15."Pull up the window shade,I want to see,"Johnsy ordered,quietly.
Sue obeyed.
After the beating rain and strong wind that blew through the night,there yet stood against the wall one ivy(常春藤) leaf.It was the last one.It was still dark green at the center.But its edges(边缘) were colored with the yellow.
"It is the last one,"said Johnsy."I thought it would surely fall during the night.I heard the wind.It will fall today and I shall die at thesame time."
"Dear,dear!"said Sue,"Think of me,if you won't think of yourself.What would I do?"
But Johnsy did not answer.
The next morning,the ivy leaf was still there.Johnsy lay for a long time,looking at it.And then she called to Sue,who was preparing chicken soup.
"I've been a bad girl,"said Johnsy."Something has made that last leaf stay there to show me how bad I was.It is wrong to want to die.You may bring me a little soup now."
An hour later she said,"Someday I hope to paint the Bay of Naples."
Later in the day,the doctor came,and Sue talked to him in the hallway.
"Even chances.With good care,you'll win,"said the doctor."And now I must see another case I have in your building.Behrmn,his name is some kind of an artist,I believe.Pneumonia (肺炎),too.He is old and weak.There is no hope for him."
The next day,the doctor said to Sue,"She's out of danger.You won.Nutrition(营养) and care now-that's all."
Later that day,Sue came to the bed where Johnsy lay,and put one arm around her.
"I have something to tell you,white mouse,"she said."Mister Behrman died of pneumonia today in the hospital.He was sick only two days.They found him the morning of the first day in his room downstairs helpless with pain.His shoes and clothing were completely wet and icy cold.They didn't know where he had been on such a terrible night.
And then they found a lantern,still lighted.And they found a ladder that had been moved from its place.And oil paints and a painting board with green and yellow colors mixed on it.
And look out of the window,dear,at the last ivy leaf on the wall.Didn't you wonder why it never moved when the wind blew?Ah,darling,it is Behrrnan's excellent work-he painted it there the night that the last leaf fell."
31.What can we infer(推断) from the passage?B
A.The doctor thought they should let Johnsy go.
B.Sue had no idea how to cheer Johnsy up.
C.Johnsy was sorry to have kept Sue busy.
D.Behrman was a world-famous painter.
32.Which of the following shows the right order of the story?D
a.Johnsy was sent to the hospital.
b.Behrman painted the last ivy leaf.
c.Johnsy found herself totally wrong.
d.Behrman died of pneumonia.
e.Johnsy had strange ideas in her mind.
A.a-b-e-d-c
B.e-d-a-c-b
C.e-a-c-b-d
D.a-e-b-c-d
33.What would be the best title for this story?A
A.The Last Leaf
B.Kind-hearted Behrman
C.True Friendship
D.A Life-saving Painting.
分析 "把窗帘拉起来,我要看看."她低声命令道.苏照办了.经过了一夜的风吹雨打,墙上还挂着一片藤叶.它是长春藤上最后一片叶子了.靠近茎部仍然是深绿色,可是锯齿形的叶子边缘已经枯萎发黄,它傲然挂在一根离地二十多英尺的藤枝上."这是最后一片叶子."琼西说道,"我以为它昨晚一定会落掉.我听见风声了.今天它一定会落掉,我也会死的.""哎呀,哎呀,"苏说道,"你为我想想啊,我可怎么办呢?"但是琼西并没有回答.第二天那片藤叶仍然还在那里,琼西躺着,长时间地看着它,然后她叫正在煮鸡汤的苏."我是一个坏女孩子,"琼西说,"天意让那片最后的藤叶留在那里,证明我是多么的坏.想死是一种罪过.你现在给我拿点鸡汤来吧."一小时后,琼西又说道:"我希望有一天能画那不勒斯的海湾."下午医生来了,苏和他在走廊上谈话."有一些希望,好好照顾她,你会成功的."医生说,"现在我得去看楼里另一个病人.他的名字叫贝尔曼,他是个画家,也得了肺炎.他年纪太大,身体又弱,病势很重.他是治不好了."第二天医生告诉苏,"琼西脱离危险了,你成功了,因为营养跟上了,你照料得也很好."那天后来,苏来到琼西床边,一只胳膊搂着她说,"我有件事要告诉你,小家伙,"她说,"贝尔曼先生患肺炎去世了.他只病了两天.头一天早晨,门房发现他在楼下自己那间房里痛得动弹不了.他的鞋子和衣服全都湿透了,冰凉冰凉的.他们不知道在那个糟糕的夜晚,他究竟去了哪里.后来他们发现了一盏仍然亮着的灯笼,一把挪动过地方的梯子,几支画笔,还有一块调色板,上面涂抹着绿色和黄色的颜料.还有--亲爱的,看看窗子外面墙上那最后一片藤叶.难道你没有想过,为什么风刮得那样厉害,它却从来没有掉落吗?亲爱的,这片叶子才是贝尔曼先生的杰作--就是在最后一片叶子掉下来的晚上,他把它画在了那里."
解答 31.B.推理判断题.根据文中开头琼西让苏把窗帘拉起来,苏照办了,及琼西觉得最后一片叶子掉落了,今天也就要死了,苏说"Think of me,if you won't think of yourself.What would I do?"But Johnsy did not answer…这些细节可知面对得肺病绝望的琼西,苏也不知道该怎样让她振作起来,故选择B.根据"Even chances.With good care,you'll win,"said the doctor可知医生觉得琼西是有希望的,故A项错误.其中C项文中并未提到,D项文中只是说Behrmn,his name is some kind of an artist,并没有提到他是一个闻名世界的画家.
32.D.排序题.根据文中可知琼西得了肺炎住在医院,所以第一个是a.在医院的琼西脑袋里总是奇怪的想法,觉得最后一片叶子掉了,自己也将死去,所以第二个选择e.根据最后苏告诉琼西贝尔曼先生在去世前的晚上去画了最后一片叶子,所以第三个是b,然后琼西发现自己完全错了,最后一片叶子已经掉落了,其实是贝尔曼先生画上去的,所以第四项是c,最后贝尔曼曼先生患肺炎去世了,故选择D.此题有一定难度,需在理解文章大意的基础上作出判断.
33.A.标题归纳题.根据全文可知患了肺炎的琼西觉得当最后一片叶子掉了,自己也即将死去,可是善良的贝尔曼先生在在最后一片叶子掉落后,在去世前的那个晚上去画上了那片叶子,再次给了琼西希望,故选择A,最符合文章大意及主旨.
点评 本文是一篇记叙文,节选自欧•亨利的短篇小说《最后一片叶子》,讲述了得了肺癌的琼西觉得最后一片叶子掉了,自己也即将死去,可是善良的贝尔曼先生在在最后一片叶子掉落后,在去世前的那个晚上去画上了那片叶子,再次给了琼西希望的故事.本文阅读起来有一定难度,需认真阅读,理解文章大意,练习题需在文中找到相对应的依据再进行选择.