中考一模英语试卷(解析版) 题型:其他题

“If you consider getting older with needing less sleep, it’s not true!” says Robert Oexman, D.C., director of the Sleep to Live Institute. Besides disease, medicine and pain, if partients complain of bad sleep, Dr. Oexman looks at their nighttime habits, where the problem almost always exists. So, how are you destroying your sleep?

Watch TV until you fall asleep

It has nothing to do with what you watch. It’s you who face TV’s bright light. That’s the reason. So even if you nod off in front of the TV, for example, you probably won’t stay asleep for long.

So an hour before bedtime, treat yourself like a baby: a warm bath. But no reading or writing on your computer before bed or in the middle of the night.

Exercise too close to bedtime

Remember how poorly you sleep when you have a fever, never really feeling rested? Well, heavy exercise too close to bedtime has the same effect--it raises your body temperature, so when you lay your sleepy head on the pillow, your body temperature is normal.

Eat fatty, heavy foods too close to bedtime

If you’ve ever tried to go to sleep after eating a fatty meal, you’ve probably found the discomfort of stomach acids(胃酸)less than good for falling asleep or staying asleep.

So try to eat your last meal of the day at least 2-3 hours before bedtime. Should you feel hungry before bed? So have a bowl of cereal or a small boiled potato. Or maybe have a serving of jasmine rice.

Title: Help with sleep ___1.__

Bad ___2.

___3.

Solutions

__4.__ TV until you fall asleep

It’s __5.__ that you won’t stay asleep for a long time.

Take a warm __6.__.

Don’t read or write before bed or at ___7.__

Exercising too close to bedtime

It takes you several hours to sleep ___8.__.

Don’t do exercise at least three hours before bedtime.

Eating fatty, heavy foods too close to bedtime.

You feel ___9.__because of stomach acids.

Eat your last meal at least 2-3 hours before bedtime.

Have something if you feel __10.___.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市鼓楼区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

–Pardon? I didn’t hear you just now.

–I asked .

A .that Michelle Obama came to China in March

B. how long did Michelle Obama stay in China

C. when did Michelle Obama visit Chengdu

D. who Michelle Obama came to China with

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市鼓楼区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

This silk scarf is made in Suzhou. It feels just as as it looks.

A .beautiful B. beautifully C. good D. well

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市高淳区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Can’t you act like a gentleman?

— ________. A gentleman can’t buy the nice and cheap things among such a group of crazy women.

A. No, never B. Sorry, I won’t C. Yes, neverD. Yes, I can

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案