Mark began to introduce the guest speaker to the listeners, but then stopped for a while. He had forgotten her name.
Barbara hid her valuable things when she went on vacation. When she came back, she couldn’t remember where she’d put them.
Perhaps you’ve had such experiences like these. Most people have. But most of them haven’t realized that they have a memory problem. Neither do they know a simple but important fact: Memory can be improved. If you just accept that, the following will show you how.
First, relax. If you are over worried about something, you’ll forget it. If you keep telling yourself that your memory is bad, your mind will come t
o believe it and you won’t remember things. When you forget something, don’t follow up with saying like “Oh, my god! I always forget things! ” Such words will have a bad result
on you and your memory.
But relaxing isn’t enough. To improve your memory, you’ll need to take an active role. Like your body, your memory can be made strong through exercise. Look for opportunities to exercise your memory. For example, if you’re learning a language, try to actively remember a lot of new words.
If you don’t take notice of things actively, you won’t remember them. So, you can make pictures of what you see in your mind every day. For example, don’t just put your keys down! If you want to find them again, make a mind picture of the place where you’re putting them.
1.The first two paragraphs just tell us ________.
A. examples of memory problems
B. Barbara was a very rich person
C. language problems of two persons
D. Mark often forgot his friends’ names
2.When you forget things, you ________.
A. must be too careless
B. must accept the fact
C. shouldn’t lose confidence in your memory
D. should keep telling yourself that your memory is bad
3.The underlined word “opportunities” in the fifth paragraph means “________.”
A. chances B. doctors C. places D. projects
4.According to the article, ________ can make your memory better.
A. doing sports every day
B. talking to your friends
C. realizing your memory problems
D. making mind pictures of what you see
5.The purpose of the article is to help you________.
A. introduce the guest
B. improve your memory
C. remember new words
D. forget unhappy things
1.A
2.C
3.A
4.D
5.B
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了人们都有遗忘的经历,但是不要认为自己的记忆力变差了,因为记忆力可以通过锻炼得到改善。文章就此介绍了一些提高记忆力的方法。
1.归纳理解题。根据短文第一二段描述的事实可知都是人们忘记事情的经历,故选A
2.推理判断题。根据短文第三段Memory can be improved及第四段描述可知,当忘记了事情不要自我暗示自己的记忆力差,要对自己有信心记忆力能提高。故选C。
3.词意猜测题。根据后文给的例子For example, if you’re learning a language, try to actively remember a lot of new words.可知是寻找锻炼的机会,故选A
4.是非判断题。对比四个选项根据you can make pictures of what you see in your mind every day.可知可以在头脑中绘制你看到的物体的图像。故选D。
5.短文描述可知这篇文章主要告诉我们如何提高记忆力。故选B。
考点:科普类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市玄武区中考一模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
| It’s located at the western gate, just beside the ticket center. The center provides a series of services, such as guide service, free water supply, guide books, charging mobile phones, baby carriage, first-aid medicine, and simple health care. You can also buy some souvenirs like stamps, postcards and tiger toys. |
| It’s located at the eastern and western gates of the Pearl Spring Scenic Area. There are all kinds of tickets, such as tickets for the scenic area and tickets for amusement park. |
| Dingshan Pavilion Dining Hall, a large-scale dining centre, can receive 300 people for dining at the same time. It lies in the Scenic Area. Tourists can enjoy the beautiful scenery while eating. It’s open from 8 a.m. to 8 p.m. every day. |
| You can take No. 168 bus from Gulou Bus Stop and get off at Pearl Spring Bus Stop. The bus stop is just outside the Scenic Area. You can also drive here. |
1.According to the leaflet, visitors can ______ at Tourist Service Centre.
A. take a bus B. buy a ticket C. get guide books D. have snacks
2.Dingshan Pavilion Dinning Hall ______.
A. is a large-scale dining centre
B. is located next to the Ticket Centre
C. is open to the public 16 hours a day
D. can receive 300 people for dinner in a day
3.Visitors to the Scenic Area can ______.
A. only take a bus there
B. get water for free if they are thirsty
C. have one choice if they want to buy tickets
D. sell souvenirs, such as stamps and postcards
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考一模英语试卷(解析版) 题型:其他题
2013年3月底在上海和安徽最先发现H7N9流感。2014年的春天已经来临,温度慢慢回升,我们还是要注意预防H7N9流感的。作为中学生,为了使自己远离疾病,我们在日常生活中应该怎样保持健康呢?请以”Protect Ourselves from the Flu”为题,根据提供的信息和要求写一篇短文。内容要点如下:
![]()
要求:1. 词数80左右。短文的开头和结尾已为你写好,不计入总数;
2. 短文须包括以上要点,但不要逐字翻译,可适当发挥使短文连贯、通顺。
3. 短文不得出现真实的人名或校名等相关信息。
Protect Ourselves from the Flu
The flu influences our daily life and health. What’s more, it can make people lost their lives. What can we do to protect ourselves from the flu?
If we do like that, we’ll have a happy and healthy life.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市溧水区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
I’m 1.63 metres tall. My friend Max is 1.69 metres tall. So I’m him.
A. not so tall as B. as short as C. taller than D. as tall as
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市江宁区中考一模英语试卷(解析版) 题型:书面表达
今年央视春晚,一曲《时间都去哪儿了》让许多观众深受感动。假设你是九年级一班的李明,你将代表班级参加学校举行的“感恩父母”英语演讲比赛。演讲内容包括:
![]()
1.讲述一件你和父母之间难忘的事情;
2.你对“感恩父母”的认识;
3.具体的感恩行动(至少两点);
4.表达祝福与愿望。
注意:
1.语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范;
2.文中不得出现真实的姓名和学校名称;
3.词数80左右。文章开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone! I’m Li Ming from Class 1, Grade 9. Today the topic of my speech is love for my parents.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市江宁区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—_________. Hope is all around you.
—Thank you, Mr. Lin.
A. Don’t be late againB. Never give up
C. Don’t hurry upD. Never get satisfied
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏省南京市江宁区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—Mike, how about your j
ourney to Mount Huang?
—Everything was wonderful except that our car_________ once on the way.
A. broke intoB. broke downC. turned intoD. turned down
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年江苏扬州4月中考高邮一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空
--- Come on, everyone! We must be the first to complete the poster for the charity show.
---Sure.____________.
A. East or west, home is the best
B. The early bird catches the worm
C. Many hands make light work
D. Don’t put all your eggs in one basket
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广西贵港覃塘区中考第四次模拟英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
When I was young, my father used to grow carnations — a kind of flower that was red, pink and white. He took care of them with much love and devotion (挚爱). When he came home from work every day, he would enjoy watching them. And he used to tell us, “No one should touch my flowers.”
One day, my younger sister Clemence, who loved Dad very much, wanted to help him. So she cut the carnations from their stems (枝干) one by one and arranged them on the ground. She believed that Dad would be very pleased to see them that way. When Mom and I realized what my sister had done, we became completely speechless. However, my sister didn’t know why no one showed her any appreciation (欣赏). When Dad came back, he went straight to watch the flowers as usual. Seeing his flowers lying on the ground like dead animals, he was surprised at first. He looked towards the street to see if it was any of the neighbor’s children who could have done it. Then he looked at Mom in silence. Finally Mom, who always taught us to tell the truth, said, “No bad neighbors did this great job, only your lovely daughter Clemence.” Dad’s face changed into a smile and then he said, “Do I have better flowers than my lovely daughter?” My younger sister smiled and hugged Dad strongly.
1. How many kinds of colors do carnation have according to the passage?
A. One.B. Two. C. Three.D. Four.
2.Why did Clemence cut the carnations from their stems?
A. Because she didn’t like them.
B. Because Dad told her to do so.
C. Because Mum told her to do so.
D. Because she wanted to help her dad.
3.What does the underlined word “speechless” mean in Chinese?
A. 无语的 B. 伤心的C. 惊奇的D. 无助的
4.What did the father feel after hearing what the mother said?
A. Angry. B. Excited.
C. pleased. D. Sad.
5.What’s the best title for this passage?
A. My Cleverest SisterB. My Dad’s Best Flower
C. My Dad’s CarnationsD. My Honest Mother
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com