精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
14.He was just an ordinary postman.Day after day,he shuttled(穿梭.back and forth across the village.For him,life was without waves.
One day,he was delivering mail as usual.When he looked up in the sky,he suddenly lost his balance.It was a little stone that tripped him up(绊倒).He observed the stone that had embarrassed(难堪) him,finding it strange but beautiful.In his eyes,this stone was like a lost jewel(宝石) covered with dust.The postman then placed the stone in his bag carefully.Because of this stone's arrival,his day was lightened.He suddenly had a bold thought-I can build a castle with such beautiful stones.How magnificent it will be!
His ordinary life started to be different since then.He still delivered mail,but he collected every stone he could find along the way.All those dusty stones,in his eyes,glittered like diamonds.
Gradually,his small bag couldn't hold his stones anymore and he needed to use a wheelbarrow to carry them.People didn't understand what happened when they saw the postman delivering letters with a wheelbarrow full of stones.
After collecting enough stones,he started to build his castle.During the daytime,he passed along the dreams of others; and during the nighttime,he built his own dream.No one was willing to join in.But the postman was unmoved,still happily building his castle.Because he knew,the dream and the castle only belonged to him.
After 20years of working day and night,the postman's dream castle was finally completed.It was a magnificent castle just as he had imagined.It was a miracle arising from the ordinary.
This is a real story.The postman's name is Xue Waller.The stone castle has become a famous tourist attraction in France,which is called"ideal palace of Ferdinand Cheval."At the entrance of the stone castle,there is a sentence-"I want to know how far a dream stone can go."

69.The postman felt embarrassed because heA.
A.lost his balance          
B.lost his bag
C.delivered mail           
D.found a stone
70.The postman's own dream was toD
A.collect stones            
B.deliver mail
C.find diamonds            
D.build his castle
71.The underlined word"glittered"in the third paragraph may meanA.
A.shone             
B.cleaned            
C.posted             
D.hid
72.Which of the following is not true?C
A.A little stone tripped the postman up while he was delivering mail as usual.
B.The postman collected every stone he would find along the way.
C.The postman built his castle with the help of his family and friends.
D.The postman spent twenty years building his stone castle.
73.The postman named Xue Waller wasB.
A.German             
B.French           
C.British            
D.American
74.From the passage we can learn thatD.
A.The postman had a colourful life before the accident in which he lost his balance.
B.The postman gave up his job in order to built his stone castle.
C.The stone that tripped the postman up was a real jewel.
D.Though people didn't understand him,the postman continued his dream---building a castle.

分析 文章大意:他只是一个普通的邮递员.有一天,他像往常一样送邮件.当他抬头看天的时候,他突然失去平衡,被一个小小的石头绊倒了.他发现石头很美丽.在他眼中,这石头像一个遗失的布满灰尘的珠宝.一天,他突然有了一个大胆的想法--用这些美丽的石头建造一座城堡.没有人愿意参加这个活动.但是邮差不为所动,依然快乐地建设自己的城堡.经过20年的日夜工作,邮递员的梦想城堡终于完成了.这是一个真实的故事.邮递员的名字是薛瓦勒.石头城堡已经成为法国著名的旅游胜地.在石头城堡的入口处,有一句话:"我想知道一个梦想的石头能走多远."

解答 69:答案:A.细节理解题.问题:这个邮递员为什么感到难堪?分析原文:When he looked up in the sky,he suddenly lost his balance.It was a little stone that tripped him up(绊倒)句意:当他抬头看天的时候,他突然失去平衡.被一个小小的石头绊倒了.从而得知他感到难堪的原因是失去了平衡.故选A
70:答案:D.细节理解题.问题:这个邮递员的梦想是什么?分析原文:He suddenly had a bold thought-I can build a castle with such beautiful stones.句意:他突然有了一个大胆的想法--用这些美丽的石头建造一座城堡.明确他的梦想是用石头建城堡.故选D
71:答案:A.细节理解题.问题:在第三段中划线词的意思是什么?分析原文:All those dusty stones,in his eyes,glittered like diamonds.句意:所有那些积满灰尘的石头,他的眼睛中…,像钻石一样.结合句意体现为如钻石闪烁之意,与选项中第一项意思相近.故选A
72:答案:C.细节理解题.分析原文:No one was willing to join in.But the postman was unmoved,still happily building his castle.句意:没有人愿意参加这个活动.但是邮差不为所动,依然快乐地建设自己的城堡.结合选项的描述,第三项是错误的描述.故选C
73:答案:B.细节理解题.分析原文:This is a real story.The postman's name is Xue Waller.The stone castle has become a famous tourist attraction in France 句意:这是一个真实的故事.邮递员的名字是薛瓦勒.石头城堡已经成为法国著名的旅游胜地.明确了他是法国人.故选B
74:答案:D.细节理解题.问题:从短文中我们能学到什么?分析原文中最一句话:At the entrance of the stone castle,there is a sentence-"I want to know how far a dream stone can go."句意:在石头城堡的入口处,有一句话:"我想知道一个梦想的石头能走多远."通过这句话体现出他虽然没有得到大家的支持,但是依然坚持着梦想,建设一座城堡,最终成功了.故选D

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.A.The weather.
B.The food.
C.The time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.Mary is sittingquietly(安静地)in the Corner.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Many comic books ______ into cartoons in the past 40 years.(  )
A.makeB.ard madeC.have makeD.have been made

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.A man went to see his doctor one day,because he was suffering from pains in his stomach.After the doctor had examined him carefully,he said to him,"Well,there's nothing really wrong with you,I'm glad to say.Your only trouble is that you worry too much.Do you know,I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago,and I gave him the same advice as I am going to give you.He was worried because he couldn't pay his tailor's bills.I told him not to worry about the bills any more.He took my advice and when he came to see me again two days ago,he told me that he now felt quite all right again.""Yes,I know all about that,"answered the patient sadly."You see,I'm that man's tailor!"

根据以上短文内容判断正误,正确的用"A表示,错误的用"B"表示.
56.The tailor went to see his doctor because he has got a headache.B
57.There is nothing serious with the tailor.A
58.The doctor had a man with the same trouble as the tailor a few days ago.B
59.The doctor gave the man and the tailor the same advice.A
60.The tailor was worried because a man couldn't pay his bills.A.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.on,better,which,is,me,coatWhich coat is better on me?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Which is the sign for"No right turn"?(  )
A.B.C..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.The population of China is _____than ______country in the world,(  )
A.much larger; anyB.large;any other
C.much  larger; any otherD.larger;the other

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-What's your favorite ________?
-English.I think it is interesting.(  )
A.subjectB.seasonC.sport

查看答案和解析>>

同步练习册答案