精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
8.The Silk Road is a historically important international trade route between China and the Medierranean(地中海).It began during the Western Han Dynasty and has been a bridge between East and West for over 2,000 years.
The ancient road started from Chang'an(now Xi'an)and ended in Eastern Europe,near today's Turkey and the Mediterranean Sea.It was about 6,500 kilometers long and went across one-fourth of the planet.
The Silk Road got its name in the 19th century because Chinese silk used to be carried along this road.Silk,jade,ceramics and iron went west to Rome.And from the west came glass,gems and food like carrots.
The Silk Road was very important to both China and the rest of the world,It was more than an ancient international trade route.Besides trade,knowledge about arts,science and literature,as well crafts and technologies was shared across the Silk Road.In this way,languages and cultures developed and influnced each other.
Today,China is trying to build the"21st Century Marine(海洋的)Silk Road".With the help of APEC held in Beijing in November 2014,the dream of One Belt One Road(the"Silk Road Economic(经济的)Belt"and"21st Century Marine Silk Road")("一带一路")is coming true.

61.The underlined word"route"in Paragraph I probably meansB.
A.方式
B.路线
C.成就
D.关系
62.When did the Silk Road begin?C
A.In the 19th century
B.In the 18th century
C.During the Western Han Dynasty
D.During the Eastern Han Dynasty
63.How long was the ancient Silk Road?D
A.It was about 6,500 meters long.
B.It was 18th century.
C.It went across one-third of the planet.
D.It went across one-fourth of the earth.
64.Why was it named the Silk Road?A
A.Because Chinese silk was carried along this road.
B.Because Chinese silk was produced along this road.
C.Because things were traded from market to market along this road.
D.Because the ancient traders bought and sold things along this road.
65.It can be inferred(推断)from this passage thatC.
A.the Silk Road was only an ancient international trade route
B.many new silk roads have been built by the Chinese government so far
C.the Silk Road was a very important line of communication connecting East and West
D.the Silk Road prevented the development of languages and cultures between East and West.

分析 本文是一篇社会文化类短文.主要介绍了丝绸之路是中国和地中海国家之间重要的商贸路线,起源于西汉时期,已经有2000多年的历史了.大约有6500公里长,穿越了四分之一的地球.因为在这条路上运输的主要是中国的丝绸而得名,丝绸之路对于东西方的交流是很重要的.现在中国正在建设"丝绸之路经济带"和"21世纪海上丝绸之路".一带一路的设想正在变成现实.

解答 61.B.词义理解题.根据第二段中的"The ancient road started from Chang'an(now Xi'an)and ended in Eastern Europe,near today's Turkey and the Mediterranean Sea."这句话和第一段中的"The Silk Road is a historically important international trade route between China and the Medierranean(地中海)."是同义句.可知route的意思和road的意思差不多,指丝绸之路的路线,起点是长安,终点是地中海.故选B.
62.C.细节理解题.根据"It began during the Western Han Dynasty"可知丝绸之路开始于西汉时期.故选C.
63.D.细节理解题.根据"It was about 6,500 kilometers long and went across one-fourth of the planet."可知丝绸之路大约6500公里,穿越了地球的四分之一.故选D.
64.A.细节理解题.根据"The Silk Road got its name in the 19th century because Chinese silk used to be carried along this road."丝绸之路名字的由来,主要是因为在这条路上运输的主要是中国的丝绸.故选A.
65.C.推理判断题.根据"The Silk Road was very important to both China and the rest of the world,It was more than an ancient international trade route.Besides trade,knowledge about arts,science and literature,as well crafts and technologies was shared across the Silk Road.In this way,languages and cultures developed and influnced each other."丝绸之路对于东西方经济,艺术,文化,科学,工艺,技术等等的交流,起着重要的作用.可知丝绸之路对于东西方的交流是很重要的.故选C.

点评 首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关消息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.Animals are useful.For example,we can get fresh milkfrom cows.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.---David,would you mind not ______ any noise?I'm studying.
---Sorry,Tom.(  )
A.makingB.makeC.to make

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.I don't know if Tom ______here tomorrow,If he _____,I'll call you.(  )
A.comes;comesB.will come;will come
C.comes;will comeD.will come;comes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.I'm looking for a bank,but I can't find_______.(  )
A.itB.oneC.thisD.that

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Where are you going,Sam?
-There isn't any ____ in the fridge.I'll go and buy some.(  )
A.vegetablesB.beefC.eggsD.money

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Write down your uncle's e-mail address,______ you'll forget it.
-All right,Mom.(  )
A.andB.orC.butD.so

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.---It's said that Lin Shuhao,a famous NBA basketball star,will come to our school next week.
---Wow!______!We'll give him a warm welcome then.(  )
A.What an excited newsB.How exciting the news is
C.What an exciting newsD.How excited the news is

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.---Do you mind if I sit here?
---__________.It's for my friend Cindy.(  )
A.Not at allB.No,I don't mind
C.Better notD.That's all right.

查看答案和解析>>

同步练习册答案