精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.
Gao Wenqi,49,owner of a restaurant in Xi'an,Shanxi,started to offer a new service on April 13,2013:suspended meals (待用快餐).Now many restaurants in China,such as in Henan,Chongqing and Yunnan,have joined the program.
You can pay 10 yuan for a meal,which should be sold at 16,and leave it at the restaurant.Then other people in need,such as the disabled(残疾人),the poor elderly or homeless children,can have it without paying.
This idea comes from the cafes (咖啡馆) in Naples,Italy.It's a tradition that someone there pays in advance for an extra (额外的) cup or two.Then another coffee-drinker can take them for free.
"The program is meaningful.It offers help with dignity(尊严),"said Gao to Xinhua.However,people are worried that someone who is able to pay would also ask for the suspended meals,so there should be rules for this program.

36.According to the passage,this program may possibly take placeA.
A.in a restaurant   B.at a bus station     C.in a school    D.on a train
37.The suspended meals are offered toC.
A.students         B.workers    C.people in need     D.the rich
38.The underlined phrase"in advance"in the third paragraph means"B"in Chinese.
A.滞后        B.预先          C.优先         D.胜过
39.It's said that the idea of"suspended meals"comes fromA.
A.Italy          B.the U.S.C.Canada            D.China
40.Which of the following is NOT true?D
A.Someone who is unable to pay can ask for the suspended meals.
B.The program is meaningful and it offers help with dignity.
C.Gao Wenqi's restaurant joined the program on April 13,2013.
D.All customers must pay an extra meal at the restaurant.

分析 高文其,49岁,是西安一家快餐馆的老板,陕西人,从2013年4月13日开始提供一项新的服务:待用快餐.现在中国许多地方的快餐店,像河南、重庆和云南等都已经加入到这一行列中.你可以用10元购买一顿售价为16元的饭菜并留在餐馆中,然后提供给那些需要的人们,如残疾人、贫穷的年老者或者无家可归的儿童,而他们则无需支付餐费.
这个主意来自意大利那不勒斯的一家咖啡馆.它传统的做法是一些人提前支付一杯或两杯咖啡的钱,其他喝咖啡的人能免费喝.
"这个方案富有意义,它维护他人的尊严."高文其对新华社的记者说.然而,人们担忧会有一些有能力支付的人去要求享用待用快餐,所以应该为这个方案设立一些规则.

解答 36.A.细节理解题.根据第一段Now many restaurants in China,such as in Henan,Chongqing and Yunnan,have joined the program.描述,可知这个项目主要是在饭店进行,故选A.
37.C.细节理解题.根据You can pay 10 yuan for a meal,which should be sold at 16,and leave it at the restaurant.Then other people in need,such as the disabled(残疾人),the poor elderly or homeless children,can have it without paying,可知这些待用快餐主要是提供给那些需要帮助的人.故选C.
38.B.词义猜测题.根据下文for an extra (额外的) cup or two 描述,可知此处指的是提前支付一杯或者两杯的钱.故选B.
39.A.推理判断题.根据This idea comes from the cafes (咖啡馆) in Naples,Italy.描述,可知这个主意来自意大利那不勒斯的一家咖啡馆.故选A.
40.D.主旨大意题.根据短文描述,可知选项ABC都与原文描述一致,联系生活常识,可知这应该是一种顾客的自愿行为,故选项D描述错误.故选D.

点评 本文是一篇新闻报道类阅读短文.这篇短文主要记述了在陕西西西安发起的一项待用快餐活动.做题时先快速通读文章了解其大意,再根据题目的问题去相对应的消息中找答案,要抓住题目涉及的关键词及关键句子去选择正确的答案,一定不能违背原文的意思.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-_______ you          the poem If?
-Yes,it is so wonderful and I really enjoy it.(  )
A.Have,readB.Did,readC.Will,readD.were,reading

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.阅读选择  阅读短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题或完成句子.
Want to spend a wonderful evening?
Want go see your favorite pop singer?
Come on!
PLACE:Shanghai People's Square
Time:7:00pm Nov.7th
Ticker:¥180
Welcome to Our Club
Do you want to be an artist?
Just come and have a try!
Music lesson              Price:¥90
Dance lesson              Price:¥60
Art lesson                Price:¥80
Hunan History Museum
You should use the floor plan(楼层平面图) to find your way around.If you are with your children,stay close to them.The museum is very big and it is easy to get lost.
Open:8:30am-12:00am & 2:00pm-5:00pm
Admission(入场费):¥10;(children under 6years old get in for free)
51.You can see your favorite pop singerA.
A.in Shanghai People's Square
B.in the club
C.in Hunan History Museum
52.We can't learnC in the club.
A.Music                B.Art                   C.English
53.If you want to have music and dance lessons,you will payB.
A.¥90               B.¥150                C.¥180
54.People can visit the museum atB every day.
A.1:00pm             B.3:00pm                C.7:00pm
55.C can get into the museum for free.
A.An adult            B.A student               C.A child under 6years old.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.It issunny (sun) today.Let's go to the park.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.
Xiao Shenyang was born in 1981in Liaoning,China.He became famous after taking part in the CCTV Spring Festival Gala.He became a student of Zhao Benshan,a famous comedy actor,in 2006.He is good at Er Ren Zhuan,a popular folk(民间的)song-and-dance duet in northeast China.Many people enjoy his Er Ren Zhuan performances.
Can you find a ring in an egg?But Liu Qian,a well-known magician (魔术师)from Taiwan,found it in front of the audiences at 2009 CCTV Spring Festival Gala.Liu Qian was born in 1976.At the age of 12,he won Taiwan's Youth Magic Competition.To make his performance better,he often performed on streets,roads and other places for people.
Jackie Chan was born on April 7,1954.His parents called him"Chan Kongsang",which means"born in Hong Kong".In the early 1980s,Jackie went to Hollywood.Today,he is well-known all over the world.Many people like his action movies very much.
46.When he wasC years old,Xiao Shenyang became a student of Zhao Benshan.
A.23
B.24
C.25
D.27
47.Where was Liu Qian born?B
A.In Liaoning Province.
B.In Taiwaa
C.In Hong Kong.
D.In Beijing.
48.When did Liu Qian win Taiwan's Youth Magic Competition?C
A.In 1976.
B.In 1980.
C.In 1988.
D.In 2006.
49.Jackie Chan is a well-knownA.
A.actor
B.magician 
C.pianist
D.player
50.Which of the following is WRONG according to the passage?D
A.Zhao Benshan is a famous comedy actor.
B.Xiao Shenyang is younger than Liu Qian.
C.Jackie Chan was born in Hong Kong,China.
D.Liu Qian performed in the street to make money.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.Finally,we arrived at the top of the mountain.(final)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.Ireally (real) like the 3D film Titanic.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.Can you tell me how toimprove(提高) my English?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.In the past twenty years,riding bicycles has become more and more popular among people of all ages.83 Bicycles have long played an important part in the liyes of American young people.But today an even greater number of adults cycle along roadsides and bicycle paths.These new riders are often trying to become fit or lose weight.They have found that bicycling is a pleasant way to stay healthy.
This is certainly good for health.But it has also brought some problems.With all these added people on the road,bicycle safety has become a matter of real importance.
Bicycle safety is mostly a matter of common sense.People should ride only on bicycle paths where they will not be badly hurt.There are also a number of rules that riders should follow,especially when riding on streets or highways.Bicyclists should never ride against the traffic,nor should they carry other people on their bicycles.They are also supposed to ride in single line on busy streets and to"walk bicycles across the busy intersections (交叉路口).81 By following these rules,bicycle riders will not only stay healthy but also be safe.
In one recent year,the National Safety Council reported that 34thousand bicycle riders were hurt in highway accidents.In that same year,another six hundred riders were killed.Since the introduction of crash helmets (头盔) in 1980,the number of injuries (伤者) and deaths from bicycling accidents had gone down.Today,more and more riders realize the dangers of bicycling.They are wearing helmets and paying closer attention to cycling rules.
A.根据短文内容回答下列问题.
81.How many rules should the riders follow?Give one example.
Four.Never ride against the traffic
82.According to the National Safety Council's report,what's the total number of injuries and deaths in one recent year?
34 thousand and six hundred./34,600.
B.将短文中划线部分译成汉语.
83.很久以来自行车在美国年轻人的生活中起了重要作用.
84.遵守这些规则,骑自行车者就会既能强身健体又能保证自身安全.
C.请给短文拟一个适当的英文标题.
85.Bicycle Safety.

查看答案和解析>>

同步练习册答案