精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
11.American people like to say"Thank you"when others help them or say something kind to them.People of many countries do so,too.It is a very good habit(习惯).
    You should say"Thank you"when someone passes you the salt(盐) on the table,when someone walking ahead of you keeps the door open for you,when someone says you have done your work well,or you have bought a nice thing,or your city is very beautiful."Thank you"is used not only between friends,but also between parents and children,brothers and sisters.
"Excuse me"is another short sentence they use.When you hear someone say so behind you,you know that somebody wants to walk past you without touching you.It's not polite to break (打破)others when they are talking.If you want to speak to one of them,say,"Excuse me"first,and then begin talking.You should also do so when you begin to cough or make any noise before others.
    Let's learn to say"Thank you"and"Excuse me".

52.You should say"Thank you"whenC.
A.you say something kind to others    
B.you help others
C.someone helps you               
D.you need others to help you
53.From the passage we know"Thank you"isA.
A.widely used in the world          
B.used more often than"Excuse me"
C.used only by Americans            
D.used only between friends
54.You should say"Excuse me"if you want toD.
A.speak to others                 
B.speak to others when they are busy
C.someone helps you               
D.Both B and C
55.This passage mainly tells us the wayB.
A.to be happy                     
B.to be polite
C.to help others                    
D.to learn from Americans.

分析 这篇短文中作者主要针对日常生活中的两句常用语"Thank you"和"Excuse me"来说明礼貌待人的问题,意在提醒我们任何时候都要举止礼貌.,"Thank you"不仅在美国常用,而且世界上的其他国家也大都在用.当打搅别人问路时要说"Excuse me";

解答 52.C:细节理解题.根据短文第一段American people like to say"Thank you"when others help them or say something kind to them.可知,当别人给你帮忙时要说谢谢;故选C.
53.A:细节理解题.根据短文第一段People of many other countries do so,too.可知,"Thank you"不仅在美国常用,而且世界上的其他国家也大都在用;A项正确,文中并未提及"Thank you"和"Excuse me"两个常用语的哪个更常用些;所以B项错误;第二段最后"Thank you"is used not only between friends,but also between parents and children,brother and sisters,husbands and wives.可知在各种人各种场合使用,C和D两项都错误;故选A.
54.D:推理判断题.根据短文第四段It's not polite to break (打破)others when they are talking.If you want to speak to one of them,say,"Excuse me"first,and then begin talking.可知,当别人正忙的时候去打搅别人,要说"Excuse me";结合常识在需要别人帮忙的时候也可以说"Excuse me";故选D.
55.B:主旨大意题.根据短文叙述的内容可知,本文结合两句常用的礼貌用语"Thank you"和"Excuse me"的频繁使用,Let's learn to say"Thank you"and"Excuse me".说明了文明礼貌的问题;故选B.

点评 首先需要从整体上理解文章,这是很关键的.文章所设试题主要考察细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2015-2016学年江苏镇江市七年级下期中考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空

--- Is the shopping mall far from your home?

--- Not very far. It’s only five ride.

A. minute’s B. minute C. minutes D. minutes’

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.People have all-kinds of excuses for not volunteering their time to charities.‘‘I'm too.busy.""Gas is too expensive to drive anywhere.I don't need to go.""I'll just send some money instead."
You won't hear any such things from Betty Lowe.‘As Great Britain's oldest active volunteer,100-year-old  Lowe spends her days between volunteering at a charity WRS shop at a hospital in her native Salford,England,and helping out with Britain's version of the Girl Guides--a group she's been a member of for 89years.
"I had great interest in the guide and I used to go camping and walking.I was a bit of an outdoor girl when I was younger,"Lowe said.
Lowe isn't quite in shape for camping these days,but she still keeps busy with her volunteer activities.When she's not volunteering with one of her favorite groups,she's helping out friends and family,and is known as a best birthday cake cook.
Lowe just turned-4100years old on Monday,-and more than 100friends and family members showed up at her birthday party to wish her well.It.sounds like this charitable woman was happy to blow out‘the candles with a smile."I think it's very good to be 100,"she said."l've enjoyed all my life."

56.Betty Lowe became a volunteer member when she wasByears old.
A.25        B.100       C.11          D.89.
57.Lowe was a member of the Girl Guides becauseA.'.
A.she was interested in it  
B.She was curious about it
C.she was glad with it  
D.she was worried about it
58.What can be the best title for this passage?D
A.An Old Woman         B.A Charity Activity
C.A Birthday Party     D.A Great Volunteer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Hello!I'm Ren Lijuan.R-E-N,Ren.L-I-J-U-A-N,Lijuan.I'm ten and I'm a student.I'm in Class 6,Grade 4.Lei Hao is my classmate(同班同学).He likes baseball.Miss Niu is my English teacher.She is a good teacher and we all like her.

51.Can you spell the name Ren Lijuan?B
A.Yes,I am.
B.Yes,I can.
C.No,she can't   
D.Yes,I'm not.
52.How old is Ren Lijuan?C
A.He is ten.
B.I'm ten.
C.She is ten.
D.I am nine.
53.What class is she in?D
A.She is in Class 4.
B.She is in Grade 6.
C.She is in Class 5         
D.She is in Class 6.
54.Is Miss Niu her English teacher?C
A.She is her teacher.
B.Yes,he is.
C.Yes,she is.
D.No,I'm not.
55.Does Lei Hao like baseball?A
A.Yes,he does.
B.No,he doesn't.
C.I don't know.
D.No,she can't.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.
until   health  your   fill  pollute
56.Peoplepollutedthe small river several years ago,but now it has become much better.
57.Boys,did you enjoyyourselves at the party yesterday.
58.Fill the glass with milk.It's empty.
69.Many students don't go to beduntil they finish their homework very late.
60.My mother says it is good for myhealth to drink some milk every day.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-What's your telephone number?
-___________ 278-106.(  )
A.I'mB.ItC.It'sD.Is it

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.
46.John Brown and Anna Smith are Sally'sB.
A.parents  
B.grandparents  
C.brother and sister  
D.uncle and aunt
47.Mary is Sally'sA.
A.aunt  
B.mother  
C.sister  
D.grandmother
48.Ann is John Brown'sC.
A.son  
B.granddaughter  
C.daughter  
D.sister
49.Tom and Kate are Ann'sC.
A.cousins 
B.uncle and aunt  
C.brother and sister  
D.father and mother
50.From the family tree,Sally has(有)B cousins.
A.two  
B.three  
C.four  
D.five.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

18.
A.What do you think of them?
B.There will be a basketball game at 7:00.
C.I just plan to watch TV at home.
D.It's more eductional.
E.What's your favourite TV show?
Sam:Hi,Laryy.What do you plan to do?
Larry:Nothing much. (71 )C
Sam:What do you want to watch?
Larry:Comedies. (72)A
Sam:I don't really like them.You can't expect to learn much from such programs.
Larry:That's true. (73)E
Sam:Talent shows.I think wathing them is a great way to relax.
Larry:But I can't stand them.I love to watch news. (74 )D
Sam:Sure.You can learn a lot from it.
Larry:Oh yeah,(75)B Do you want to watch it with me?
Sam:I'd love to.Let's go.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.选出方框内的词组填空,其中有一个词组是多余的.
58.Would you like togrow vegetables in the garden?
59.Can youtell meabout your life in the USA?
60.Drinking too much Coke is notgood for your healthy.
61.---What do youthink ofthis fashion show?---Oh,it's wonderful.
62.He likes doing exercise and helooks very strong.
     tell…about…;           looks very strong;      good for;
grow vegetables;        for breakfast;          think of

查看答案和解析>>

同步练习册答案