Young people can have problems with their minds. Some students become worried because they have to study very hard and they have too much homework to do every day. Others have trouble getting on well with people like their teachers and classmates.
Liu Wei, a junior 2 student from Shandong, could not understand his teacher and was doing badly in his lessons. He became so worried about it that he started to cut his finger with a knife.
Another student, Xiao Li from a university in Shanghai, got on badly with his roommate, Xiao Huang. He killed his roommate Xiao Huang by poisoning(投毒) the water in the drinking machine(饮水机) in their dormitory.
A recent report says about 18% of teenagers have mental(精神上的) problems. Their troubles include being worried and very unhappy, and having problems in learning and getting on with people. Many students who have problems won’t go for advice or help. Some think they will look stupid(愚蠢) if they go to see a doctor. Others don’t want to talk about their secrets.
Liang Hong, an expert on teenagers from Beijing Hospital has the following advice for teenagers:
Talk to your parents or teachers often.
Take part in group activities and play sports.
Go to see a doctor if you feel unhappy or unwell.
1.Liu Wei cut his finger with a knife because _______.
A. he was afraid of his teacher
B. his finger was badly hurt
C. he didn’t look cool
D. he was so worried about his studies
2. What was Xiao Li’s problem?
A. He did badly in his lessons.
B. He had a bad headache.
C. He had trouble getting on well with his roommate.
D. He didn’t afford to pay for his education.
3.If a student often feels worried and unhappy, he or she may have ______.
A. mental problems B. a cold
C. no family D. no money
4.Students who have problems won’t go to see a doctor because ______.
A. they don’t think doctors can help them
B. they think they will look stupid
C. they can’t afford it
D. they don’t think their problems are serious
5. What should we do if we have problems with our minds?
A. We should argue with others.
B. We should eat more.
C. We should talk to others often.
D. We should cut our fingers.
1.D
2.C
3.A
4.B
5.C
【解析】
试题分析:这篇短文讲述的是很多青少年都会有思想上的问题,或者是担心自己的学习,或者是与人相处的问题。这些问题会导致青少年有精神问题,应该即时处理。短文的最后作者告诉了我们专家的一些建议。
1.细节理解题。根据短文第二段的内容可知,一名初二的学生刘伟,听不懂老师讲课,学习成绩比较差,他因为担心他的学习而开始用小刀来割自己的手指。故应该选D。
2.细节理解题。根据短文第三段中Another student, Xiao Li from a university in Shanghai, got on badly with his roommate, Xiao Huang.可知,小李是上海一个大学的学生,他和他的室友小黄相处得不好。由此可知,小李的问题就是和室友相处不好,故选C。
3.细节理解题。根据短文的第四段A recent report says about 18% of teenagers have mental(精神上的) problems. Their troubles include being worried and very unhappy, and having problems in learning and getting on with people.可知,如果青少年们总是担心、不开心、有学习或与人相处上的问题的话,他们就会有精神上的问题。故选A。
4.细节理解题。根据短文第四段中Some think they will look stupid(愚蠢) if they go to see a doctor.可知,当青少年们有了精神上的问题时,他们不愿意去看医生,因为他们觉得那样看起来很愚蠢。故选B。
5.细节理解题。根据短文的最后心理专家给我们的建议可知,当我们思想上有问题的时候,我们应该经常地和老师、家长交流。故选C。A、B、D的做法都是不对的。
考点:社会现象类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁锦州实验学校八年级上期中英语试卷(解析版) 题型:单项填空
They went last winter.
A. somewhere warm B. anywhere warm
C. warm somewhere D. warm anywhere
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁水源第二初级中学八年级上期末模拟英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Maybe you are an average (一般的) student. You probably think you will never be a top student (尖子生). However, anyone can become a better student if he or she does his or her best. Here are some tips (技巧) to help you.
Plan your time carefully. You should plan your time for such things as eating, sleeping and dressing. Then make a good, regular time for studying, but don’t forget to set enough time for entertainment (娱乐).
Keep your study quiet and clean. The study should have a desk, a chair and some study materials (资料), but no games, no radio and no television! When you sit down to study, you can put your heart into it. Make good use of your time.
Listen to everything that the teacher says. Listening carefully in class means less work later. Taking notes will help you remember what the teacher says.
After you get home from school, go over your notes. Review the important points. If you know what your teacher is going to discuss next day, read the material. It will help you study better.
Develop a good attitude (态度) to tests. The purpose (目的) of a test is to show what you have learned about a subject. It helps you know what you are not good at. The world will still go on even if (即使) you fail (不及格) in a test, so don’t be too worried.
1. How many tips are mentioned in the passage?
A. Three. B. Four.
C. Five. D. Six.
2. What does the underlined word “study” mean in Chinese?
A.学习 B.研究 C.书房 D.教室
3. Which is a good place for studying?
A. A clean and beautiful place.
B. The place with a computer.
C. The place with a television and a radio.
D. A quiet place with a chair, a desk and some study materials.
4. Which of the following is NOT true?
A. The test is the most important for a student.
B. After class, you should review what you have learned.
C. You should listen to your teacher and take notes carefully in class.
D. When you plan your time, you should think of the time for eating, sleeping and so on.
5.What’s the passage mainly about?
A. How to become a top student.
B. How to plan your time.
C. How to study English.
D. How to take notes.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁水源第二初级中学八年级上期末模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
—Miss Li, could you give me on English learning?
—Certainly. First you should speak English every day.
A. any advices B. many advices
C. some advice D. some advices
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁水源第二初级中学八年级上期末模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
The sun is shinning, ______ it isn’t warm today.
A. or B. and C. because D. but
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁本溪实验中学八年级上第一次月考英语试卷(解析版) 题型:补充句子
用适当的话语补全下面的对话。
Betty: Hello, Sally.
Sally: Oh, Betty! Long time no see.
Betty: I went on vacation.
Sally: 1.___________________?
Betty: I went to Paris.
Sally: My god. It’s one of my favorite cities. 2._____________________?
Betty: I like it very much. It’s really a beautiful city.
Sally: 3.___________________?
Betty: I went shopping, traveled and ate a lot of delicious food.
Sally: It must be a wonderful vacation.
Betty: Sure.
Sally: 4._____________________?
Betty: Yes. There were too many people there. I didn’t like it.
Sally: 5._____________________?
Betty: No. The things there were very expensive.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁本溪实验中学八年级上第一次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Jenny finished _______ the magazine _____ an autumn morning..
A. read; in B. to read ;in
C. reading; on D. reading; in
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁大石桥第二初级中学八年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
There would be a school party on Friday evening. The girls were talking about what they were going to wear.
"I'm going to wear a black dress, so everybody will notice(注意) me,” said Emily. "How about you, Linda?"
"I'm not sure. Maybe jeans仔裤),an old shirt, and a hat. People will notice me more than you! " Linda said.
"But what are the boys going to do in the party?” asked Jane. "Do you remember the last school party, last year? They just stood there, and we girls had to dance by ourselves!"
"I hear that some of the boys learned how to dance this summer. Maybe it'll be better this time,” said Mary.
The party was held on Friday evening, groups of students arrived. The music began The girls stood in a line on one side, and the boys on another side. Mr. Green, their teacher, tried to get them together, but failed. After a while, Tim said, "l don't want to stand here the whole time. The party is only for two hours. It'll be over soon " He started to dance. All the others watched him Then David asked Emily if she wanted to dance. Then Jack and Linda. Then, all began to dance. Soon there were more dancers than watchers.
1.How long would the party last?
A. On Friday evening B. For one hour
C. For two hours D. For three hours
2.What kind of clothes was Emily going to wear?.
A. A black dress B. Jeans
C. An old shirt D. Jeans, an old shirt and a hat
3.How did Emily and Linda dance in the school last year?
A. They danced by themselves B. They danced with the boys
C. They didn’t dance D. They danced with their teachers
4.How did the boys spend the summer holiday according to the passage?
A.They went swimmingB. They learned to dance
C. They watched TV D. They went climbing
5.Which is not mentioned in this passage?
A. There would be a school party on Friday evening.
B.Their teacher asked them to dance together.
C.Jack and Linda danced together.
D.The boys and girls stood together and watched their teacher dance.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014-2015学年辽宁大石桥第二初级中学七年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Mr. Green is ___ teacher. He is ___English teacher.
A. a; a B. a; an
C. an; a D. an; an
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com