精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.It reported that GuoMingyi,a worker in Anshan,has donated(捐赠,献)60,000 milliliters
(毫升)of blood over the past 20 years.That's the blood of 10 people put together.
Once,in a cold winter of 2009,Guo got a call from the hospital.The doctors told him that a patient needed a blood donation.Guo didn't have time to eat lunch.He traveled in a snow to get to the hospital.When he finished donating the blood,he was so tired that he fell asleep on the hospital bed.
Guo and his family live a simple life.He and his wife and daughter live in a house of only 40 square meters.They don't have a lot of money.But Guo saves money to support poor children.In the past 16 years,he has donated over 100,000 yuan to more than 190 poor students.Guo has al-so offered hands to thousands of workers,friends and strangers.His deeds (事迹) have moved many people.They called him a"Modern-day Lei Feng".
Recently,Chinese leaders have called on people to learn from Guo.They say young people especially should learn from his selfless devotion(无私奉献).
But Guo said he did not do these things to get famous."It's just that some people need some help,and there should be someone standing out to give them a hand,"he said.
61.According to the passage,Guo Mingyi is aD.
A.leader
B.doctor
C.student
D.worker
62.In the past 16 years,Guo Mingyi has helped nearlyCpoor students.
A.10
B.40
C.200
D.2000
63.Which word of following can best describe Guo?B
A.Hard-working.
B.Kind-hearted.
C.Happy.
D.Brave.
64.We can learn from the passage thatD.
A.Guo is called a"Modern-day Lei Feng"because he donates blood
B.Guo has much more blood in his body than anyone else
C.Guo saves his money in order to live a simple life
D.Guo is ready to help people in need no matter who they are
65.What is the best title of the passage?A
A.Giving as way of life
B.Donating blood without pay
C.Living a simple life
D.Getting famous by donation.

分析 全文大意:
据报道郭明义,一位安徽的工人在过去的20多年里已献了6万毫升血液.这是10个人血液的总量.有一次,在2009年的一个寒冷的冬天,郭明义接到了医院的一个电话.医生告诉他一名病人需要输血.郭明义没有时间吃午饭.他冒着雪到了医院.当他献完血,他累得在病床上睡着了.郭明义和家人过着简单的生活.他和妻子、女儿住在只有40平方米的房子里.他们没有许多钱.但是郭明义节省钱帮助贫困的孩子.在过去的16年里他已经给190名学生捐了10万元.郭明义还向数千名工人、朋友和陌生人伸出援手.他的事迹感动了许多人.他们称他为"当代雷锋"最近,国家领导人号召人们向郭明义学习.他们说尤其是年轻人应该学习他的无私奉献的精神.但是郭明义说他做这些事情不是为了出名.他说"只要有人需要帮助,就应有人站出来帮他们."

解答 答案:
61、D      细节理解题         根据第一段It reported that GuoMingyi,a worker in Anshan,has donated(捐赠,献)60,000 milliliters (毫升)of blood over the past 20 years."据报道郭明义,一位安徽的工人在过去的20多年里已献了6万毫升血液"可知郭明义是一名工人.故选D
62、C      细节理解题         根据第三段 In the past 16 years,he has donated over 100,000 yuan to more than 190 poor students."在过去的16年里他已经给190名学生捐了10万元."可知在过去的16年里郭明义帮助了接近200名贫困学生,故选C
63、B     推理判断题          根据短文中讲了郭明义在过去的20多年里献血6万毫升;在过去的16年里他已经给190名学生捐了10万元.郭明义还向数千名工人、朋友和陌生人伸出援手.在结合短文中提到They called him a"Modern-day Lei Feng".称他为"当代雷锋"可知郭明义是个热心的乐于助人的人.结合选项Kind-hearted"善良的、热心肠的"可以来描述郭明义,故选B
64、D     内容归纳题          根据第三段中But Guo saves money to support poor children.In the past 16 years,he has donated over 100,000 yuan to more than 190 poor students.Guo has al-so offered hands to thousands of workers,friends and strangers.His deeds (事迹) have moved many people.They called him a"Modern-day Lei Feng"."但是郭明义节省钱帮助贫困的孩子.在过去的16年里他已经给190名学生捐了10万元.郭明义还向数千名工人、朋友和陌生人伸出援手.他的事迹感动了许多人.他们称他为"当代雷锋""以及最后一段郭明义的一番话"It's just that some people need some help,and there should be someone standing out to give them a hand""只要有人需要帮助,就应有人站出来帮他们"可知郭明义时刻准备帮助需要帮助的人不论他们是谁.故选D
65、A       主旨大意题       本篇短文讲了"当代雷锋"郭明义的事迹,可知他是一个乐于助人.无私奉献的人,在他的生活中给予别人帮助是他的一种生活方式,即Giving as way of life"给予作为一种生活的方式"可作为本篇的恰当题目,故选A

点评 本篇是一篇逸闻趣事类阅读短文.本篇阅读理解比较简单,所给的题目也比较简单,解答时先通读一遍短文,然后带着问题再读一遍短文,从短文中找出相同或相似的句子,然后比较即可选出正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.There are ________of teachers in our school and two thirds are ____________.(  )
A.three hundreds;  woman teachers
B.hundreds;  woman teachers
C.hundreds; women teachers
D.three hundred; women teachers

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.-________?
-He is a computer programmer.(  )
A.What does your father do
B.How old is your father
C.What does your father look like
D.How does your father go to work

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.         my father ________ my mother take good care of me.I love them so much.(  )
A.Either; orB.Not only; but also
C.Neither; norD.Both; and

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

1.M:Hi,Amy!This is John.(71)What are you doing now?
W:I'm making some dumplings for support.
M:Would you like to go to a concert with me this evening?
W:(72)Yes,I'd like to.By the way,do you know who will sing at the concert?
M:Li Jian,my favorite singer.
W:Li Jian?The  man who sang Legend(《传奇》)?(73)What kind of songs does he sing?
M:He sings pop songs.I like his singing.It's amazing.
W:(74)When will the concert start?
M:The concert  will start at 8:00p.m.Let's meet at 7:00p.m.Then we can have dinner at a restaurant.
W:(75)What about coming to my home first?We can have dumplings at my home,and then go to the concert.
M:Great!See you then.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.We will have to choose a person to __________ our class to take part in the competition.(  )
A.returnB.rememberC.recommendD.represent

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.You should take more exercise to _______.(  )
A.keep healthB.be health
C.keep in good healthD.stay health

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.Morn is busy preparing dinner in thekitchen.(厨房)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

20.在黔南州建州六十周年到来之际,请你以自愿者Li Hua的身份向中外友人宣传我们的家乡---黔南,并倡导大家做文明市民,让家乡变得更加美丽.
要点提示:
1.介绍你的家乡:①美丽的风景;②宜人的气候;③传统的工艺;④悠久的茶文化
2.倡导:①诚实友善;②乐于助人;③保护环境,低碳生活;
3.你的希望.
要求:
1.必须用上以上信息,可适当发挥;
2.要求句子连贯,语意通顺,书写规范;
3.词数不少于80词,文章的开头和结尾已给出,不计入总词数;
4.文中不得出现真实的人名、校名等相关信息.
参考词汇:traditional arts,citizen(市民),low-carbon(低碳)
Hello!My name is Li Hun.I'm a middle school student.Welcome to my hometown---Qiannan.It lies in the south of Guizhou provine.        .
Thank you!

查看答案和解析>>

同步练习册答案